Στήνεται το παγκόσμιο σύστημα της αχρήματης κοινωνίας – Ζητούν συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, ώστε να καλυφθούν τα πάντα
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) με τίτλο Modernizing Financial Markets with Wholesale Central Bank Digital Currency (wCBDC) περιγράφει το σχέδιο της εν λόγω διεθνιστικής δεξαμενής σκέψης για να καθιερώσει ένα ψηφιακό νόμισμα για διατραπεζικές πληρωμές και τίτλους συναλλαγών.
Το wCBDC είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από κεντρικές τράπεζες, εμπορικές τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τον διακανονισμό διατραπεζικών συναλλαγών. Είναι διαφορετικό από το CBDC λιανικής, το οποίο απευθύνεται σε ιδιώτες και εταιρείες για τις καθημερινές συναλλαγές, βάζοντας στην άκρη τα
«…Ως wCBDC ορίζεται ένα διακριτικό CBDC που έχει σχεδιαστεί για διατραπεζικές πληρωμές και συναλλαγές τίτλων μεταξύ εμπορικών τραπεζών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανώς ορισμένων παγκόσμιων εταιρειών», αναφέρει η έκθεση στη σελίδα 9.
Συνιστά επομένως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ για ανώτατου επιπέδου χρηματικές συναλλαγές (ΕΔΩ τι σχεδιάζεται γενικά για το ψηφιακό νόμισμα)!
Για την πρόσβαση στο εν λόγω ψηφιακό χρήμα, θα διενεργείται επαλήθευση ταυτότητας.
«Η χρήση πλαισίων ψηφιακής ταυτότητας θα μπορούσε να βελτιώσει την συμμόρφωση με το KYC/AML/CFT διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο», τονίζει η αναφορά στη σελίδα 51.
Το KYC σημαίνει «γνωρίζω τον πελάτη σου», το AML σημαίνει καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και το CFT σημαίνει καταπολέμηση-χρηματοδότηση-τρομοκρατία. Φυσικά, οι ορισμοί του τι συνιστά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τρομοκρατία εμπίπτουν αποκλειστικά στα χέρια κυβερνητικών στελεχών.
Το WEF δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για να δημιουργήσουν το μέλλον του ψηφιακού νομίσματος.
«Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εργάστηκε για να διατυπώσει πώς ένα wCBDC μπορεί να προσφέρει διαφοροποιημένη αξία. Πήραμε μια ολιστική άποψη των σχετικών προκλήσεων του κλάδου για να δημιουργήσουμε πρακτικές γνώσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και των προσπαθειών σχεδιασμού του ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση του wCBDC. Είναι σημαντικό ότι η βαθιά συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών χονδρικής με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», αναφέρει η έκθεση στη σελίδα 3.
«Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με φορείς όπως η FATF (Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης) και το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) θα είναι υψίστης σημασίας για τον μετριασμό της παράνομης δραστηριότητας», ανέφερε η έκθεση στη σελίδα 51.
Στη σελίδα συμπερασμάτων, η έκθεση αναφέρει ότι απαιτούνται βαθιές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να εδραιωθεί το μέλλον της κοινωνίας χωρίς μετρητά.
«Οι ηγέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να αξιολογήσουν το wCBDC ειδικά για το πλαίσιο δικαιοδοσίας τους», ανέφερε η έκθεση στη σελίδα 75. «Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί τομείς όπου οι επίμονες προκλήσεις θα απαιτήσουν βαθιά συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και πειραματισμό για να ξεπεραστούν».
«Πάνω από το 98% των κεντρικών τραπεζών της παγκόσμιας οικονομίας ερευνούν, πειραματίζονται, εφαρμόζουν πιλοτικά ή αναπτύσσουν ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC)», αναφέρεται στην έκθεση στη σελίδα 3.
Μια εικόνα στην σελίδα 17 της έκθεσης δείχνει ποιες χώρες συμμετέχουν στις παγκόσμιες προσπάθειες του wCBDC.
photo freepik
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!