Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Παγκόσμια οικονομία> Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Απλά προσδεθείτε…

Παγκόσμια οικονομία> Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Απλά προσδεθείτε…


Τεχνολογία και δημογραφικά στοιχεία: Η οικονομική διελκυστίνδα

Τον Μάρτιο του 2024, το Συμβούλιο της Federal Reserve Board δημοσίευσε τις πιο μακροπρόθεσμες οικονομικές της προβλέψεις>

Πραγματική οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 1,6% και 2,5% ετησίως, ίσως μια ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ετήσιος πληθωρισμός 2%.

Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 2,4% και 3,6%, πολύ κάτω από το τρέχον επίπεδό τους.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) και η «Έρευνα των Επαγγελματιών Προβλέψεων» της Federal Reserve Bank of Philadelphia κάνουν παρόμοιες προβλέψεις.

Η ευρεία οικονομική συναίνεση, με άλλα λόγια, είναι ότι το οικονομικό μας μέλλον θα μοιάζει με το πρόσφατο παρελθόν του—αναιμική αύξηση της παραγωγικότητας, χαμηλός πληθωρισμός και σχεδόν μηδενικές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις, σε αποταμιευτικά μέσα όπως τα έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ.

Αυτό είναι απίθανο.

Η πιθανότητα είναι 10%-20%.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, με πιθανότητα 45%-55%, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) καταλύει μια άνοδο της οικονομικής ανάπτυξης.

Το επόμενο πιο πιθανό, 30%-40%, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Ένας αργά αναπτυσσόμενος, γηράσκων πληθυσμός τροφοδοτεί τα κρατικά ελλείμματα και το χρέος που περιορίζουν την ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Ένα νέο πλαίσιο πρόβλεψης μεγάλων τάσεων

Από πού προέρχονται αυτές οι προβλέψεις;

Δημιουργούμε αυτές τις πληροφορίες με ένα νέο πλαίσιο που ενσωματώνει τις βραχυπρόθεσμες μεταβλητές του οικονομικού κύκλου που οδηγούν τις περισσότερες οικονομικές προβλέψεις με τις βραδύτερα κινούμενες δυνάμεις από την πλευρά της προσφοράς που καθορίζουν την παραγωγική ικανότητα μιας οικονομίας για δεκαετίες.

Αυτές οι δυνάμεις μεγάλης τάσης περιλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία, τεχνολογικές αλλαγές, ελλείμματα και χρέος και την παγκοσμιοποίηση.

(Το Megatrends and the U.S. economy, 1890-2040 εξετάζει το εμπειρικό μας πλαίσιο και τις προβλέψεις μας λεπτομερώς.)

Η ανάλυση δείχνει ότι το μέλλον μας εξαρτάται από μια διελκυστίνδα μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των δημογραφικών ελλειμμάτων.

Ο νικητής, και το περιθώριο νίκης του, θα καθορίσουν τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά αποτελέσματα που έχουν σημασία για τους εργαζόμενους, τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση και διαρθρωτικά ελλείμματα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα σε 141 από τα 208 χρόνια μεταξύ 1792 και 1999, σχεδόν στο 70% των περιπτώσεων. (Ένα πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν τις κρατικές δαπάνες εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων για το χρέος.)

Πιο πρόσφατα, αυτό το μοτίβο αντιστράφηκε. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν πρωτογενή ελλείμματα στα 20 από τα 24 χρόνια μεταξύ 2000 και 2023 (83%).

Τι εξηγεί την ανατροπή; Γήρανση του πληθυσμού, που σημαίνει μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση. Τα ελλείμματα αποτελούν πλέον διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της οικονομίας των ΗΠΑ. Αυτά τα ελλείμματα, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων μετά την Covid, θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CBO, μέχρι το 2054 ο λόγος του χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 170%, από περίπου 100% σήμερα. Αυτά τα ελλείμματα απειλούν να αυξήσουν τον πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Αλλά το χρέος (και τα δημογραφικά στοιχεία) δεν χρειάζεται να είναι το πεπρωμένο. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε και να μειώνουμε το κόστος των δαπανών που σχετίζονται με την ηλικία.

Η ευκαιρία της τεχνητής νοημοσύνης: Μια αύξηση της παραγωγικότητας

Τα τελευταία 130 χρόνια, η τεχνολογική καινοτομία υπήρξε ο κύριος μοχλός της αύξησης της παραγωγικότητας και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Μια τέτοια καινοτομία μπορεί να χαρακτηριστεί με τρεις τρόπους:

Τεχνολογίες γενικής χρήσης (GPT) όπως η ηλεκτρική ενέργεια και ο υπολογιστής.

