Πρόσθετες αυξήσεις από 20 έως 150 ευρώ τον μήνα φέρνει σε 400.000 συνταξιούχους – με κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ – η αναπροσαρμογή της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) η οποία θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στόχος της προωθούμενης ρύθμισης από το υπουργείο Εργασίας είναι να αλλάξει η φιλοσοφία της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και από οριζόντια να γίνει κλιμακωτή, χωρίς να καταργηθεί, καθώς αποτελεί σημαντικό πόρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Ειδικότερα εξετάζεται το σενάριο η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά τη διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, ούτως ώστε ο δικαιούχος να χάνει λιγότερα χρήματα.
Πιο αναλυτικά τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν τα εξής:
Επιβολή της κράτησης όχι σε όλη τη σύνταξη, αλλά στο τμήμα εκείνο που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή. Για παράδειγμα, με σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχος με 1.600 ευρώ έχει κράτηση 48 ευρώ. Με το σχέδιο του υπουργείου θα επιβάλλεται κράτηση στο τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ σύνταξης, με συντελεστή 8% ή 10%, που σημαίνει ότι η ΕΑΣ από τα 48 ευρώ τώρα θα πέσει στα 20 ευρώ.
Επιβολή της κράτησης στο τμήμα της σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με ίδιο συντελεστή με τον ισχύοντα. Δηλαδή ένας που έχει σύνταξη 2.600 ευρώ να μη χάνει 9% επί του συνόλου της σύνταξης, αλλά να χάνει 9% επί του ποσού των 1.200 ευρώ.
Επιβολή της κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%. Για παράδειγμα, η 1η κλίμακα να διαμορφώνεται στο 1,5% από 3% που είναι σήμερα, η 2η κλίμακα στο 3% από 6% που είναι σήμερα, η 3η κλίμακα στο 3,5% από 7% κ.ο.κ.
Τονίζεται ότι η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) επιβάλλεται σε συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τομέα έχει ανασταλεί από το 2021. Αντίθετα, η ειδική ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε την 1/8/2010 παραμένει και καταβάλλεται κανονικά (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά. Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που πλήρωσαν με την ΕΑΣ περισσότερα από την αύξηση που πήραν. Η ΑΓΣΣΕ (Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας) ζητεί την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Εξάλλου, όπως παρατηρεί η ΑΓΣΣΕ, έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα Ασφαλιστικού).
Κατά τη συνομοσπονδία πλέον τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και το ποσό αυτό αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!