Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σύνορα του φόβου το Χρηματιστήριο

Στα σύνορα του φόβου το Χρηματιστήριο


Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, φαίνεται προς ώρας να χαλάει το θετικό momentum της αγοράς. Είναι η πρώτη σοβαρή διόρθωση από τον Οκτώβριο του 2023, που έφερε τον ΓΔ στο -3,55% από το υψηλότερο κλείσιμο του έτους των 1434 μονάδων.

Περισσότερο προβληματίζει το κλίμα πανικού που προκλήθηκε στην αγορά μετά από την απώλεια των 51 μονάδων από τα υψηλά του 2024, παρά αυτή καθ’ εαυτή η υποχώρηση. Η οποία αντικειμενικά είναι μικρή. Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα εάν στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν «μαζευόταν» η πτώση μέχρι τις 1364 μονάδες, που θα πιστοποιούσε και την καθοδική διάσπαση των 1380 μονάδων.

Στην ουσία κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων εμφανίστηκαν σαν πωλητές επενδυτές που είχαν ποντάρει στην ανοδική κίνηση προς τις 1450 μονάδες και στον δρόμο προς τις 1500 μονάδες. Το γεγονός αυτό κινητοποίησε και αρκετούς επενδυτές που αποφάσισαν να «κλειδώσουν» τα μη ευκαταφρόνητα κέρδη τους από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι σήμερα, ειδικά από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Άλλαξαν άραγε τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών; Όχι, και μάλιστα κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών τόσο η ΔΕΗ όσο και η Jumbo θα ανακοινώσουν αποτελέσματα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών θα συμβαδίζουν με την κερδοφορία – ρεκόρ που εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το οικονομικό έτος 2023. Μήπως έχουν μεταβληθεί αρνητικά οι προβλέψεις για τις μερισματικές αποδόσεις που με τόση αγωνία αναμένουν οι επενδυτές; Όχι, ούτε αυτό συμβαίνει.

Ίσως, η αγορά να «χωνεύει» ακόμα τη μη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τη Moody’s και την έκθεση της JPMorgan, σύμφωνα με την οποία θα ήταν καλύτερο για το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές και να μην συμπεριληφθεί στις αναπτυγμένες αγορές λόγω του αρνητικού ισοζυγίου ανάμεσα στις κεφαλαιακές εισροές και εκροές.

Ίσως, η αγορά να έχει θορυβηθεί από το σκάνδαλο της Prelium Investment Services ΑΕΠΕΥ και τη ανάκληση της άδειας της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για «παραβάσεις των διατάξεων του ν. 4514/2018 και του Κανονισμού ΕΕ 565/2017, κυρίως ως τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των κεφαλαίων των πελατών της και ως προς μείζονα οργανωτικά θέματα λειτουργίας της». Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Αμοιβαίο Κεφάλαιο που διέθετε η εταιρεία λείπουν κεφάλαια των οποίων το άθροισμα υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τόσο το ποσό που προβληματίζει, όσο το ενδεχόμενο τέλεσης πλαστογραφιών και υπεξαίρεσης χρημάτων σε βάρος μεριδιούχων, από έναν θεσμικό επενδυτή. Και ένα τέτοιο σκάνδαλο είχαμε καιρό να δούμε στο Χρηματιστήριο.

Ίσως, η αγορά να προβληματίζεται από την ένταση, η οποία επανέρχεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με την πιθανότητα διπλών εκλογών να βρίσκεται στο τραπέζι σύμφωνα με την αντιπολίτευση και σύμφωνα με κάποια ακραία σενάρια που αφορούν τις νομικές εξελίξεις σχετικά με τους βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ίσως, ακόμα η αγορά να έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τη εξασθένιση της ανοδικής τάσης της Wall Street, που έχει οδηγήσει αρκετούς σημαντικούς δείκτες να «φθείρουν» το συναίσθημα της υπερβολικής απληστίας, “extreme greed”. Έτσι βλέπουμε τον δείκτη CNN Fear & Greed Index να υποχωρεί στις 61 μονάδες που αντιστοιχεί στο “greed” και να κινείται προς τις 50 μονάδες, έχοντας εγκαταλείψει της τιμές της υπερβολικής απληστίας άνω των 75 μονάδων.

