Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νέα δεδομένα για το Λεσβιακό ελαιόλαδο και τη χρήση του ως superfood

Νέα δεδομένα για το Λεσβιακό ελαιόλαδο και τη χρήση του ως superfood


Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου, προκειμένου να μπορέσει να πιστοποιηθεί σαν βελτιωτικό υγείας και στη συνέχει να χρησιμοποιηθεί στη φαρμακολογία ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τα αποτελέσματα ερευνών βγάζουν από την αφάνεια το ελαιόλαδο της Λέσβου που μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά τη θέση που του αξίζει, με τη δημιουργία  προϊόντων και υποπροϊόντων που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στο προϊόν.

Με αυτό το στόχο τέσσερις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν την Συνεργασία Γέρας και εντάχθηκαν σε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί την έρευνα και την καινοτομία στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας. To Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωτεχνική Αιγαίου, οι παραγωγοί της Μοδούσας και η εταιρία με έδρα τη Γερα Agnusvita  ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσα από την έρευνα, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα εξάγει ένα προϊόν από το λάδι, με ενισχυμένα βίο δραστικά.

Το Σχέδιο Δράσης πραγματεύεται τη χρησιμοποίηση ενός καινοτόμου διφασικού συστήματος έκθλιψης, χωρίς χρήση νερού, για την παραγωγή ελαιόλαδου από ποικιλίες του Β. Αιγαίου όπως η Κολοβή με υψηλό βιοδραστικό περιεχόμενο. Στόχος είναι η εύρεση της βέλτιστης διαδικασίας ελαιοποίησης, που θα πιστοποιηθεί μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ενισχυτικό γεύσης και βιοδραστικού περιεχόμενου μειονεκτικών ελαιολάδων όσο και ως πρώτη ύλη για συμπληρώματα διατροφής με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ο πρώτος χρόνος των ερευνών παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Ελαιουργείο Βρανά στον Παππάδο της Γέρα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά  , επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό όπως σημείωσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκολας Θωμαϊδης. Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται, θα ξεκινήσουν εκ νέου στη νέα ελαιοκομική περίοδο από το Σεπτέμβριο για να αποδειχθεί ότι έχουν διάρκεια και να μπορέσει να πιστοποιηθεί ο ισχυρισμός.

Στόχος λοιπόν στην παρούσα φάση είναι να πατενταριστεί ο ισχυρισμός αυτός και εν συνεχεία με αναζήτηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων να μπορέσει να μπει στην παραγωγή.

«Η διαδικασία μετατροπής μιας οικονομίας από την παραδοσιακή της μορφή σε σύγχρονη και καινοτόμα είναι μια δύσκολη διαδικασία, είπε ο κύριος Θωμαΐδης, αυτή η διαδικασία θέλει συνήθως 12 χρόνια. Η πρόταση της Λέσβου μπήκε σε φάση υλοποίησης το 2018.».

Τα αποτελέσματα και τα στάδια της έρευνας είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ιστοσελίδα https://ytconsulting.gr/gera/

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ήταν Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας όταν ο Γάλλος ζαχαροπλάστη Louis Dufour επινόησε μία νέα, σοκολατένια λιχουδιά για το ζαχαροπλαστείο του: μικρά...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζουμερά burgers σε αφράτα ψωμάκια brioche, κλείνουν μέσα τους τις εμπνευσμένες handmade παρασκευές των αδελφών Κόκκαλη, που τρία χρόνια πριν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Λίγο πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα της τρίτης σεζόν του Maestro στο Mega, παίρνουμε μια γεύση από τα γυρίσματα της σειράς. Διαβάστε περισσότερα στο govastiletto.gr ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ...

ΕΛΛΑΔΑ

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών τριών πανεπιστημίων της...