Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς γεννήθηκε η τσίχλα; Αν νομίζετε ότι αποτελεί εφεύρεση του 20ού αιώνα, τότε σίγουρα απατάσθε! Η ιστορία της ξεκίνησε πολλές χιλιετίες πριν και μας ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια πίσω.
Το «chicle» των Μάγια και των Ατζέκων
Λέγεται ότι η πρώιμη ιστορία της τσίχλας έχει ρίζες στις φυλές των αρχαίων Μάγια και Ατζέκων. Εκείνοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη μασώμενη ρητίνη από το φλοιό των τα δέντρα με την ονομασία sapodilla, τα οποία είναι ενδημικά στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Ήταν μια κολλώδης ουσία -που λίγη σχέση είχε με τη σημερινή τσίχλα- και αναφέρεται ως chicle. Στόχος της δεν ήταν η δροσερή αναπνοή ή η ευχάριστη γεύση στο στόμα αλλά ο περιορισμός της όρεξης και η υγεία των δοντιών. Η συγγραφέας και ιστορικός Jennifer P. Mathews ανέφερε στο βιβλίο της «Chicle: The Chewing Gum of the Americas» («Chicle: η τσίχλα των Αμερικανών») ότι οι αρχαίοι Μάγια δεν επέτρεπαν σε οποιονδήποτε να μασάει chicle ενώ βρισκόταν έξω και κυκλοφορούσε. Μόνο οι ανύπαντρες γυναίκες και τα παιδιά μπορούσαν να απολαμβάνουν δημόσια την ουσία που μοιάζει με τσίχλα. Οι ώριμες, παντρεμένες γυναίκες αλλά και οι άντρες κρατούσαν τη συγκεκριμένη συνήθεια μόνο στο εσωτερικό του σπιτιού τους.
Από το Μεξικό στις ΗΠΑ
Προφανώς, η τσίχλα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τον φλοιό των δέντρων μέχρι να καταλήξει στη μορφή που την ξέρουμε σήμερα: σε ένα γλυκό ή δροσερό άρτυμα, τυλιγμένο συνήθως σε αλουμινόχαρτο που όταν το μασάμε μάς χαρίζει δροσερή αναπνοή ή γεμίζει το στόμα μας γλύκα.
Το Chicle έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρη στον εξόριστο Μεξικανό πρόεδρο Antonio López de Santa Anna, ο οποίος έφερε την ουσία στον Νεοϋορκέζο εφευρέτη Thomas Adams με την ελπίδα να βγάλει κέρδος από μια καινοτόμο εναλλακτική λύση για το καουτσούκ. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, οι ιστορικοί συνεχίζουν να προβληματίζονται για το πώς ακριβώς οι δύο άνδρες βρέθηκαν μεταξύ τους. Το 1880, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, ο Άνταμς ανακάλυψε ότι η ουσία ήταν καλύτερο να χρησιμοποιείται ως τσίχλα μακράς διάρκειας.
Πώς εξελίχθηκε η αγορά της… τσίχλας
Σύμφωνα με την Ιστορία, ο Άνταμς δεν ήταν ο πρώτος που πούλησε τσίχλες στο κοινό, αλλά ήταν μακράν ο πιο επιτυχημένος. Τα προϊόντα των ανταγωνιστών του αγωνίζονταν να διατηρήσουν μια ελκυστική γεύση και να διατηρήσουν την κολλώδη συνοχή τους κατά τη μάσηση. Τις δεκαετίες μετά την ανακάλυψη της τσίχλας του Adams, μεγάλα ονόματα όπως ο William Wrigley Jr. και ο Frank Fleer είδαν την επιθυμία του κόσμου για κάτι γευστικό που θα κρατούσε το στόμα τους απασχολημένο. Αξιοποιώντας τη νεοεισαχθείσα τσίχλα, άρχισαν να εργάζονται πάνω στις δικές τους φόρμουλες για τσίχλες. Ο Wrigley αρχικά μοίραζε δωρεάν τις τσίχλες του στους πελάτες που αγόραζαν σαπούνια από την επιχείρηση σαπουνιών του, μέχρι που οι θαυμαστές του εκδήλωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις νόστιμες τσίχλες με γεύση μέντας παρά για τα πραγματικά του προϊόντα. Το αρχικό κοινό της τσίχλας στις ΗΠΑ ήταν τα παιδιά που απολάμβαναν την κολλώδη ουσία και τις γλυκές γεύσεις όπως βανίλια, μέντα και αρωματικά φρούτων. Σύντομα, οι εταιρείες άρχισαν να απευθύνονται σε ενήλικες, υποσχόμενες ότι οι τσίχλες θα απέτρεπαν την τερηδόνα και θα θεράπευαν την κακοσμία του στόματός τους.
Πώς έχουν αλλάξει τα συστατικά της τσίχλας με τον καιρό
Μάρκες τσίχλας όπως οι Double Bubble, Wrigley’s και Juicy Fruit υπάρχουν από το 1800, αν και ο σύγχρονος κατάλογος συστατικών μοιάζει δραστικά διαφορετικός.Αν και η ουσία αυτή παρείχε στην τσίχλα την αναγνωρίσιμη ελαστικότητά της για δεκαετίες, οι περισσότερες τσίχλες που διατίθενται σήμερα δεν χρησιμοποιούν πια chicle υπέρ των συνθετικών υλικών τσίχλας.
Σύμφωνα με το BBC Science Focus, οι περισσότερες τσίχλες στα ράφια σήμερα είναι κατασκευασμένες από πολυισοβουτυλένιο, ένα τεχνητό υλικό που αποτελείται κυρίως από πλαστικά σωματίδια. Προστίθενται διάφοροι γαλακτωματοποιητές και άλλες ουσίες, που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν στην τσίχλα αυτή την χαρακτηριστική ελαστικότητα που είναι ιδανική για το φούσκωμα φυσαλίδων, και αρωματίζονται με τεχνητά εκχυλίσματα.
Λόγω της μεγάλης ποσότητας συνθετικών υλικών μακράς διαρκείας, οι περισσότερες τσίχλες δεν χρειάζονται στην πραγματικότητα ημερομηνία λήξης.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!