Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών


Την αδυναμία του να θέσει «αναχώματα» έδειξε εκ νέου το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να διατηρούν το προβάδισμα για πέμπτη διαδοχική ημέρα. Επιπλέον, το μέχρι πρότινος σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων μετατράπηκε σε αντίσταση. Πέρα από τις τράπεζες -τον γνώριμο αρνητικό πρωταγωνιστή- ισχυρές πιέσεις στο ταμπλό άσκησε και ο τομέας της ενέργειας.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (25/10) ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 12,35 μονάδων ή -0,88% και έκλεισε στις 1.390,25 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.404,54 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.387,42 μονάδες. Πρόκειται για το χειρότερο κλείσιμο σε «βάθος» 11 εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 9 Αυγούστου (1.383,31 μονάδες). Ο ΓΔ υποχώρησε κατά -3,69% στο 5ήμερο και η φετινή απόδοσή του περιορίζεται σε +7,51%.

Σε χαμηλό 9μήνου βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης, καθώς απόλεσε και το τελευταίο «οχυρό», που εντοπιζόταν στο sell off της 5ης Αυγούστου. Πλέον, οι τράπεζες κινούνται σε τιμές που έχουν να δουν από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Νέο αρνητικό ρεκόρ σχεδόν ενός έτους για την Alpha Bank, ενώ ακολούθησαν η Εθνική και η Πειραιώς σε χαμηλό 6μήνου και 4μήνου, αντίστοιχα.

Ο ενεργειακός κλάδος είχε την… τιμητική του, με την Cenergy Holdings και τη Metlen να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, διορθώνοντας εκ νέου μετά την ανοδική αντίδραση αμφότερων των τίτλων την Πέμπτη. Ωστόσο, η μετοχή που τράβηξε πάνω της τα βλέμματα ήταν η Motor Oil, η οποία βρέθηκε κάτω από τα 20 ευρώ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια και συγκεκριμένα από το Νοέμβριο του 2022.

Κανένα περιθώριο αντίδρασης – Δεν είναι αρκετά τα αποτελέσματα

Οι συστημικές τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο καθώς θα παρουσιάσουν τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν εντός της εβδομάδας από τις Metlen, Σαράντης και Παπουτσάνης δεν στάθηκαν ικανά ώστε να επαναφέρουν το Χρηματιστήριο σε ανοδική τροχιά. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα λόγω της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι πιέσεις που ασκούνται στη Wall Street, στον απόηχο των πρόσφατων ιστορικών υψηλών. Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων δημιούργησαν έναν καλό λόγο για διόρθωση συνολικά στις διεθνείς αγορές, αρκετές εκ των οποίων κινούνταν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στην Αθήνα επλήγη περισσότερο ο τραπεζικός κλάδος. Επιπλέον, δείχνει πως δεν έχει αποθέματα δυνάμεων, έχοντας «στεγνώσει» εξαιτίας των αυξήσεων κεφαλαίων και των placements. Ταυτόχρονα, το «φρέσκο» χρήμα απουσιάζει, με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά να περιορίζεται στην «ανακύκλωση» των υπαρχόντων κεφαλαίων, χωρίς περιθώριο αντίδρασης.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:



Ο Μητσοτάκης πήγε σε φαρμακείο για να πάρει self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Δείτε το βίντεο

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση με τους 5 νεκρούς στην Άγκυρα

Μασκ και Πούτιν μιλούν συχνά στο τηλέφωνο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal – Τι λένε στις μυστικές τους συζητήσεις;



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

«O Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Οικονομία

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Tupperware Brands Corporation με μια ομάδα των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των Stonehill Capital Management Partners και Alden Global Capital,...

Συνταγές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ ¾ του αβοκάντο 2 κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένο 1 ντοµάτα ½ φλ. κόλιανδρο χοντροκοµµένο 2 κουταλιές χυµό λεµονιού Λίγες τορτίγιες Αλάτι,...

Οικονομία

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.410 μονάδων, παρά την αρχική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. O Γενικός...