Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αυτοκίνητο

Ποιες αλλαγές έρχονται από το 2025

Ποιες αλλαγές έρχονται από το 2025


Σειρά αλλαγών σε ό,τι αφορά τα Τέλη Κυκλοφορίας φέρνει από το 2025 η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το dnews.gr, το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει στην αναμόρφωση του σχετικού πλαισίου για τα επιβατικά οχήματα, καθώς μέχρι στιγμής τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται με βάση τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος για τα παλαιότερα αυτοκίνητα.

Όπως όλα δείχνουν, το νέο σύστημα θα διαφοροποιήσει τα υφιστάμενα τέλη κυκλοφορίας, κυρίως με περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως οι εκπομπές ρύπων, και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο πλαίσιο για οχήματα εναλλακτικών καυσίμων, ηλεκτρικά, υβριδικά και plug-in οχήματα.

Παρόλα αυτά, τη μεταρρύθμιση δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι κατηγορίες οχημάτων και ιδιοκτητών που σήμερα απαλλάσσονται από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα οχήματα αναπήρων, τα οχήματα που ανήκουν σε κοινωφελή ιδρύματα και Οργανώσεις Κοινωνίας των Πολιτών και τα φορτηγά υδροφόρα και καθαριότητας Δήμων, Κοινοτήτων και Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου. 

Μάλιστα, προβλέπονται: 

  • Απαλλαγές λόγω αναπηρίας: Οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650 κ.εκ. που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου, αξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, καθώς και πολίτες με αναπηρία λόγω δράσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Επιπλέον, Έλληνες πολίτες και πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. με κατοικία στην Ελλάδα απαλλάσσονται εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις αναπηρίας, όπως πλήρης παράλυση, σοβαρή κινητική αναπηρία, τύφλωση, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, μεσογειακή αναιμία, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, συγγενή αιμορραγική διάθεση και άλλες σοβαρές παθήσεις. Εξαίρεση προβλέπεται για οχήματα παραπληγικών αναπήρων και αναπήρων με αναπηρία 100% που δύνανται να έχουν κυλινδρισμό κινητήρα ανώτερο των 1650 κ.εκ. Επίσης, για πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό, κατ’ εξαίρεση απαλλάσσονται οχήματα μέχρι 2650 κ.εκ. και για αναπηρία 100% μέχρι 3650 κ.εκ.
  • Απαλλαγή οχημάτων ειδικής χρήσης κοινωφελών ιδρυμάτων: Κοινωφελή ιδρύματα και εγγεγραμμένες Οργανώσεις Κοινωνίας των Πολιτών (Ο.Κοι.Π.) απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας για οχήματα ειδικής χρήσης που περιλαμβάνουν φορτηγά, πυροσβεστικά οχήματα, ειδικά οχήματα μεταφοράς ατόμων με αναπηρία, σχολικά οχήματα και διασωστικά οχήματα. Αυτά τα οχήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των σκοπών των ιδρυμάτων και οργανώσεων και να ανήκουν στην κυριότητά τους ή να χρησιμοποιούνται κατόπιν σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
  • Απαλλαγή φορτηγών υδροφόρων, αυτοκινήτων καθαριότητας και πυροσβεστικών: Τα φορτηγά υδροφόρα, αυτοκίνητα καθαριότητας και πυροσβεστικά οχήματα που ανήκουν κατά κυριότητα σε Δήμους, Κοινότητες, Λιμενικούς Οργανισμούς, Λιμενικά Ταμεία και Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, η απαλλαγή ισχύει και για τα αυτοκίνητα καθαριότητας που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους και ανήκουν στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), συνδέσμους διαχείρισης απορριμμάτων και τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), καθώς και για τα φορτηγά υδροφόρα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν – εκ των οποίων ορισμένοι υπέστησαν πολύ σοβαρά εγκαύματα – από την έκρηξη σε βυτιοφόρο μεταφοράς...

Πολιτική

Στη δίνη του κυκλώνα των kasselistas βρίσκεται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς, καθώς η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά...

Κόσμος

Η αμερικανική διπλωματία απέρριψε χθες Σάββατο τις «κατηγορηματικά ψευδείς» κατηγορίες της Βενεζουέλας περί «εμπλοκής» των ΗΠΑ σε «συνωμοσία» με στόχο την «ανατροπή» του προέδρου...

Οικονομία

Πρόστιμα ύψους 85.000 ευρώ επέβαλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Συγκεκριμένα αποφάσισε: -Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 60.000...