Αυτοί είναι οι μεγάλοι σεφ με πορεία στο fine dining και τις απαιτητικές κουζίνες υψηλών αξιώσεων που δεν φοβούνται να… λερώσουν τα χέρια τους, δημιουργώντας λαχταριστές νοστιμιές που τρώγονται (κυρίως) με το χέρι, σε μαγαζιά street food που γίνονται viral.
Το fine dining και τα εστιατόρια της πρώτης γραμμής απαιτούν από έναν σεφ το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Μαεστρία, ταλέντο, δημιουργικότητα, ευελιξία, πρωτοτυπία και μεγάλη πειθαρχία, είναι μερικά από τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας μάγειρας για να καταφέρει όχι απλώς να ισορροπήσει στο διαρκώς τεντωμένο σκοινί της υψηλής γαστρονομίας, αλλά και να κάνει το άλμα που απαιτείται για να γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο.
Δεν είναι τυχαία λοιπόν που οι πιο διάσημοι σεφ που μονοπωλούν τα βραβεία, τραβούν τα φώτα της προσοχής με τις δημιουργικές πιρουέτες, την καινοτομία και την αριστεία τους, έχουν ανάγκη κατά καιρούς για να χαλαρώσουν να βγουν στο… δρόμο παίζοντας με χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση με το street food.
Ιδού, λοιπόν, τι συμβαίνει όταν ένας διάσημος σεφ βγάζει τη στενή -συχνά ασφυκτική- «ποδιά» της υψηλής γαστρονομίας και ανοίγει τη στρόφιγγα αποσυμπίεσης, δημιουργώντας με τα χεράκια του από λαχταριστά burgers μέχρι ζουμερά σουβλάκια.
Burger στο Four Hands από τους Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Στο πλαίσιο του Athens Street Hub, μια αυλή με κοντέινερ στον Κεραμεικό που είναι αφιερωμένη στο δημιουργικό street food, θυμίζοντας urban φεστιβάλ γεύσης, υπάρχει και η καντίνα Four Hands του Γιώργου Παπαζαχαρία και Θάνου Φέσκου, των βραβευμένων με δύο αστέρια Michelin σεφ του εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας Delta Restaurant.
Εδώ, οι δύο νεαροί και πολύ ταλαντούχοι σεφ δεν πουλάνε ούτε καινοτομία (για την οποία φημίζονται) ούτε δημιουργούν βρώσιμα γλυπτά όπως κάνουν στο πολυσυζητημένο εστιατόριο στο ΚΠΙΣΝ, αλλά ποντάρουν στη νοστιμιά των ζουμερών αμερικανικών burger.
Στο Four Hands θα βρει κάποιος σε burger με 100% black angus μπιφτέκι σε τρεις μόνο εκδοχές -Cheeseburger, Double Cheeseburger, Oklahoma-, πατάτες σαν ισπανικά churros με σως.
Info: Κεραμεικού 111 / instagram.com/4hands.ath
Σουβλάκι στην Κάψα από τον Χριστόφορο Πέσκια
Ο ταλαντούχος, δημιουργικός και με γρήγορα αντανακλαστικά στις νέες τάσεις, Χριστόφορος Πέσκιας, δεν φοβάται το φθηνό φαγητό, γιατί ξέρει να το αναβαθμίζει συνδυάζοντας τις παραδόσεις της ελληνικής και της κυπριακής κουζίνας με τις gournet καινοτομίες της σύγχρονης γαστρονομίας. Ο ίδιος ισορροπεί εύκολα τόσο στην απαιτητική κουζίνα του Balthazar όσο και στο μεζεδοπωλείο Dopios στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που έχει ανοίξει με τους αδερφούς Πιτσιλή. Τώρα, η ίδια ομάδα, άνοιξε ένα ολοκαίνουργιο σουβλατζίδικο, επί της οδού Σκουλενίου, στον αριθμό 4, πολύ κοντά στο Dopios.
Στην Κάψα, όπως ονομάζεται, το λαχταριστό, ζουμερό σουβλάκι του Πέσκια ψήνεται μόνο στα κάρβουνα, σε σχάρες και ειδικά κατασκευασμένες τούρκικες γυριέρες με κάθετες θήκες για τα κάρβουνα, τις οποίες εμπνεύστηκε από ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη.
Δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά υλικά-όπως το παρθένο ελαιόλαδο, οι χειροποίητες σάλτσες, οι κομμένες στο χέρι πατάτες)- η Κάψα έχει ήδη γίνει viral, προσφέροντας ένα premium street food που κρατά όμως όσο γίνεται χαμηλές τις τιμές (από 3,90-4,30 ευρώ).
Info: Σκουλενίου 04, Αθήνα / instagram.com/kapsa.souvlaki
Πανέ κοτόπουλο στο Chicken Picnic από τον Παύλο Κυριάκη
Ο ταλαντούχος νεαρός σεφ που η δουλειά του έχει αναγνωριστεί με αστέρι Michelin, o οποίος βρίσκεται στην κουζίνα ανερχόμενων εστιατορίων όπως το πολυσυζητημένο Gallina στο Κουκάκι του Φίλιππου Τσαγκρίδη, στον ελεύθερο χρόνο του από τον απαιτητικό στίβο της haute cuisine παίζει με το street food.
Συγκεκριμένα, στο ιδιαίτερο πρότζεκτ του Chicken Picnic ο αεικίνητος σεφ έχει βάλει στοίχημα από το 2020 να φτιάξει το υπέρτατο πανέ κοτόπουλο: το πιο ζουμερό, τρυφερό και γευστικό φετίχ της street (food) culture, σε διάφορες εκδοχές (από burger και κοτομπουκιές, μέχρι σχάρας και καλαμάκι).
Ιnfo: Γρηγορίου Θεολόγου 4, Καισαριανή & Αγίου Σώστη 59, Περιστέρι,
chickenpicnic.gr | instagram.com/chickenpicnic.gr
Gourmet burger στο Ortsag από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη
Όταν το φαινόμενο Αλέξανδρος Τσιοτίνης δεν δημιουργεί γευστικά γλυπτά στο εξαιρετικό εστιατόριο CTC στον Κεραμεικό, φτιάχνει μαζί με τους φίλους και στενούς του συνεργάτες Κώστα Μπαρούτη και Χρήστο Ρήγα ζουμερά burgers σε πολύ gourmet και αναπάντεχες νοστιμιές στο Ortsag – το μαγαζί που άνοιξε φέτος πολύ κοντά στο διάσημο εστιατόριό του.
Η ιδέα ξεκίνησε ως πρακτική zero waste στην κουζίνα υψηλής γαστρονομίας: ό,τι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο fine dining θα γίνεται street food και έτσι δεν θα πηγαίνει χαμένη τόση καλή εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη.
Έτσι, στο Ortsag, εκτός από το smashed burgers και το chicken burger, θα βρει κανείς και άλλες εκδοχές, όπως το fish burgers, το κοντοσούβλι burger, ένα vegan burger με φαλάφελ, αλλά και ένα πρωτότυπο burger με μοσχαρίσια γλυκάδια πανέ σε μείγμα δημητριακών, με σάλτσα στιφάδο και μαγιονέζα τρούφα-κάστανο.
Info: Κεραμεικού 93-95, Αθήνα | ortsag.com | instagram.com/ortsag_athens
Smash burger στο Ekiben από τον Άρη Βεζενέ
O Άρης Βεζενές που ξέρει να παίζει σε πολλαπλά ταμπλό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε ό,τι κι αν κάνει, είναι διάσημος για πολλά πράγματα κι ένα από αυτά είναι και το αυθεντικό smash burger.
Mε την αμερικάνικη εκδοχή του φλατ μπιφτεκιού που έγινε μονομανία στην Αθήνα, το Ekiben στο Σύνταγμα έγινε ένα μικρό φαινόμενο!
Εδώ μπορεί κανείς να φάει, εκτός από τον smashed βασιλιά του street food, και λαχραριστά επίσης Katsu sand, αλλά και ιαπωνικής κοπής κρέατα που ψήνονται στη robata.
Info: Σκούφου 15, Σύνταγμα | instagram.com/ekibenathens
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!