Αυτοματοποίηση εργασιών ρουτίνας που αφήνουν τους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε πιο πολύτιμη εργασία.

Καινοτομίες που αυξάνουν την εργασία, όπως ηλεκτρικά εργαλεία.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η αύξηση της παραγωγικότητας παρέμεινε στάσιμη. Αναμένουμε αυτή η τάση να αντιστραφεί. Στο παρελθόν, δύο συνθήκες είχαν προηγηθεί της εμφάνισης των GPT: η αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου σε νέες τεχνολογίες και η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας. Και οι δύο συνθήκες επικρατούν σήμερα.

Εάν ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης πλησιάσει αυτόν της ηλεκτρικής ενέργειας, η βασική μας υπόθεση είναι ότι η ανάπτυξη θα αντισταθμίσει τις δημογραφικές πιέσεις, δημιουργώντας ένα οικονομικό και χρηματοοικονομικό μέλλον που θα υπερβαίνει τις προσδοκίες της συναίνεσης. Αλλά εάν τα κέρδη παραγωγικότητας αντικατοπτρίζουν αυτά που παρέχονται από τη ρομποτική, τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο, τα δημογραφικά στοιχεία θα κυριαρχήσουν. Τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά αποτελέσματα θα υπολείπονται των συναινετικών εκτιμήσεων.

Προσδιορισμός των πιθανοτήτων ενός οικονομικού μέλλοντος βάσει δημογραφικών στοιχείων ή τεχνητής νοημοσύνης

Τρία σενάρια για τη μακροπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ και τις σχετικές πιθανότητες.

Το σενάριο 1 είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτυγχάνει. Τα δημογραφικά στοιχεία κυριαρχούν. Η οικονομική ανάπτυξη είναι μικρότερη από 1,8%. Υπολείπεται του πραγματικού επιτοκίου. Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι 30% έως 40%.

Το συναινετικό σενάριο είναι για οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 1,8% και 2,3%. Η ανάπτυξη ισούται περίπου με το πραγματικό επιτόκιο. Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι 10-20%.

Το σενάριο 2 είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη πετυχαίνει. Αύξηση παραγωγικότητας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από 2,3%. Η οικονομική ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό επιτόκιο. Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι 45% έως 55%.

Ο Warren Buffett είπε ότι η απάτη με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη «βιομηχανία ανάπτυξης», παρομοιάζοντας την τεχνολογία με πυρηνικά όπλα με τις δυνατότητές της για μεγάλες αλλαγές.

Το “Oracle of Omaha” είπε ότι δεν “ξέρει τίποτα” για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αφηγήθηκε μια πρόσφατη συνάντηση με μια εικόνα του εαυτού του που δημιουργήθηκε από AI στην οθόνη που τον έκανε νευρικό για την τεχνολογία.

«Όταν σκέφτεστε τις πιθανότητες να εξαπατήσετε ανθρώπους, αν μπορείτε να αναπαράγετε εικόνες που δεν μπορώ καν να τις πω, που λένε, «Χρειάζομαι χρήματα», όπως η κόρη σας, «Μόλις είχα ένα τροχαίο, χρειάζομαι 50.000 $. Εννοώ ότι η απάτη ήταν πάντα μέρος της αμερικανικής σκηνής, αλλά αυτό θα με έκανε, αν ενδιαφερόμουν να επενδύσω στην απάτη, θα είναι η αναπτυσσόμενη βιομηχανία όλων των εποχών», είπε σε ένα πλήθος επενδυτών στην ετήσια έκθεση της Berkshire.

-Είπα ότι αφήσαμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι όταν αναπτύξαμε πυρηνικά όπλα.

Συμπέρασμα> Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Απλά προσδεθείτε…



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της εμπορικής στρατηγικής της KOSMOCAR και του Δικτύου της ανέλαβε ο έμπειρος μάνατζερ Αριστείδης Αραβανής. Η KOSMOCAR...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Εκεί που νομίζαμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα μπορούσε να γίνει πιο πολυπληθής, ένας άλλος παίκτης θέλει να μπει στο παιχνίδι....

Αθλητικά

Επίδειξη δύναμης απέναντι στη Μπεσκίκτας έκανε ο Άγιαξ με το εμφατικό 4-0 στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» επί της Μπεσίκτας (το πιο ευρύ σκορ τη...

Ελλάδα

Η σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά στον εγκέφαλο των νέων σε σύγκριση με τους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι νέοι που πάσχουν από σοβαρή...