Παρατηρούμε τον δείκτη μεταβλητότητας CBOE Volatility Index, γνωστότερο ως “Δείκτη Φόβου VIX” να κινείται πάνω από τις 16 μονάδες απομακρυνόμενος από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών. Τοποθετώντας τον συγκεκριμένο δείκτη στο “extreme fear”, δηλαδή στον υπερβολικό φόβο.

Στην ουδέτερη ζώνη βρίσκεται και ο δείκτης “Pull & Call Option” που παρακολουθεί την αναλογία ανάμεσα στα δικαιώματα αγοράς και πώλησης μετοχών ανά πενθήμερο, δίνοντας μια σαφή εικόνα σχετικά με τη νευρικότητα των επενδυτών.

Βέβαια, και στη Wall Street η αναστάτωση που εμφανίζεται προς το παρόν είναι υπερβολική. Ο S&P500 βρίσκεται μόλις στο -1% από τα ιστορικά υψηλά του. Οι τεχνικοί δείκτες και οι κινητοί μέσοι όροι σε ωριαίο χρονικό ορίζοντα βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη “neutral”, όπως βλέπουμε ακολούθως,

ενώ οι αντίστοιχοι ημερήσιοι τεχνικοί δείκτες και κινητοί μέσοι όροι δίνουν ακόμα σήματα “strong buy” και “buy”, όπως παρατηρούμε στο ακόλουθο γραφικό.

Επομένως, τόσο στη Wall Street, όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζεται περισσότερο μια διστακτικότητα για τη συνέχεια, μια ανησυχία και ένας φόβος, παρά μια γενικευμένη απογοήτευση και μια ριζική αλλαγή του κλίματος. Είναι γεγονός ότι σε όλα τα χρηματιστήρια οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται υψηλά και απαιτούν συνέχιση της αύξησης των μεγεθών και των κερδοφοριών, για να τις διατηρήσουν.

Και αυτή η αύξηση δεν είναι ούτε σίγουρη, ούτε δεδομένη, με βάση τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις, την αβεβαιότητα των εκλογών στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, καθώς τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών που εδώ και 6 μήνες έχουν βάλει στις καλένδες τις αποφάσεις τους για τη μείωση των επιτοκίων.

Η ζώνη ακραίου φόβου για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρίσκεται ανάμεσα στις 1350 και 1360 μονάδες. Σε εκείνα τα επίπεδα θα πρέπει να εμφανιστεί μια ζωηρή αντίδραση από την πλευρά των αγοραστών, με σκοπό την εκ νέου υπέρβαση των 1386 μονάδων και τη ανάκτηση των 1400 μονάδων. Ώστε να μη ακυρωθεί η πορεία προς τα προηγούμενα υψηλά έτους και τις 1500 μονάδες. Αν όχι, τότε η υποχώρηση κάτω από τις 1350 – 1360 μονάδες και μάλιστα με ισχυρό συναλλακτικό όγκο θα μπορούσε να οδηγήσει σύμφωνα με τους αναλυτές της διαγραμματικής ανάλυσης, σε μια παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική πορεία.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ήταν Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας όταν ο Γάλλος ζαχαροπλάστη Louis Dufour επινόησε μία νέα, σοκολατένια λιχουδιά για το ζαχαροπλαστείο του: μικρά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάση αναμονής επέλεξε να κρατήσει απόψε η Fitch Ratings, διατηρώντας τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές. Αν και η ελληνική...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Temu είναι συνηθισμένη σε κατηγορίες οι οποίες από την εμφάνισή της πέφτουν βροχή. Ήδη στις αρχές του 2024, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παιχνιδιών εντόπισε κινδύνους...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν χθες δώδεκα άτομα, έξι Έλληνες και έξι Ρουμάνοι, στο Αιτωλικό για κλοπή βρώσιμων ελιών. Για την υπόθεση εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση η αστυνομία. Η...