Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Φλώρινα: Έρευνα για τα αίτια της μαζικής δηλητηρίασης σε τουριστικό κατάλυμα

Φλώρινα: Έρευνα για τα αίτια της μαζικής δηλητηρίασης σε τουριστικό κατάλυμα


Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης σε τουριστικό κατάλυμα στο Λιμνοχώρι Φλώρινας, όπου 14 άτομα δηλητηριάστηκαν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, με την κατάσταση ενός εξ αυτών, ενός 55χρονου άνδρα, να κρίνεται κρίσιμη και να παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κατάσταση του 55χρονου

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου όταν συγγενής του ζευγαριού, που διαμένει στο κατάλυμα και τους επισκέπτεται τακτικά, ανακάλυψε την κατάσταση και κάλεσε την αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Ο 55χρονος, που παραλήφθηκε από το ΕΚΑΒ σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και σε λήθαργο, βρίσκεται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου εισήχθη στην εντατική και παραμένει υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Η κατάσταση της υγείας του θα επαναξιολογηθεί μετά από επαναληπτική αξονική τομογραφία, με τον πρόεδρο του Εργασιακού Σωματείου ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, Θωμά Σαραφίδη, να επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς.

Η σύζυγος του 55χρονου νοσηλεύεται επίσης για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις, ενώ οι υπόλοιποι 12 ένοικοι της ξενοδοχειακής μονάδας πήραν εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών και σχετικών εξετάσεων.

Συγκλονιστική μαρτυρία από ένοικο

Ο Ορέστης Σαμαράς ένας από τους ενοίκους, περιγράφει πως δεν αντιλήφθηκε τίποτα, αλλά η σύζυγός του ήταν αυτή που είπε πρώτη πως δεν αισθάνεται καλά. «Μου είπε “Ορέστη δεν αισθάνομαι καλά” και μόλις πήγα να τη δω, λιποθύμησα και εγώ» είπε ο νεαρός.

Δείτε βίντεο:



Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d57m9ettyw2p)

Οι έρευνες

Η πρώτη φάση της έρευνας επικεντρώνεται στη δομή των υποδομών του καταλύματος, καθώς οι αρχές εντόπισαν πιθανές παρατυπίες στο σύστημα εξαερισμού του λέβητα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του χώρου. Ο σωλήνας διαφυγής των αερίων από την καύση φαίνεται να είχε τοποθετηθεί λανθασμένα σε χαμηλό επίπεδο, κάτι που ενδέχεται να συνέβαλε στην εισροή του μονοξειδίου του άνθρακα στο σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.

Το συγκεκριμένο κατάλυμα που λειτουργούσε ανακαινισμένο και υπό νέο ιδιοκτήτη στις 13 Σεπτεμβρίου, και ήδη έχει σφραγιστεί με εντολή της αστυνομίας μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης.

Ο 53χρονος ιδιοκτήτης του καταλύματος προσήχθη στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Φλώρινας για να δώσει εξηγήσεις, ωστόσο αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος έως ότου ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές έρευνες. Σε σύντομες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, περιορίστηκε να πει πως σέβεται το γεγονός ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ζήτησε ηρεμία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την κατάσταση των νοσηλευομένων.

Από τη δική τους πλευρά, οι τοπικοί φορείς επισημαίνουν την ευθύνη που φέρουν για την αδειοδότηση και εποπτεία των καταλυμάτων. Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Αθανάσιος Τάσκας, εξήγησε ότι η Περιφέρεια είχε αρμοδιότητα μόνο για τον χώρο εστίασης του καταλύματος, ενώ η άδεια του τουριστικού καταλύματος δόθηκε από τον ΕΟΤ. Ο κ. Τάσκας ανέφερε ότι η Περιφέρεια επιθεώρησε τον χώρο εστίασης στις 20 Οκτωβρίου, οπότε το κατάλυμα ήταν κλειστό, κάτι που δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα για τη συνολική εποπτεία του χώρου.

Το Υπουργείο Τουρισμού επιβεβαίωσε ότι το κατάλυμα είχε λάβει σχετική άδεια λειτουργίας, όμως τονίζει ότι είχε υποβληθεί σε έλεγχο πριν από περίπου δέκα ημέρες από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είχε επιβάλει πρόστιμα άνω των 10.000 ευρώ για παροχή αναληθών ή ανακριβών στοιχείων και παράνομη λειτουργία. Η επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, Γέσθη Χατζηηλιάδου, ανέφερε ότι τα πρόστιμα δεν σχετίζονται με τη διαρροή του λέβητα και πως θα διερευνηθεί κατά πόσο το κατάλυμα συμμορφώθηκε με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Το Υπουργείο Τουρισμού δήλωσε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την επιβολή τυχόν επιπλέον διοικητικών κυρώσεων, αναλόγως με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ειδήσεις σήμερα:

«Υπερήφανος ως Έλληνας και Μακεδόνας» δηλώνει ο κυβερνήτης του F-16 από την ομάδα ΖΕΥΣ – Βίντεο

Γαλλία: 24χρονος αυτοκτόνησε μετά από αποτυχημένη επέμβαση για μούσια στην Κωνσταντινούπολη

Κρουζ Μπέκαμ: Η σύντροφος του Τζάκι Αποστέλ δείχνει την ουλή στην πλάτη της και αποκαλύπτει πως έμαθε να περπατάει ξανά



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Μείωση των τιμολογίων του ρεύματος αναμένεται τον Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας ενώ 16 %...

Κόσμος

Εικόνες από δορυφόρους έδειξαν ότι στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για...

Κόσμος

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι «καταστροφική», με «εντατικές...

Πολιτική

«Απόφαση σταθμό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την απόφαση της Δικαιοσύνης για την αποκάλυψη των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό...