Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα στους νέους, εκτιμά ο Ντέμης Χασάμπης – Games

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα στους νέους, εκτιμά ο Ντέμης Χασάμπης – Games


Ένα από τα συνηθέστερα άγχη των σύγχρονων γονιών, το ότι “το παιδί χάνεται με τις ώρες στον υπολογιστή” θα μπορούσε να εξελιχτεί σε πλεονέκτημα.

Ο Ντέμης Χασάμπης, συνιδρυτής και επικεφαλής της DeepMind, θεωρεί πως τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να δημιουργούν και να προγραμματίζουν.

Ο ίδιος μεγάλωσε παίζοντας σκάκι και βιντεοπαιχνίδια. Η εταιρία την οποία ίδρυσε, εξαγοράστηκε από τη Google το 2014, έναντι ποσού το οποίο υπερέβαινε τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χασάμπης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Today, του ραδιοφώνου του BBC, δήλωσε πως το gaming τον βοήθησε να καταστεί ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.

“Είναι σημαντικό να τροφοδοτείς το δημιουργικό σκέλος, όχι απλά να ασχολείσαι με [τα παιχνίδια]”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσουν τα πράγματα που σε συναρπάζουν, επομένως θα πρότεινα στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παθιάζονται πραγματικά με διάφορα πράγματα και στη συνέχεια να εξελίσσουν τις δεξιότητές τους μέσα από αυτά”.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα παιδιά θα πρέπει να είναι έτοιμα να αποδειχτούν ιδιαίτερα ευπροσάρμοστα σε έναν “ραγδαίως εξελισσόμενο κόσμο” και “να αγκαλιάσουν αυτή την προσαρμοστικότητα”.

Ο Χασάμπης, ο οποίος ως παιδί είχε εξαιρετικές επιδόσεις στο σκάκι, σχεδίασε και προγραμμάτισε ένα παιχνίδι, το Theme Park, το οποίο κατέγραψε πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων, όταν ήταν έφηβος, πριν ακόμη φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μετά την αποφοίτησή του, ίδρυσε εταιρία βιντεοπαιχνιδιών, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη νευροεπιστήμη και στη συνέχεια υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της DeepMind, το 2010, με την εταιρία να πωλείται τέσσερα χρόνια αργότερα στη Google.

Την Πέμπτη, σε ανάρτησή του στο X, δήλωσε “ενθουσιασμένος” που χρίστηκε ιππότης, σε αναγνώριση των υπηρεσιών του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη συνέντευξή του, τόνισε ότι δεν μετάνιωσε για την απόφαση να πουλήσει τη DeepMind στη Google πριν από δέκα χρόνια, καθώς έκρινε πως αυτή ήταν η κατάλληλη εταιρία, με τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να αναλάβει την εξέλιξη της DeepMind.

“Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία δυνατότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρωθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που θα απαιτούταν προκειμένου να περάσουν [οι δραστηριότητες της εταιρίας] σε διεθνές επίπεδο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της στη δημιουργία πλαστών βίντεο, των λεγόμενων deepfake, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης προσώπων και φωνών πραγματικών ανθρώπων σε ερωτικού περιεχομένου βίντεο που δημιουργούνται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Μάλιστα, ο Κρίστοφερ Ντος, ερευνητής στη Rand Corporation, σχολίασε ότι ο εντοπισμός των βίντεο αυτών εξελίσσεται σε “αγώνα δρόμου μεταξύ εκείνων που επιχειρούν να τα εντοπίσουν και εκείνων που προσπαθούν να αποφύγουν τον εντοπισμό”.

Καθώς η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται ραγδαία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διοργάνωσε την πρώτη διάσκεψη κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης το 2023, όπου αναγνώρισε την “ανησυχία” που καταγράφεται σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν τα νέα εργαλεία στην εργασία, όμως εκτίμησε πως στην πορεία θα ενίσχυαν την παραγωγικότητα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης αυτής, ο Χασάμπης συνυπέγραψε διακήρυξη σύμφωνα με την οποία “η αντιμετώπιση του κινδύνου της εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα παράλληλα με την αντιμετώπιση άλλων κινδύνων κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος”.

Σε συνέντευξή του στο Σάιμον Τζακ, δημοσιογράφο του BBC, ο Ντέμης Χασάμπης ανέφερε πως δεν θεωρούσε τον εαυτό του σύγχρονη εκδοχή του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του ανθρώπου που σχεδίασε την πυρηνική βόμβα. Ανέφερε ότι η δική του γενιά επιστημόνων είχε λάβει υπόψη της τις “προειδοποιήσεις” σχετικά με τη δύναμη της επιστήμης και “τους κινδύνους” που προκύπτουν εφόσον δεν υπάρξει “σωστή διαχείριση” της δύναμης αυτής. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η τεχνητή νοημοσύνη ασκεί “ασύλληπτα θετική επίδραση” η οποία είναι “ευρύτερη εκείνης της πυρηνικής ενέργειας”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ντέμη Χασάμπη είναι διαθέσιμη μέσω του BBC Sounds



  • Like


    4

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Με αφορμή την κηδεία του Liam Payne, τα συγκλονιστικά πλάνα με το συγκρότημα των One Direction στην κηδεία του, αλλά και το στεφάνι του...

ΕΛΛΑΔΑ

Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε κτίσμα στη Σκάλα Λακωνίας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, του Βασίλη Παπαδόπουλου/Eurokinissi). Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε την...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπαίνει και στις κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς η νέα εταιρεία του μπασκετμπολίστα “Improbable Media” κάνει την πρώτη της συμπαραγωγή κινηματογραφικής ταινίας και...