Οι Έλληνες της Ικαρίας, οι Ιάπωνες της Οκινάουα, οι Καλιφορνέζοι της Loma Linda, οι Κοσταρικανοί της χερσονήσου Nicoya και οι Ιταλοί της Σαρδηνίας ζουν περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο στην οικουμένη. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Η Ικαρία, το ελληνικό νησί όπου οι άνθρωποι «ξεχνούν να πεθάνουν», είναι μια από τις πέντε περιοχές σε όλο τον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό αιωνόβιων.
Το 2009, Έλληνες γιατροί και ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13% των Ικαριωτών στη μελέτη τους ήταν άνω των 80 ετών, σε σύγκριση με περίπου 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού και γύρω στο 4% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι άνθρωποι στο νησί είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 από τους Αμερικανούς.
Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, διάσημη σεφ και ιδιοκτήτρια σχολής μαγειρικής Diane Kochilas, έχοντας οικογενειακές ρίζες από την Ικαρία είχε εξηγήσει στο CNBC, ποια είναι τα 12 superfood που τρώνε οι Ικαριώτες.
«Από τα φασόλια μέχρι τα χόρτα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που συνθέτουν την παραδοσιακή διατροφή των ανθρώπων εδώ στο νησί, που ανήκει σε μια χούφτα από περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Kochilas που περνά περίπου το μισό χρόνο στην Ικαρία και διευθύνει μια σχολή μαγειρικής έξω από το σπίτι του χωριού της.
Καταναλώνεται ως λαϊκό φάρμακο για τον βήχα και τον πονόλαιμο. Ένας φίλος της συγγραφέως του άρθρου της είχε πει ότι στα 90 του ο συνδυασμός μελιού, φασκόμηλου ή τσαγιού του βουνού, τζίντζερ και σκόρδου ήταν η «πενικιλίνη» της γενιάς του. Οι γέροντες του νησιού υποστηρίζουν χιουμοριστικά μάλιστα ότι είναι το Viagra της φύσης. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό στην κουζίνα, με την εξαιρετική, σύνθετη και υπέροχα γλυκιά γεύση του.
«Όταν βρίσκομαι στις ΗΠΑ, ψωνίζω ελληνικό μέλι είτε σε τοπικά καταστήματα τροφίμων της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής είτε μέσω διαδικτύου. Ξεκίνησα μάλιστα να πουλάω ικαριώτικο μέλι στο δικό μου site» υπογραμμίζει και επισημαίνει πως για όσους φυσικά δεν το προτιμούν σκέτο, υπάρχει μία σειρά από τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το απολαύσετε στην καθημερινότητά σας.
Συγκεκριμένα:
- Μέλι με γιαούρτι και βρώμη
- Μέλι στο τσάι ή σε άλλα ροφήματα
- Μέλι σαν άλειμμα σε διάφορα σνακ
- Ντρέσινγκς και βινεγκρέτ με μέλι
- Τυρί με μέλι
- Μέλι στη μαρινάδα
- Μέλι στη σούπα, σε μαγειρευτά κατσαρόλας
- Μέλι στα γλυκά όπως οι λουκουμάδες
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!