Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Σκορδαλιά: συμβουλές και μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα

Σκορδαλιά: συμβουλές και μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα


Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας σκορδαλιά; Με πατάτα, με ψωμί ή τον συνδυασμό τους; Τη θέλετε βελούδινη και απαλή σαν μαγιονέζα ή μήπως πιο παχύρρευστη; Με έντονο το σκόρδο ή πιο ήπια; Τη συνοδεύετε με παντζάρι που της ταιριάζει πολύ; Προσθέτετε καρύδι; Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, όπως στο Ιόνιο την αποκαλούν «αλιάδα», όπου βάζουν λεμόνι αντί για ξίδι και προαιρετικά και λίγο από το ζουμί στο οποίο έβρασε ο μπακαλιάρος.

Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές του αγαπημένου μας συνοδευτικού του μπακαλιάρου -και όχι μόνο- και προφανώς το τι θα επιλέξει κανείς είναι θέμα προσωπικού γούστου. Κι επειδή το φαγητό εκτός από απόλαυση είναι και μνήμη, πολλοί αγαπούν τη σκορδαλιά που έχουν συνηθίσει να τρώνε από τη μαμά, τη γιαγιά ή όποιον τους μαγείρευε τακτικά στο σπίτι και συχνά ζητούν να ξαναζήσουν αυτή την εμπειρία.

Εμείς, επειδή αγαπάμε τις καλοφτιαγμένες αλοιφές, ότι κι αν περιλαμβάνουν, σας έχουμε όλα εκείνα τα μικρά μυστικά για να πετύχετε την τέλεια υφή και γεύση όποια κι αν προτιμήσετε. Και με τις πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς -που υπάρχουν στο αρχείο των συνταγών μας- μπορεί να σας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για να τολμήσετε και κάποια νέα εκδοχή.

Για τη σκορδαλιά με πατάτα

Περνάμε τις βρασμένες πατάτες από τη μηχανή του πουρέ όσο είναι ακόμη ζεστές. Καλό είναι να μην τις αφήνουμε να κρυώσουν. Χρησιμοποιούμε γουδοχέρι για το λιώσιμο του σκόρδου και μάλιστα βάζουμε μέσα στο γουδί εκτός από τις σκελίδες του και το αλάτι για να βοηθήσει στην πολτοποίησή του. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τον πουρέ πατάτας και ξαναδουλεύουμε με το γουδοχέρι. Θα χρειαστεί, όμως, να την περάσουμε και από μίξερ, για να γίνει πιο βελούδινη η υφή της. Αναμιγνύοντας στο μίξερ θα πρέπει να βάζουμε σταδιακά και εναλλάξ το ξίδι με το λάδι. Προσθέτετε επιπλέον ξίδι ή λάδι δοκιμάζοντας ανάλογα με το πόσο απαλή ή όξινη τη θέλετε. Κάποιοι βάζουν και λίγο χυμό λεμόνι. Άλλοι, ρίχνουν μέσα στον πουρέ και ένα ολόκληρο αυγό.

Για τη σκορδαλιά με ψωμί

Αυτός ο τύπος αλοιφής είναι σίγουρα πιο εύκολος στην παρασκευή του, αφού θέλει να μπουν τα υλικά σε μπλέντερ και να χτυπηθούν καλά. Ωστόσο κι εδώ υπάρχουν οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Το ψωμί πρέπει να είναι μπαγιάτικο, τουλάχιστον της προηγούμενης ημέρας. Διαφορετικά, αν είναι φρέσκο με το μούλιασμα θα διαλυθεί και δεν θα μπορέσουμε να το στύψουμε, σύμφωνα με τα επόμενα δύο στάδια. Φροντίζουμε να στίψουμε καλά το ψωμί γιατί δεν θέλουμε καθόλου νερό και υγρασία στο μείγμα μας. Αν πάλι στο τέλος δοκιμάζοντας το θέλουμε πιο αραιό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και ξαναχτυπάμε καλά. Σε αυτή την περίπτωση, το αλάτι θα μπει στο τέλος. Και εδώ μπορεί να προστεθεί τριμμένη καρυδόπιτα που θα δώσει την ωραία ξηροκαρπάτη αίσθησή του και θα την κάνει πιο πλούσια γευστικά.

Και στους δύο τύπους προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί απαλό ελαιόλαδο, δηλαδή να μην έχει πολύ έντονη γεύση, όπως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ένα αγουρέλαιο για να μην υπερτερήσει αυτή των υπόλοιπων υλικών στο τελικό αποτέλεσμα.

Κι αφού μοιραστήκαμε μαζί σας τα μυστικά της ρίξτε μια ματιά και σε αυτές τις τελείως διαφορετικές μεταξύ τους συνταγές από σχετικό μας άρθρο.

Το άρθρο της εβδομάδας


Air,Fryer,Homemade,Grilled,Potato

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Αθλητικά

To UEFA Youth League που κατέκτησε την περασμένη αγωνιστική περίοδο η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, έχει και φέτος έντονο «ελληνικό» χρώμα, καθώς στην πρεμιέρα...

Κόσμος

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά, όταν δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν το πρωί στην Πράγα. «Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και προσέκρουσε σε ακινητοποιημένο...