Ενα σπάνιο θέαμα επιφύλασσε η χθεσινή ολική έκλειψη ηλίου, αποκαλύπτοντας το «κρυμμένο» στέμμα του γειτονικού μας άστρου.
Καθώς ο σκοτεινός δίσκος της Σελήνης έκρυβε τον ήλιο, άφησε να φανούν ορισμένες ξεκάθαρες, κοκκινωπές προεξοχές στο περίγραμμα.
«Μια πολύ εντυπωσιακή προεξοχή ήταν ορατή κατά τη διάρκεια αυτής της έκλειψης», δήλωσε η Λίζα Απτον, επιστήμονας με ειδίκευση στον ήλιο, στο Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Μπούλντερ του Κολοράντο.
Η ολική έκλειψη ηλίου δεν είναι ένα «δεδομένο θέαμα» στο ηλιακό μας σύστημα. Η Γη κατέχει προνομιακή θέση καθώς το φεγγάρι μας τυχαίνει να είναι περίπου 400 φορές μικρότερο από τον ήλιο και, ταυτόχρονα, να βρίσκεται 400 φορές πιο κοντά από αυτόν, με αποτέλεσμα ορισμένες διελεύσεις του να κρύβουν με συμμετρική ακρίβεια τον ηλιακό δίσκο. Είναι ένα θέαμα που δεν θα μπορούσε να δει κανείς από την επιφάνεια του Αρη, για παράδειγμα, με τα δύο μικροσκοπικά φεγγάρια του, τον Φόβο και τον Δείμο.
Η ολική έκλειψη Ηλίου είναι η μόνη στιγμή που οι γήινοι μπορούν να δουν την εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, το στέμμα του: ένα μεγαλειώδες στεφάνι φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι.
Επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι η χθεσινή παρατήρηση του στέμματος ήταν πιθανό να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η έκλειψη συνέπεσε, χρονικά, με το μέγιστο της ηλιακής δραστηριότητας του ήλιου, η οποία ακολουθεί έναν κύκλο 11 ετών.
Οι προσδοκίες τους τελικά επιβεβαιώθηκαν, όταν παρατήρησαν μία τεράστια προεξοχή ορατή στο κάτω μέρος του άστρου.
Γιατί έχουν κόκκινο χρώμα;
Οι ηλιακές προεξοχές είναι τεράστιοι βρόγχοι πλάσματος στην επιφάνεια του άστρου, που μπορούν να σχηματιστούν μέσα σε μία ημέρα και να παραμείνουν για αρκετούς μήνες.
Οι προεξοχές αυτές έχουν συχνά κοκκινωπό χρώμα επειδή το πλάσμα εξέρχεται από βαθύτερα υποστρώματα στην ατμόσφαιρα του ήλιου, όπως από τη χρωμόσφαιρα, όπου άφθονο υδρογόνο σε υψηλές θερμοκρασίες εκπέμπει κόκκινο φως.
Ηδη από τον 18ο και 19ο αιώνα, οι επιστήμονες ήταν εξοικειωμένοι με τις προεξοχές κατά τη διάρκεια των εκλείψεων, που παλαιότερα πίστευαν ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμα και «σύννεφα στην ατμόσφαιρα της Σελήνης». Τώρα πλέον είναι γνωστό ότι στην υπερβολικά λεπτή, σεληνιακή ατμόσφαιρα δεν είναι δυνατόν να σχηματιστούν νέφη.
Με πληροφορίες από Associated Press
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!