Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

1-2-3-4 ο αυθεντικός χαλβάς | Χρυσές Συνταγές

1-2-3-4 ο αυθεντικός χαλβάς | Χρυσές Συνταγές


Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 8 άτομα)

1 φλ. λάδι (ελαιόλαδο, ή καλύτερα ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)

2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό ΚΑΖΑΖΗΣ

3 φλ. ζάχαρη (ή λιγότερο, ανάλογα με τη γεύση σας)

4 φλ. νερό

2 ξυλαράκι κανέλας

1 λωρίδα φλούδα πορτοκαλιού (το πορτοκαλί μέρος μόνο)

1 λωρίδα φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μέρος μόνο)

3 γαρίφαλα

1 κοφτό κουταλάκι κανέλα σε σκόνη

½ φλ. ψιλά σταφιδάκια

2/3 φλ. αμύγδαλα (βρασμένα και ασπρισμένα)

Εκτέλεση

Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τα ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα αδειάζετε αμέσως σε ένα πιάτο για να μην μαυρίσουν και ύστερα τα αλέθετε στο πολυμίξερ, ή το μπλέντερ (ή τα κοπανίζετε) μόλις για να τα χοντροκόψετε. Τα κρατάτε στην άκρη.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά το νερό σε ένα κατσαρόλι, μαζί με τη ζάχαρη, τα ξυλαράκια κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα γαρίφαλα και τα ανακατεύετε μέχρι να κοχλάσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το σιρόπι χωρίς να το ανακατεύετε καθόλου, για 5 λεπτά. Το κρατάτε στην άκρη.

Βάζετε σε μια βαριά μέτρια κατσαρόλα (καλύτερα αντικολλητική), το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια/δυνατή φωτιά και όταν ζεσταθεί, προσθέτετε το σιμιγδάλι. Το ανακατεύετε συχνά με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αρχίσει το σιμιγδάλι να «κοχλάζει». Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς το σιμιγδάλι, μέχρι να ροδίσει καλά, για 15 περίπου λεπτά. Χρειάζεται υπομονή, όμως ο καλός χαλβάς είναι ρόδινος και όχι ξασπρισμένος και το σιμιγδάλι όταν ροδίσει παίρνει ωραίο άρωμα. Ανακατεύετε μέσα την κανέλα, τα αμύγδαλα και τα σταφιδάκια και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βγάζετε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα το ξυλαράκι κανέλας, τις φλούδες και τα γαρίφαλα. Πολύ προσεχτικά προσθέτετε σιγά-σιγά το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Επιστρέφετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για μερικά λεπτά. Το μίγμα είναι έτοιμο όταν το σιρόπι απορροφηθεί, πήξει και ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το χαλβά να καταλαγιάσει για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, λαδώνετε ελαφρά μια όμορφη φόρμα και μεταφέρετε μέσα τον χαλβά. Τον συμπιέζετε ελαφρά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και τον αφήνετε να κρυώσει για 1 ώρα πριν τον ξεφορμάρετε. Τον σερβίρετε κρύο.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό σημείωμα με 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία, εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το σημείωμα έχει...

ΚΟΣΜΟΣ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (22/11) ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik που εκτόξευσε χθες...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διευθύνσεις email και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες 4.239 Βρετανών, Ευρωπαίων, Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών πολιτικών καθώς και Αμερικανών πολιτικών υπαλλήλων έχουν διαρρεύσει σε αγορές του...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ήταν Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας όταν ο Γάλλος ζαχαροπλάστη Louis Dufour επινόησε μία νέα, σοκολατένια λιχουδιά για το ζαχαροπλαστείο του: μικρά...