Η καλή σχέση ανάμεσα στο παιδί και στον γονέα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά που έχουν αμφότερες οι πλευρές. Ως γονείς κάνουμε πολλά λάθη και αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούμε δυσάρεστα συναισθήματα στα παιδιά μας, ακόμα κι αν αυτά έχουν ενηλιωθεί. Το σημαντικό είναι τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα και από εκεί και πέρα να υπάρχει σεβασμός και εμπιστοσύνη προς τους γονείς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν έξι φράσεις που ένα παιδί θέλει να ακούσει από τον πατέρα ή τη μητέρα του, ώστε να νιώσει ασφάλεια, οικειότητα και ανακούφιση.
Οι φράσεις που τα παιδιά θέλουν να ακούνε όποια κι αν είναι η ηλικία τους
1. Λυπάμαι
Είναι μόλις μια λέξη, αλλά ίσως είναι αυτή που το παιδί σου θέλει να ακούσει περισσότερο από κάθε άλλη. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε εσύ. Είναι σημαντικό, όμως, να παραδέχεσαι τα λάθη σου (ναι, στο παιδί σου) και να ζητάς συγγνώμη για το λάθος σου. Το παιδί σου δεν έχει την απαίτηση από εσένα να είσαι τέλεια – όπως δεν πρέπει να την έχεις και εσύ – ωστόσο θέλει να γνωρίζει ότι κατάλαβες που έσφαλες. Η αντίθετη συμπεριφορά σίγουρα θα πληγώσει το παιδί σου και το κυριότερο είναι ότι θα χαθεί η εμπιστοσύνη.
2. Ήμουν σε mood επιβίωσης
Αν αυτή δεν αποτελεί μια φθηνή δικαιολογία για μια κακή σου συμπεριφορά, αλλά την αλήθεια σου, ότι προσπαθώντας να διαχειριστείς τα πάντα σε χρόνο που δεν ήταν αρκετός και έτσι έκανες λάθος, τότε το παιδί σου όχι μόνο θα σε καταλάβει, αλλά θα σε βοηθήσει. Μίλα με ειλικρίνεια και μοιράσου τις σκέψεις σου. Το να είσαι γονιός και παράλληλα να εργάζεσαι και να έχεις κοινωνική ζωή είναι απαιτητικός συνδυασμός, συνεπώς είναι πολύ εύκολο να χαθεί η μπάλα.
3. Είμαι υπερήφανη για σένα
Τι πιο όμορφο από το να επιβραβεύεις το παιδί σου και να του λες πόσο υπερήφανη είσαι γι’ αυτό ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Κάθε παιδί κάνει την προσπάθειά του σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, συνεπώς μια καλή κουβέντα από τους γονείς του μπορεί να του αλλάξει την ψυχολογία και να του φτιάξει τη διάθεση αμέσως. Αν, λοιπόν, δεν έχεις πει στο παιδί σου πόσο υπερήφανη είσαι για εκείνο, μήπως ήρθε η ώρα να το κάνεις;
4. Το μονοπάτι σου είναι διαφορετικό από το δικό μου, αλλά σε στηρίζω
Τα παιδιά μας δεν είμαστε εμείς. Ούτε μας ανήκουν. Αυτό είναι δεδομένο και πρέπει όλοι να το λάβουμε υπόψη μας από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς. Το να πιέζεις το παιδί σου να κάνει όσα δεν μπόρεσες να κάνεις εσύ, πέρα από τρομερό δείγμα ανασφάλειας, είναι καταπιεστικό και αγχωτικό. Το παιδί σου πρέπει να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι και εσύ πρέπει να στέκεσαι στο πλευρό του και να το στηρίζεις. Εσύ ζεις τη ζωή σου και εκείνο τη δική του.
5. Θέλεις τη συμβουλή μου ή προτιμάς μόνο να σε ακούσω;
Όταν τα παιδιά μας βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και μοιράζονται μαζί μας τους προβληματισμούς τους, το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να τα κρίνουμε. Όποια κι αν είναι η γνώμη σου για το θέμα, όσο κι αν θέλεις να το βοηθήσεις, αν το ίδιο το παιδί δεν είναι σε θέση και δεν έχει διάθεση να σε ακούσει, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το εκνευρίσεις και να το στενοχωρήσεις περισσότερο. Κάποιες φορές, τα παιδιά ζητάνε από τους γονείς τους μόνο να τους ακούσουν, ώστε να νιώσουν καλύτερα, και αυτό είναι απολύτως σεβαστό.
6. Είμαι ακόμα εδώ για σένα
Δεν έχει σημασία η ηλικία. Το παιδί σου θα είναι για πάντα το παιδί σου και θα έχει ανάγκη να γνωρίζει πως είσαι στο πλευρό του και το στηρίζεις. Ό,τι κι αν γίνει στη ζωή του, θα είσαι πάντοτε το ασφαλές μέρος και θα επιθυμεί να κρυφτεί στην αγκαλιά σου. Το «είμαι ακόμα εδώ για σένα» έχει ένα βαθύτερο νόημα και κάθε παιδί θέλει να το ακούει και να το νιώθει από τους γονείς του.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!