Σπάρτο λένε στη Χίο το καλαμάκι (βούρλο, βέργα) που χρησιμοποιούν για την παρασκευή των σ(κ)ιουφιχτών ζυμαρικών τους, εξ ου και η ονομασία «μακαρόνια του σπάρτου».
20′ προετοιμασία, 2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 5-6
Διαδικασία
Πλένουμε το κουνέλι, το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μπολ και το ραντίζουμε με το μισό ξίδι.
Στεγνώνουμε τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας και τα σοτάρουμε στο λάδι, μέσα σε φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.
Μετριάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με τα κρασιά και το υπόλοιπο ξίδι, αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί η αψάδα τους και ρίχνουμε την ντομάτα.
Ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα κομμάτι τουλπάνι βάζουμε τη δάφνη, τα μπαχάρια και τα γαρίφαλα, δένουμε κόμπο και ρίχνουμε το πουγκί στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 200 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να μείνει με μια δεμένη, πυκνή σάλτσα.
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και τα αδειάζουμε σε πιατέλα.
Από πάνω τακτοποιούμε το κουνέλι και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα της κατσαρόλας.
Πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και σερβίρουμε τα χιώτικα μακαρόνια
Ήταν Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας όταν ο Γάλλος ζαχαροπλάστη Louis Dufour επινόησε μία νέα, σοκολατένια λιχουδιά για το ζαχαροπλαστείο του: μικρά...
Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ KOSMORIDE Black Friday: Το όνειρο ενός e-BIKE τώρα πιο κοντά! Η KOSMORIDE δίνει την ευκαιρία να βρούμε το...