Αν και στην Ελλάδα προτιμούμε συνήθως τις μεσογειακές συνταγές, η ασιατική κουζίνα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε ολόκληρη την Δύση.
Μάλιστα, σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού «Independent» αποκαλύπτει ότι η πιο δημοφιλής κουζίνα στο ανατολικό Λονδίνο είναι η κινεζική, ενώ στο κεντρικό Λονδίνο, τα σκήπτρα παίρνει η ιαπωνική κουζίνα.
Πράγματι, πλέον σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για τα νουντλς και το σούσι, όμως υπάρχουν ορισμένα, λιγότερο δημοφιλή πιάτα, τα οποία αξίζουν την προσοχή μας.
Ένα από αυτά είναι η γκιόζα (ή gyoza, διεθνώς) η οποία στην Ελλάδα σερβίρεται στα περισσότερα ασιατικά εστιατόρια ως ορεκτικό συνήθως πιάτο.
Ουσιαστικά, η γκιόζα είναι μια κατηγορία ντάμπλινγκ (dumpling), που απολαμβάνουν ασιατικοί λαοί ανά τον κόσμο. Τα ντάμπλινγκς είναι μια ευρεία κατηγορία πιάτων που αποτελούνται από κομμάτια μαγειρεμένης ζύμης (φτιαγμένα από διάφορες πηγές αμύλου), συχνά τυλιγμένα γύρω από μια γέμιση. Η ζύμη μπορεί να βασίζεται σε ψωμί, αλεύρι, φαγόπυρο ή πατάτες και μπορεί να γεμιστεί με κρέας, ψάρι, τόφου, τυρί και λαχανικά.
Τα ντάμπλινγκς ξεκίνησαν να παρασκευάζονται στην Κίνα, εδώ και πάνω από 2 χιλιετίες, ωστόσο παραλλαγές της συνταγής που είναι σήμερα γνωστή ως «κινέζικα ντάμπλινγκς» υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ασίας (Ιαπωνία, Κορέα κ.ά) αλλά ακόμα και της Ευρώπης (πολωνικά πιερόγκι).
Η γκιόζα, λοιπόν, είναι μια εκδοχή των ντάμπλιγνκς, η οποία μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους (τηγανιτή, βραστή, στον ατμό, σε βαθύ τηγάνισμα), ωστόσο η πιο γνωστή της εκδοχή είναι η ιαπωνική γκιόζα.
Η ιαπωνική γκιόζα είναι και η πιο δημοφιλής και συνήθως αυτή που βλέπουμε στα ασιατικά εστιατόρια της Ελλάδας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι κυρίως η τεχνική με την οποία την μαγειρεύουμε, καθώς την ψήνουμε αρχικά στο τηγάνι, μέχρι η βάση της να πάρει χρώμα, και στην συνέχεια προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα νερού και κλείνουμε το καπάκι, έτσι ώστε η γκιόζα να μαγειρευτεί και στον ατμό. Αυτή η τεχνική έχει ένα τραγανό, αλλά ταυτόχρονα αφράτο και ζουμερό αποτέλεσμα. Συνήθως, η γκιόζα έχει γέμιση χοιρινού κιμά και λαχανικών, καθώς και διάφορων μυρωδικών.
Συνταγή για γκιόζα
Υλικά:
- 1 πιπεριά τσίλι
- 350γρ. κιμάς χοιρινός
- 50γρ. τζίντζερ, ½ ματσάκι σχοινόπρασο
- 5 χουρμάδες
- 100γρ. σόγια
- 50γρ. ρυζόξιδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ασπράδι από 1 αυγό
- 30γρ. σάλτσα δαμάσκηνο
- 1 πακέτο φύλλα γκιόζα
- ½ ματσάκι κόλιανδρο.
Δείτε παρακάτω την συνταγή για ντάμπλινγκ (γκιόζα):
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!