Ως περίοδος εξελίξεων χαρακτηρίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα για τους συνταξιούχους, τόσο για τα αναδρομικά τους όσο και για το Δώρο Πάσχα.
Αναλυτικότερα, εντός του μήνα αναμένεται να καταβληθούν αναδρομικά έως 50.000 ευρώ σε 12.000 συνταξιούχους, ενώ στις 17 Απριλίου το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) θα κληθεί να αποφασίσει για τη χορήγηση ή μη της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλαδή τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012.
Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου θα πληρωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο θα πληρωθούν 10.000 τέως τραπεζοϋπάλληλοι.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», και σ’ αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ. Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.
«Κληρώνει» για το δώρο Πάσχα και όχι μόνο
Όπως έγραψε το iEidiseis (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), το ζήτημα με τα δώρα των συνταξιούχων επανήλθε μετά τις αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου (Α.Π.), ο οποίος προέταξε το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και την ευστάθεια της οικονομίας, για να κρίνει ότι δεν μπορούν να αποδίδονται τα Δώρα εάν κινδυνεύει γενικότερα το Ασφαλιστικό Σύστημα και, προηγουμένως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ότι τουλάχιστον για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 πρέπει να αποδοθούν τα Δώρα (και στις Κύριες συντάξεις). Τα γνωστά αναδρομικά για τα οποία οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα Πρωτοδικεία με αγωγές, ενώ με νόμο το 2020 (ν.467/20 του κ.Βρούτση) ετέθη σαν τελική ημερομηνία προσφυγής η 30η Ιουνίου 2020, πέραν της οποίας ουδείς έχει δικαίωμα δικαστικής προσφυγής).
Από την απόφαση αναμένεται να κριθεί τόσο η καταβολή των Δώρων, τουλάχιστον επί των επικουρικών, αλλά και η δυνατότητα διεκδίκησης των αναδρομικών για την περίοδο 2015-16 επί των κύριων συντάξεων.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι σαν δικαίωμα παραμένει η καταβολή των Δώρων. Μένει να στοιχειοθετηθεί ότι η οικονομία αντέχει προς τούτο. Δηλαδή δεν έχει παρά η πλευρά των (δικηγόρων των) συνταξιούχων να επικαλεστεί την κυβερνητική ρητορική για τις (υψηλές) οικονομικές επιδόσεις, να συνομολογήσουν ότι παρήλθε η εποχή των μνημονίων και ότι από τα επιτεύγματα στη οικονομία πρέπει να δοθούν αντιπαροχές και «Δώρα» στην κοινωνία.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!