Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O Όλυμπος που έφτασε στον… Άρη δυσκολεύεται στην Πιερία

O Όλυμπος που έφτασε στον… Άρη δυσκολεύεται στην Πιερία


Η είδηση μας έρχεται από το πεδίο των επιστημών του διαστήματος και αναφέρει τα ακόλουθα: «Στον ισημερινό του Άρη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πρωινός παγετός, που στη συνέχεια εξατμίζεται. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα αφού υπήρχε πεποίθηση ότι είναι αδύνατον να υπάρξει παγετός σε αυτή την περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη. Η ανακάλυψη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τη μοντελοποίηση του πού ακριβώς υπάρχει νερό στον Άρη και πώς ανταλλάσσεται μεταξύ της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη και της επιφάνειάς του. Αυτό θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη με επανδρωμένες αποστολές. Τον παγετό εντόπισαν δύο διαστημικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), πρώτα το ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), που έφτασε στον Άρη το 2016, και στη συνέχεια το Mars Express που εξερευνά τον Άρη από το 2003. Ο «απαγορευμένος παγετός» όπως τον αποκαλούν οι ειδικοί βρίσκεται στην περιοχή Θαρσίς, τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή στον Άρη, που φιλοξενεί 12 μεγάλα ηφαίστεια, ανάμεσα στο οποίο το Olympus Mons, το οποίο δεν είναι μόνο το ψηλότερο ηφαίστειο στον Άρη, αλλά είναι επίσης η υψηλότερη κορυφή του ηλιακού συστήματος με ύψος 22 χιλιομέτρων». 

Πέρα από το φυσιολογικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο διάστημα, που πάντα υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους, για την Ελλάδα έχει -ή μάλλον δυνητικά μπορεί να έχει- μεγάλο ενδιαφέρον. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ονομασία που έχουν δώσει οι επιστήμονες στην υψηλότερη κορυφή του ηλιακού συστήματος, την Olympus Mons. Όνομα παρμένο από την παράδοση των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι πίστευαν στο Δωδεκάθεο, με τους 12 Θεούς να κατοίκους στον Όλυμπο, το υψηλότερο βουνό της περιοχής. Άλλωστε και ο Άρης, στον οποίο βρίσκεται το Olympus Mons, ένας από του 12 θεούς που κατοικούσαν στον Όλυμπο ήταν, ο θεός του πολέμου. Ο Όλυμπος, λοιπόν, είναι ένα παγκόσμιο τοπόσημο, γνωστό και αναγνωρίσιμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, το οποίο, όμως, ελάχιστα προβάλλει η σύγχρονη Ελλάδα για τουριστικούς λόγους. Πρόκειται στην ουσία για έναν αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα και φυσικά στην Πιερία, όπου βρίσκεται.

Εξελίξεις το φθινόπωρο 

Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγικοί φορείς και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Πιερίας δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του ελλείμματος. Ότι, δηλαδή, δεν κάνουν το παραμικρό για να προβάλουν την περιοχή τους μέσω του Ολύμπου. Το «βουνό των Θεών» της αρχαίας Ελλάδας, εκεί όπου ο Δίας κυβερνούσε, ερωτευόταν και μηχανορραφούσε, αποτελεί παγκόσμιο τοπόσημο, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα σύμβολα του θαυμασμού των ξένων για την ιστορία του τόπου μας. Δεν είναι λίγοι στην Πιερία που αναγνωρίζουν πως αν ο Όλυμπος βρισκόταν… αλλού ή αν οι ίδιοι είχαν καταφέρει να προβληθούν μέσω του βουνού η μοίρα της περιοχής θα ήταν διαφορετική, σαφώς καλύτερη, αφού θα αυξανόταν η επισκεψιμότητα, ενώ θα διαφοροποιούνταν και η σύνθεσή της, σε μια περιοχή που κατά βάσιν υποδέχεται βαλκάνιους τουρίστες που φτάσουν στην περιοχή οδικώς. Παράλληλα θα ωφελούνταν το σύνολο της Β. Ελλάδος, καθώς -ως γνωστόν- η επισκέψιμότητα με αφορμή ένα συγκεκριμένο σημείο – τοπόσημο  διαχέεται στις όμορες περιοχές.

Στο ίδιο πλαίσιο και με την ίδια στόχευση οι φορείς της Πιερίας συζητούν τα τελευταία χρόνια και για μια ήπια αξιοποίηση του Ολύμπου, που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν και άλλαξε το Προεδρικό Διάταγμα του 1937 που απαγόρευσε ουσιαστικά οποιαδήποτε δραστηριότητα στο βουνό, ήταν περιοχή στην οποία κανείς δεν μπορούσε να κάνει την παραμικρή παρέμβαση. Τώρα -μεταξύ άλλων- σε επίπεδο παροχών δίνεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί τελεφερίκ από το Λιτόχωρο και μέχρι ενός σημείου -όχι φυσικά της κορυφής του Μύτικα-, όπως συμβαίνει σε πολλά βουνά της Ευρώπης και του κόσμου, ώστε οι επισκέπτες να θαυμάζουν το φυσικό τοπίο. Αλλά και να δημιουργηθεί ελικοδρόμιο, το οποίο θα αξιοποιείται τόσο για τουριστικές επισκέψεις, όσο και για διασώσεις ανθρώπων -κυρίως ορειβατών- που κινδυνεύουν. Όπως και να βελτιωθούν τα μονοπάτια που υπάρχουν, αλλά και να δημιουργηθούν κι άλλα, ώστε η κυκλοφορία στο βουνό να είναι ασφαλέστερη. 

Από το φθινόπωρο το πλάνο αξιοποίησης και παρεμβάσεων, που θα αυξήσουν τις δραστηριότητες στον Όλυμπο και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στο βουνό, αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί, υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ συμμετοχή θα έχουν και τα αρμόδια υπουργεία. Και μπορεί πολλά να είναι από εδώ και πέρα τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν μέχρι να φτάσουμε στο πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά, πλέον, είναι εξόχως πιθανό σε μερικά χρόνια το τοπίο στον Όλυμπο να είναι πολύ πιο φιλόξενο και για επισκέπτες, οι οποίοι μπορεί να αγαπάνε το βουνό για την ομορφιά και το ιστορικό του βάρος, αλλά δεν είναι σώνει και καλά ορειβάτες!   

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη και γι’ αυτές τις ήπιες παρεμβάσεις υπάρχουν και κάποιοι που αντιδρούν ή -στην καλύτερη περίπτωση- εκφράζουν ενστάσεις και αντιρρήσεις. Μιλούν για περιβαλλοντική επιβάρυνση και εμπορευματοποίηση του βουνού των Θεών, θέσεις που στην Ελλάδα ακούγονται λίγο – πολύ πάντοτε, παντού και για τα πάντα.    
  



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ήταν Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας όταν ο Γάλλος ζαχαροπλάστη Louis Dufour επινόησε μία νέα, σοκολατένια λιχουδιά για το ζαχαροπλαστείο του: μικρά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδηγίες για τα μέλη που θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή (24.11.2024) εξέδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζουμερά burgers σε αφράτα ψωμάκια brioche, κλείνουν μέσα τους τις εμπνευσμένες handmade παρασκευές των αδελφών Κόκκαλη, που τρία χρόνια πριν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Λίγο πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα της τρίτης σεζόν του Maestro στο Mega, παίρνουμε μια γεύση από τα γυρίσματα της σειράς. Διαβάστε περισσότερα στο govastiletto.gr ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ...