Η γερμανική πολιτική αλλά και οικονομική ηγεσία έχει βαλθεί από τις αρχές της χρονιάς να μας πείσει και να πείσει αγορές και αναλυτές πως δεν αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης. Το είπε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από το Νταβός, με την παραδοχή ωστόσο ότι χρειάζεται ένα δυναμωτικό φλιτζάνι καφέ, το επανέλαβε προ ημερών και ο διοικητής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις τους δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, όταν τα ίδια τα στοιχεία τους διαψεύδουν.
Οι Γερμανοί «σοφοί» δεν… χαρίστηκαν στη χώρα τους προχωρώντας σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους. Τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας μείωσαν δραστικά την πρόβλεψη τους για το γερμανικό ΑΕΠ προβλέποντας ανάπτυξη μόλις στο 0,1%, οριακά δηλαδή σε θετικό έδαφος, σε σχέση με το 1,3% που «έβλεπαν» έξι μήνες πριν.
Η αναθεώρηση αυτή συνοδευόταν με μια σειρά αρνητικών προειδοποιήσεων για την εγχώρια ζήτηση, την οικονομική δραστηριότητα και παραγωγή και τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρά το γεγονός ότι διατήρησαν αμετάβλητη την εκτίμηση τους για ανάπτυξη στο 1,4% το 2025.
Η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε ιδιαίτερα από τα δυσοίωνα στοιχεία του 2024, όσο κυρίως από την μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά. Άλλωστε, και το 2024 θεωρείτο, μέχρι πριν από λίγους μήνες, ως το έτος-κλειδί για την εκ νέου ώθηση της οικονομίας που βρισκόταν στη δυσάρεστη, αν όχι εξευτελιστική θέση, να είναι η μόνη μεταξύ των G7 σε διολίσθηση, πριν τελικά αποδειχτεί ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα.
Το τι πήγε στραβά, έχει ήδη γίνει και θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των αναλυτών και οικονομολόγων, δεδομένου κιόλας πως η πορεία της ατμομηχανής της Ευρώπης επηρεάζει αναπόφευκτα συνολικά την οικονομική επίδοση της ΕΕ.
Ως βασικό τρίπτυχο καθοδικών πιέσεων οι περισσότεροι θεωρούν τις υψηλές ενεργειακές τιμές σε συνδυασμό με την μέχρι πρότινος εξάρτηση της γερμανικής παραγωγικής μηχανής από τις ρωσικές ροές, την πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα η οικονομία της οποίας βρίσκεται επίσης στο.. κανναβάτσο, αλλά και την αναγκαστική εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών λόγω του πολέμου. Ωστόσο, αναλυτές του ΔΝΤ σε μια έκθεση-φωτιά θεώρησαν τις εξηγήσεις αυτές μάλλον απλές (για να μην πούμε απλοϊκές), δίδοντας μια διαφορετική ερμηνεία που φαίνεται να «κουμπώνει» καλύτερα στην αδυναμία της γερμανικής οικονομίας να ορθοποδήσει.
Κοινώς, οι αναλυτές του ΔΝΤ υποστήριξαν ουσιαστικά πως το Βερολίνο εστιάζει σε λάθος σημεία και πως η έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε πεδία όπως είναι οι χαμηλές επενδύσεις, η γήρανση του πληθυσμού και η υπερβολική γραφειοκρατία. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν δίχως μια ριζικές δομικές μεταρρυθμίσεις, η αδυναμία στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της θα συντηρηθεί.
Βέβαια και ο ίδιος ο Κρίστιαν Λίντνερ έχει αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων για την ανανέωση της οικονομίας. Όμως, σίγουρα δεν είχε υπόψη του τις προτάσεις του ΔΝΤ που αναφέρονταν σε ενίσχυση των επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές και κυρίως σε προσαρμογή, αν όχι χαλάρωση, του περίφημου φρένου του χρέους όσον αφορά τον ομοσπονδιακό δανεισμό.
Με δεδομένο ότι η επαναφορά του φρένου ήταν ένα από τα «αγκάθια» στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να έχει υπερασπιστεί με ζέση την αποκατάσταση του, σίγουρα η προτροπή του ΔΝΤ δεν θα του άρεσε καθόλου.
Να προσθέσουμε δε, πως το ΔΝΤ – όπως ξέρουμε καλά στην Ελλάδα – δεν φημίζεται κιόλας για τις μετριοπαθείς δημοσιονομικά συμβουλές του, κάτι που σημαίνει πως σίγουρα για να καταλήξει σε μια τέτοια συμβουλή δεν θα το έκανε «ελαφρά τη καρδία».
Το δεύτερο «χτύπημα» από το ΔΝΤ ήταν επίσης αρκετά επώδυνο για τον συντηρητικό μηχανισμό του Βερολίνου. Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές και με την ακροδεξιά να… καλπάζει, οι αναλυτές του Ταμείου αναφέρθηκαν στα οφέλη που προκύπτουν από τη μετανάστευση δεδομένων των κενών θέσεων εργασίας και της γήρανσης του γερμανικού πληθυσμού.
«Καθώς το μεταναστευτικό κύμα τερματίζεται και οι baby boomers θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας θα πέσει στο κατώτερο σημείο μεταξύ των χωρών του G7» προειδοποίησε το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας τη γενικότερη μετανάστευση ως ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιστάθμιση των αρνητικών παραγόντων.
Το Βερολίνο βέβαια απώθησε τις συμβουλές αυτές επιμένοντας στη στρατηγική του και στην εκτίμηση ότι θα… έρθουν καλύτερες ημέρες για την οικονομία. Όμως, αν αυτές αργήσουν τελικά να έρθουν, το ΔΝΤ θα μπορεί να του… κουνήσει το δάχτυλο ανασύροντας από το συρτάρι την έκθεση με τις συμβουλές του.
Διαβάστε ακόμη
Επενδυτική βαθμίδα: Η σκληρή» Moody’s και οι κινήσεις των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα
Έγινε το επόμενο βήμα στη συνεργασία ΤΕΜΕΣ και D-Marinas για τη μαρίνα της Πύλου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!