Σε πολλούς είναι αγαπητά, σε άλλους μισητά λόγω της έντονης μυρωδιάς και γεύσης τους. Τα μπλε τυριά αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες, που ανακαλύφθηκαν τυχαία. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες σχετικά με τη δημιουργία τους, ωστόσο το πιο ενδιαφέρον είναι πως αρκετά από αυτά, έχουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
Γιατί το μπλε τυρί είναι μπλε;
Αν και πετάμε τα τρόφιμα όταν μουχλιάζουν, το συγκεκριμένο τυρί το βάζουμε να «μουχλιάσει» επί τούτου, ώστε να αποκτήσει μία πιο ενδιαφέρουσα γεύση και πιο περίπλοκα αρώματα. Τα μπλε τυριά προέρχονται από διάφορα είδη γάλακτος όπως το αγελαδινό, το πρόβειο ή το κατσικίσιο και σε αυτά έχουν αναπτυχθεί αποικίες από μύκητες του γένους Penicillium. Αν και ορισμένα στελέχη του μύκητα μπορούν να είναι επιβλαβή αν καταναλωθούν, όπως το Penicillium expansum, τα στελέχη που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Τα μπλε τυριά παρασκευάζεται σε όλο τον κόσμο και το προϊόν διαφέρει ανάλογα με το είδος του γάλακτος, τη διατροφή του ζώου και τις τεχνικές τυροκομίας. Σε κάποιες περιπτώσεις ο μύκητας προστίθεται απευθείας στο ζεστό γάλα, ενώ σε άλλες μπολιάζεται σε κεφάλια τυριού από τα οποία έχει μόλις αποσπαστεί το τυρόπηγμα. Μερικά γνωστά παραδείγματα μπλε τυριών είναι η Gorgonzola (από αγελαδινό γάλα), το Blue Stilton (παράγεται στην Αγγλία), το Cabrales (παράγεται στην Ισπανία) και το Danablu (παράγεται στη Δανία).
Είναι επιπλέον καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών και περιέχει προβιοτικά που προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για εσάς, καθώς οι καλλιέργειες μούχλας που χρησιμοποιούνται, διασπούν τη λακτόζη κατά τη διαδικασία ωρίμανσης. Τέλος, ακόμη και αν είστε αλλεργικοί στην πενικιλίνη μπορεί να το καταναλώσετε, διότι καταστρέφεται κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης.
Η ενδιαφέρουσα γευστική ταυτότητα του μπλε τυριού
Σε ό,τι αφορά τη γεύση του είναι πικάντικη με μια χαρακτηριστική αλμύρα και ένταση, ενώ η υφή του είναι ημι-μαλακή και κρεμώδης. Μπορεί να μετατραπεί σε σάλτσες, με το ντρέσινγκ μπλε τυριού να είναι πολύ δημοφιλές σε σαλάτες και λαχανικά. Χρησιμοποιείται ακόμη και σε πιάτα ζυμαρικών ή ως επικάλυψη σε μπιφτέκια. Συνδυάζεται καλά με κόκκινο κρασί, ιδιαίτερα με ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah, αλλά και με επιδόρπια κρασιά. Τέλος, ταιριάζει καλά και με φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, σύκα, αλλά και ξηρούς καρπούς.
Η σημασία της σωστής αποθήκευσης
Όταν θέλετε να αποθηκεύσετε το μπλε τυρί να θυμάστε ότι πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μάλιστα, καλό είναι να αποθηκευτεί σε ξεχωριστό δοχείο από άλλα τυριά, καθώς η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί και σε αυτά ή να επηρεαστεί η γεύση τους. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής του από το άνοιγμα της συσκευασίας ή την αγορά (αν είναι χύμα) πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μία – δύο εβδομάδες.
Και τελικά ποια είναι η διαφορά του μπλε τυριού από το Π.Ο.Π. ροκφόρ;
Το ροκφόρ είναι το πιο διάσημο τυρί της κατηγορίας των «μπλε». Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μπλε τυριά, που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Έχει την πιο έντονη μυρωδιά και γεύση από τα υπόλοιπα και πήρε το όνομά του από το γαλλικό χωριό, όπου παράγεται. Έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και η ποιότητά του ελέγχεται από ειδική επιτροπή, που ορίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Το φρέσκο τυρί παλαιώνεται στις φυσικές σπηλιές του χωριού Roquefort-sur-Soulzon, και ωριμάζει εκεί για τουλάχιστον 3 με 6 μήνες.
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!