Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Το Ισραήλ μεταφέρει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Sde Teiman, ένα σκιερό στρατιωτικό κέντρο κράτησης στη νότια έρημο του Ισραήλ, το οποίο πρώην κρατούμενοι και πληροφοριοδότες ισχυρίστηκαν ότι ήταν τόπος σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να μεταφέρουν κρατούμενους από τη Γάζα σε άλλες εγκαταστάσεις ως απάντηση στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας την Τετάρτη, το πρώτο που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Sde Teiman, που επιτρέπει κρατούμενοι από τη Γάζα “να εξαφανιστούν” υπό στρατιωτική κράτηση.
Το Ισραήλ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες κατάχρησης και αρνείται να αποκαλύψει τα ονόματα, το πού βρίσκονται, και τους ισχυρισμούς πολλών χιλιάδων κατοίκων της Γάζας που λέει ότι κρατούνται στο έδαφός του.
Στην ακρόαση την Τετάρτη, η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI) που εδρεύει στο Τελ Αβίβ και τέσσερις άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλαν αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ να κλείσει το κέντρο κράτησης, υποστηρίζοντας ότι «οι κατάφωρες παραβιάσεις στο Sde Teiman καθιστούν τη στέρηση της ελευθερίας αυτών των ανθρώπων κατάφωρα αντισυνταγματική».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πρώην κρατούμενοι από τη Γάζα είπαν στην Washington Post τον Ιανουάριο ότι τους ξυλοκόπησαν, τους αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη και τους έκαναν να γονατίσουν με χειροπέδες και δεμένα μάτια για μέρες σε μυστικούς χώρους κράτησης του Ισραήλ.
Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα του CNN για το Sde Teiman διαπίστωσε ότι ο καταυλισμός χωριζόταν σε δύο μέρη: κλειστούς χώρους που στεγάζονταν ομάδες δεμένων κρατουμένων — μερικοί από τους οποίους είχαν χειροπέδες τόσο σφιχτά δεμένες που χρειάστηκε να αφαιρέσουν χειρουργικά κάποια μέρη του σώματος — και ένα νοσοκομείο πεδίου, όπου οι ασθενείς με καλυμμένα μάτια και πάνες δένονταν σε κρεβάτια και τροφοδοτούνταν με το ζόρι μέσα από καλαμάκια.
«Οι αυξανόμενες μαρτυρίες έχουν αποκαλύψει τις αδιανόητες καταχρήσεις στο Sde Teiman – χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, παρατεταμένη αυτοσυγκράτηση σε αγωνιώδεις στάσεις που οδηγούν σε ακρωτηριασμό, δεσίματα των ματιών για μέρες ακόμη και κατά τη διάρκεια ιατρικής περίθαλψης και χρήσης τουαλέτας, κρατούμενοι που εξαναγκάζονται σε πάνες, σκληροί ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια», ανέφερε η ACRI στο δικαστήριο.
Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η στρατιωτική αστυνομία άνοιξε ποινικές έρευνες για τους θανάτους 48 Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν υπό κράτηση ή καθοδόν προς μια εγκατάσταση.
Ο ισραηλινός στρατός ίδρυσε το Sde Teiman στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς πέρυσι για να κρατήσει κρατούμενους από τη Γάζα υπό μια μορφή διοικητικής κράτηση ή φυλάκιση χωρίς δίκη, χρησιμοποιώντας τον εκτεταμένο νόμο περί παράνομων μαχητών της χώρας. Οι κρατούμενοι δεν χαρακτηρίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου.
Οι ισραηλινοί κρατικοί εισαγγελείς δήλωσαν την Τετάρτη ότι το Sde Teiman προοριζόταν «ως χώρος υποδοχής, έρευνας και προκαταρκτικής διαλογής για την κράτηση κρατουμένων για σύντομη μόνο διάρκεια» πριν από τη μεταφορά τους σε άλλους χώρους και θα επιστραφεί στον «αρχικό του σκοπό».
Ο κρατικός εισαγγελέας Aner Helman είπε στο δικαστήριο ότι περίπου 700 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη μεταφερθεί στη στρατιωτική εγκατάσταση Ofer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και 500 ακόμη θα μεταφερθούν τις επόμενες εβδομάδες. Το κράτος θα ενημερώσει το δικαστήριο σε τρεις ημέρες σχετικά με την κατάσταση επιπλέον 200 κρατουμένων που παραμένουν στο Sde Teiman, είπε ο Helman.
«Φαίνεται ότι καταλαβαίνουν ότι αυτό που έκαναν μέχρι τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε η δικηγόρος του ACRI, Roni Pelli. Ωστόσο, την ανησύχησε η πρόταση του κράτους ότι το Sde Teiman μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινός χώρος.
Η κυβερνητική απάντηση δεν εξέτασε κανέναν από τους ισχυρισμούς κατάχρησης, λέγοντας ότι θα συσταθεί επιτροπή για να διερευνήσει τις συνθήκες στα ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Ο Λευκός Οίκος τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε τις αναφορές για τις συνθήκες στο Sde Teiman «βαθιά ανησυχητικές».
Περίπου 1.500 ένοπλοι συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι, τόσο μαχητές όσο και πολίτες, έχουν συλληφθεί στη Γάζα από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ.
Τον περασμένο μήνα, ως απάντηση σε μια άλλη νομική πρόκληση, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι περίπου 4.000 κάτοικοι της Γάζας είχαν τεθεί υπό κράτηση και περίπου 1.500 αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων – η πρώτη δημόσια καταγραφή των προηγουμένως μυστικών κρατήσεων.
Οι κάτοικοι της Γάζας κρατούνται σε τρεις κύριους χώρους κράτησης του Ισραήλ – τις φυλακές Sde Teiman, Anatot και Ofer – εκτός από αυτοσχέδιους χώρους που διαχειρίζονται οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες ισραηλινές φυλακές, δήλωσε ο Tal Steiner, εκτελεστικός διευθυντής της Δημόσιας Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI).
Μεταξύ των κρατουμένων, σύμφωνα με τους κρατικούς εισαγγελείς, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι κρατούνταν ως παράνομοι μαχητές — σε σύγκριση με μόλις 30 μαχητές που κρατούνταν στην ίδια κατηγορία κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Γάζας 2008-2009.
Σε απάντηση στην αναφορά που αμφισβητεί το UCL, οι δικηγόροι της πολιτείας είπαν ότι οι κρατούμενοι που κρατούνταν για περισσότερες από 75 ημέρες είχαν δει δικαστή «αλλά δεν εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους στις ακροάσεις και τα αρχεία του δικαστηρίου δεν δημοσιοποιήθηκαν», στον Στάινερ.
Οι δικηγόροι κρατουμένων που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις — που αναμένεται να περιλαμβάνουν μαχητές που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου — ζήτησαν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους επειδή «φοβούνται τη δίωξη», είπε.
Στις αρχές Μαΐου, η οργάνωση δικαιωμάτων HaMoked με έδρα το Ισραήλ ζήτησε από την κυβέρνηση να εντοπίσει έναν Παλαιστίνιο ιατρό που κρατήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής του Φεβρουαρίου στο Νοσοκομείο Nasser στη νότια Γάζα.
Οι δικηγόροι της ισραηλινής κυβέρνησης απάντησαν ότι δεν είχαν καμία υποχρέωση να παράσχουν τις πληροφορίες επειδή η Γάζα θεωρείται «εχθρικό έδαφος».
Με πληροφορίες από Washington Post
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!