Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠ για φορολογουμένους οι ΔΟΥ

ΚΕΠ για φορολογουμένους οι ΔΟΥ


Επειτα από πολλές δεκαετίες και ατελείωτες ουρές αλλά και διαξιφισμούς, έφτασε το τέλος των εφοριών τουλάχιστον όπως τις γνωρίσαμε. Παράλληλα, το ιστορικό κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας στο Σύνταγμα όπου στεγάζονται επί χρόνια οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ βάζει λουκέτο.

Η φορολογική διοίκηση αλλάζει πρόσωπο, ανατρέποντας όλα όσα γνώριζαν οι φορολογούμενοι. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ελεγκτές, δικαστικά τμήματα, οι υπάλληλοι από τα τμήματα Εσόδων και Εισοδήματος, ΦΠΑ, Μητρώο κ.λπ. αλλάζουν έδρα. Τα πολυώροφα κτίρια των εφοριών μετατρέπονται σε σημεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων, δηλαδή κάτι σαν τα ΚΕΠ που λειτουργούν επί χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα τελευταία 15 χρόνια, η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη φορολογική διοίκηση έχει οδηγήσει στον περιορισμό της επαφής φορολογουμένων με εφοριακούς, καθώς παρέχεται πλέον σε αυτούς η δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησής τους. Σχεδόν όλα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, ακόμα και τα ραντεβού.

Ψηφιακή πλέον η σχέση των πολιτών με την Εφορία – Οι αλλαγές και τα οφέλη

Ετσι λοιπόν ξεκίνησε η απόσπαση των ελεγκτών στα ΕΛΚΕ (ελεγκτικά κέντρα) στα κέντρα βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών (ΚΕΒΕΙΣ), στα νεοσύστατα κέντρα φορολογίας κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) που πιάνουν δουλειά στις 22 Απριλίου, ενώ μέσα στο 2024 ενεργοποιείται και το κέντρο φορολογικών διαδικασιών και εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ). Με την ενεργοποίηση του ΚΕΦΟΔΕ ουσιαστικά οι εφορίες μετατρέπονται σε κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων.

Στο ΚΕΦΟΔΕ που θα έχει έδρα στην Πειραιώς 222 μεταφέρονται οι διευθύνσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, αυτοκινήτων, το Μητρώο, οι ενάρξεις και οι διακοπές επιτηδευματιών και διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Τα κτίρια των εφοριών ξενοικιάζονται όπως επίσης και το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Ισως στο τελευταίο να διατηρηθεί το γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενδεχομένως και άλλες διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου. Η ΑΑΔΕ όμως μεταφέρεται στην Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια της οδού Σίνα, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες ΦΠΑ και χαρτοσήμου, το κτίριο της Λεωχάρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Οργάνωσης, της Πανεπιστημίου, αυτό στην οδό Υψηλάντου καθώς και στην Κηφισίας και στην Ερμού θα αποτελέσουν παρελθόν.

Σε αρκετούς δήμους θα δημιουργηθεί μια μικρή εφορία με 2 ή 3 υπαλλήλους, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτών.

Τα μοναδικά κτίρια εφοριών που θα διατηρηθούν είναι αυτά που έχουν μισθωθεί με τη διαδικασία του sale and lease back. Ωστόσο σε αυτά μπορούν να συνυπάρξουν τα κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων, ο ΕΦΚΑ και το κτηματολόγιο, ενώ άλλα κτίρια μπορούν να διατεθούν σε υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Πλέον τα σημεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων θα αριθμούν 10 υπαλλήλους, οι οποίοι αναλαμβάνουν ουσιαστικά τη βοήθεια όσων φορολογουμένων δεν μπορούν να χειριστούν την τεχνολογία αλλά και συμβουλές. Παράλληλα, σε αρκετούς δήμους θα δημιουργηθεί μια μικρή εφορία με 2 ή 3 υπαλλήλους με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτών.

ΚΕΠ για φορολογουμένους οι ΔΟΥ-1
Τα πολυώροφα κτίρια των εφοριών μετατρέπονται σε σημεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων, δηλαδή κάτι σαν τα ΚΕΠ. [ΙΝΤΙΜΕ]

Με τις αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει ουσιαστικά οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά από τους διευθυντές των νέων κέντρων. Και αυτό γίνεται καθώς είχε παρατηρηθεί ότι κάθε εφορία, τα δικαστικά τμήματα, ακόμα και οι ελεγκτές λειτουργούσαν αυτόνομα διαστέλλοντας ή παρερμηνεύοντας τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές αποφάσεις για ίδια θέματα. Οι διαφοροποιήσεις οδηγούσαν σε προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εντέλει σε δικαστικές διαμάχες με δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις να καταλήγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Πλέον οι εντολές είναι ενιαίες και ισχύουν για όλους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα οφέλη από την κατάργηση των εφοριών είναι πολλαπλά και οδηγούν και σε εξοικονόμηση πόρων. Συγκεκριμένα, μπαίνει τέλος στις επαφές φορολογουμένων και εφοριακών που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούσαν σε περίεργες συναλλαγές. Ουσιαστικά περιορίζεται η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των φορολογουμένων, ενώ ταυτόχρονα αποδεσμεύονται από τη «δουλειά γραφείου» εκατοντάδες υπάλληλοι που «ρίχνονται» στη μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι 4 νέες δομές

1. Τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) αναλαμβάνουν τον ρόλο των δικαστικών τμημάτων και υπηρεσιών είσπραξης εσόδων, που καταργήθηκαν από τις εφορίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στοχεύουν σε περισσότερους από 2 εκατ. οφειλέτες με χρέη κάτω από 300.000 ευρώ. Τα ΚΕΒΕΙΣ θα ενεργούν για την αυτόματη είσπραξη οφειλών και την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων. Κάνοντας χρήση και του νέου συστήματος Eispraxis, μπορούν να εντοπίζουν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Χειρίζονται περιπτώσεις πτώχευσης, προστασίας «νόμου Κατσέλη», ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης, οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών κ.λπ. Θα κάνουν έλεγχο, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων, ενώ θα αναζητούν τα (πραγματικά) οικονομικά, προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία από φορολογουμένους.

2. Τα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου θέτουν υπό στενή παρακολούθηση όλα τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους. Τα κέντρα φορολογίας κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) πιάνουν δουλειά σταδιακά από τον επόμενο μήνα. Σε αυτά περνούν οι υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου, όλων των εφοριών, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Το ΚΕΦΟΚ Αττικής θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 22 Απριλίου 2024, ενώ στις 13 Μαΐου 2024 ενεργοποιείται το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης. Στο στόχαστρο των νέων υπηρεσιών βρίσκονται αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως αυτές που έγιναν με μετρητά, γονικές παροχές, δωρεές, όσοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον ειδικό φόρο ακινήτων αλλά και οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μια… ΔΟΥ στο κινητό τηλέφωνο κάθε φορολογουμένου

3. Στο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) θα χτυπά η καρδιά της φορολογικής διοίκησης. Ολες οι εντολές θα εκδίδονται από το ΚΕΦΟΔΕ και θα ακολουθούνται πιστά από τα νεοσύστατα κέντρα.

4. Τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) έχουν βάλει στο στόχαστρό τους φορολογουμένους που απέκτησαν ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας, όσους δηλώνουν τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης άνω των 100.000 και έως 150.000 ευρώ καθώς και τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ. Με βάση τον ανωτέρω σχεδιασμό γίνεται αντιληπτό ότι τα έξι ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) και οι 820 υπάλληλοι που τα στελεχώνουν εστιάζουν στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, έργο των νέων ελεγκτικών κέντρων είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης εις βάρος των φορολογικών εσόδων.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ήταν Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας όταν ο Γάλλος ζαχαροπλάστη Louis Dufour επινόησε μία νέα, σοκολατένια λιχουδιά για το ζαχαροπλαστείο του: μικρά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η Yamaha Μοτοδυναμική συγχαίρει τους Αθλητές Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο και Αλέξανδρο Παπαγεωργίου για τα Πρωταθλήματα που κατέκτησαν στους αγώνες...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα για τις αθλητικές μεταδόσεις, σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου, με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ να κυριαρχεί. Για την  12η αγωνιστική της...

ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από μήνες -φαινομενικής ίσως- στασιμότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας, η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς...