Πριν μερικές ημέρες κυκλοφόρησε για όλα τα συμβατά iPhone το iOS 17.4 που έκανε μερικές τεράστιες αλλαγές.
Ειδικότερα, εξαιτίας του νέου DMA νομοσχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα αυτή ενημέρωση φέρνει πιο κοντά τα iPhone στην φιλοσοφία των Android, με το λειτουργικό σύστημα να γίνεται πιο ανοιχτό. Για παράδειγμα, η Apple επιτρέπει πλέον την προσθήκη App Stores τρίτων, κάτι που πριν μερικά χρόνια έμοιαζε με…επιστημονική φαντασία! Ναι, για πρώτη φορά στην ιστορία μπορεί κάποιος με επίσημο τρόπο να κατεβάζει εφαρμογές που φιλοξενούνται εκτός του επίσημου App Store στο iPhone του.
Τώρα, η Apple μόλις ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ακόμη πιο «ανοιχτά» τα iPhone στην Ευρώπη, αφού πέρα από τα App Stores τρίτων, οι χρήστες θα μπορούν σύντομα να κατεβάζουν και εφαρμογές απευθείας από σελίδες στο internet, χωρίς να φιλοξενούνται από κάποιο App Store!
Η νέα αυτή δυνατότητα θα έρθει αργότερα μέσα στην άνοιξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση της Apple. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως αυτόματα τα iPhone θα γίνουν «ξέφραγο αμπέλι». Ο αμερικανικός κολοσσός κάνει την αλλαγή για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τις ΕΕ, αλλά συγχρόνως θα παραμείνει αρκετά αυστηρός σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι. Ειδικότερα, η Apple εξηγεί:
Οι εφαρμογές που προσφέρονται μέσω διαδικτυακής διανομής θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις επικύρωσης για την προστασία της ακεραιότητας της πλατφόρμας, όπως όλες οι iOS εφαρμογές, και μπορούν να εγκατασταθούν μόνο από ένα domain ιστότοπου που ο προγραμματιστής θα έχει καταχωρήσει στο App Store Connect.
Αυτό σημαίνει πως όλες οι εφαρμογές θα περνάνε τον ίδιο έλεγχο, για να διασφαλιστεί η ποιότητα τους και η ακεραιότητα της πλατφόρμας, σα να έπρεπε να κυκλοφορήσουν στο App Store. Μάλιστα, παρόλο που οι developers θα μπορούν να αποφύγουν εντελώς όλα τα καταστήματα και να διανέμουν τις εφαρμογές τους απευθείας στους χρήστες, αυτό δε θα σημαίνει και περισσότερα έσοδα, όπως θα υπέθετε κανείς, αφού η Apple δεν δικαιούται το 30% του App Store. Και οι εφαρμογές που κατεβάζουν οι χρήστες μέσω online διανομής θα υπόκεινται στο λεγόμενο ‘Core Technology Fee’. Αυτό σημαίνει πως οι προγραμματιστές τους θα πρέπει να πληρώνουν 0,50€ για κάθε επιπλέον εγκατάσταση μετά το 1 εκατομμύριο downloads ανά έτος.
Κάποια εμπόδια θα υπάρχουν και για τους τελικούς χρήστες, με την Apple να τονίζει:
Για να εγκαταστήσουν εφαρμογές από τον ιστότοπο ενός προγραμματιστή, οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να εγκρίνουν τον προγραμματιστή για την εγκατάσταση εφαρμογών μέσα από τις Ρυθμίσεις στο iPhone τους.
Κατά την εγκατάσταση μιας τέτοιας εφαρμογής, ένα παράθυρο από το λειτουργικό σύστημα θα εμφανίζει πληροφορίες που οι προγραμματιστές έχουν υποβάλει στην Apple για έλεγχο, όπως το όνομα της εφαρμογής, το όνομα του προγραμματιστή, την περιγραφή της εφαρμογής, στιγμιότυπα οθόνης και την ηλικιακή ταξινόμηση.
Για περισσότερα, μπορείτε να βρείτε τη σχετική ανακοίνωση της Apple πατώντας εδώ.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!