Οσο διανύουμε την περίοδο της νηστείας του Πάσχα, όλο κι περισσότερο προσπαθούμε να βρούμε συνταγές που όχι μόνο να είναι νηστίσιμες αλλά και ευχάριστες για τον ουρανίσκο μας. Ο πρωταγωνιστής της νηστείας είναι το ταχίνι, το οποίο όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση αλλά είναι γεμάτο με διατροφικά οφέλη.
Το ταχίνι προέρχεται από τα σπόρια σησαμιού και συχνά χρησιμοποιείται στη μεσογειακή αλλά και την ανατολίτικη κουζίνα. Τα οφέλη του ταχινιού για την υγεία είναι πολλά:
1.Έχει υγιεινά λιπαρά οξέα: Το ταχίνι περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα όπως τα α-λινολενικό οξύ και λινολεϊκό οξύ, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.
2.Περιέχει πρωτεΐνες: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αναδόμηση των μυών.
3. Πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά: Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η σεσαμολόλη, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες.
4. Σημαντική πηγή ασβεστίου: Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ένα σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών και των δοντιών.
5. Περιέχει σίδηρο: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κόκκινων αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας.
6.Συμβάλλει στην πέψη: Το ταχίνι περιέχει φυτικές ίνες που μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και την υγεία του εντέρου.
Αυτά τα οφέλη καθιστούν το ταχίνι ένα υγιεινό και θρεπτικό συστατικό που μπορεί να προστεθεί σε πολλά πιάτα για να βελτιωθεί η διατροφική τους αξία.
Η συνταγή της διατροφολόγου για υπέροχα ταχινοπιτάκια
Η διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου, ιδιοκτήτρια του κέντρου NutriClinic και Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μας δίνει την τέλεια συνταγή για υγιεινά ταχινοπιτάκια χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε διατροφικά οφέλη.
«Προτείνω 1/2 έως 1 ταχινόπιτα ως πρωινό ή σνακ», συστήνει η διατροφολόγος.
Υλικά:
750 γρ αλεύρι 100% ολικής ή γοχ (+50γρ για το άνοιγμα των φύλλων),
200 γρ ταχίνι ολικής
150 γρ μέλι
240 ml χυμό πορτοκάλι
180 γρ ελαιόλαδο + 70γρ ηλιέλαιο
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
Κανέλα
Εκτέλεση:
Αρχικά ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι. Έπειτα, φτιάχνουμε το ζυμαράκι μας. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε τον χυμό, το λάδι, το αλεύρι και το το μπέικιν. Ανακατεύουμε με σπάτουλα & πλάθουμε πολύ λιγο και εμείς την ζύμη μας. Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ίσες μπαλίτσες. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα με τον πλάστη στενόμακρα. Βάζουμε στο καθένα από το μίγμα ταχινιού – μελιού και έπειτα κανέλλα. Tυλίγουμε ώστε να γίνουν μακρόστενες λωρίδες και τα ξανά-τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς ENJOY….
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!