Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Μπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου: 22 λαχταριστές συνταγές

Μπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου: 22 λαχταριστές συνταγές


Η μαγειρική με μπακαλιάρο δεν είναι απλή διαδικασία. Πρέπει πρώτα να επιλέξουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρου καλής ωρίμασης. Θα πρέπει να είναι λευκόσαρκο, με εύκαμπτο κρέας, ιδανικά να διατηρεί ακόμη το σκούρο δέρμα του και να έχει μια μοναδική μυρωδιά. Ο καλύτερος μπακαλιάρος είναι ισπανικής ή πορτογαλικής προέλευσης. Τα καλύτερα κομμάτια του είναι τα χοντρά φιλέτα από το κάτω μέρος της κοιλιάς.

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Φροντίζουμε ο μπακαλιάρος να είναι βυθισμένος μέσα στο νερό και για αυτό το λόγο τον σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ. μια πέτρα). Έτσι, μένει μέσα στο νερό και ξαλμυρίζεται σωστά. Ανά 4-6 ώρες ή όσο πιο συχνά μπορούμε γέρνουμε τη λεκάνη προσεχτικά, κρατώντας το πιάτο, αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο νερό. Για να είμαστε σίγουροι ότι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίστηκε σωστά, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά: το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα αλλά να μην είναι λύσσα.

Ο μπακαλιάρος μετά το ξαλμύρισμα

Μόλις ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε ένα σουρωτήρι. Στη συνέχεια, κόβουμε με ένα ψαλίδι τα πτερύγια του (αν δεν έχουμε πάρει φιλέτο) και αφαιρούμε το δέρμα του. Τον κόβουμε σε κομμάτια που είτε τα μαγειρεύουμε αμέσως είτε τα καταψύχουμε. Το δέρμα του μπορούμε να το αφήσουμε για παρασκευές που απλώς πρέπει να βράσουμε τον μπακαλιάρο και να τον ξεψαχνίσουμε (σε σαλάτες, σε «λουκουμάδες», ως γαρνιτούρα για πιλάφι κ.λπ.)

Πρωτότυπες ιδέες

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν είναι μονόδρομος. Προμηθευόμαστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα από γλώσσα, γαλέο, λαβράκι, ουρές πεσκανδρίτσας, τσιπούρα (τελευταία βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ φιλέτα κατεψυγμένα), επιλέγουμε τον χυλό και τη σάλτσα που μας αρέσει και ετοιμάζουμε ένα πρωτότυπο τραπέζι για την εθνική μας εορτή. Χυλός τεμπούρα, χυλός με μπίρα και πετιμέζ, πανάρισμα με σιμιγδάλι και κουρκουμά, πανάρισμα με καλαμποκάλευρο και πάπρικα, πανάρισμα με αλεύρι και σουσάμι. Δείτε εδώ 5 πρωτότυπους χυλούς και παναρίσματα.

Δείτε εδώ 22 συνταγές για μπακαλιάρο.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Ελλάδα

Bίντεο από τη στιγμή που επιβάτες της πτήσης EZY8216 Ηράκλειο – Λονδίνο, εγκαταλείπουν το αεροπλάνο μετά από την έκρηξη που προκλήθηκε σε ηλεκτρονικές συσκευές,...

Τεχνολογία

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με την αγορά των σύγχρονων drones Switchblade από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου...