Υπομονή, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαΐου, θα πρέπει να κάνουν χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) άνω των 20.000 και έως 30.000 ευρώ, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση, ενώ και οι τράπεζες δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία προκειμένου να ελέγχονται οι καταθέσεις των οφειλετών.
H απαιτούμενη υπουργική απόφαση για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι σχετικές αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση είναι έτοιμη από το υπουργείο Εργασίας και εκτός απροόπτου θα υπογραφεί την ερχόμενη βδομάδα. Ετοιμο είναι και το απαιτούμενο λογισμικό στον ΕΦΚΑ. Απομένει όμως η ολοκλήρωση μιας δύσκολης διαδικασίας, της διασύνδεσης των τραπεζών με τον ΕΦΚΑ, προκειμένου, μετά την αίτηση του ενδιαφερομένου, να αίρεται (με συναίνεσή του) το τραπεζικό του απόρρητο και να διαπιστώνεται ότι πληροί τις προϋποθέσεις – οι καταθέσεις του σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία – αυτοαπασχολουμένου να μην υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ και τις 6.000 ευρώ σε περίπτωση που είναι αγρότης.
Προσοχή, όμως. Υπάρχει και ηλικιακό όριο, το οποίο βέβαια ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ, το 62ο έτος. Ετσι, ενώ υπολογίζεται ότι στο ΚΕΑΟ έχουν ενταχθεί περίπου 110.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές από 20.000 έως 30.000 ευρώ (συνολικά 2,6 δισ. ευρώ), καθώς και 27.000 αγρότες με αντίστοιχο χρέος από 6.000 έως 10.000 ευρώ (συνολικά 175 εκατ. ευρώ), εκτιμάται ότι μόνο το 10%-15%, ήτοι 20.000 άτομα, πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Στον αντίποδα, η πλατφόρμα για τις νέες μητέρες, ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου. Την ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Οι μητέρες που δικαιούνται το επίδομα θα λαμβάνουν για 9 μήνες ποσό ίσο με τον νέο κατώτατο μισθό, ήτοι 706 ευρώ καθαρά (συνολικά 6.254 ευρώ), κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής τους ενημερότητας. Παράλληλα, οι νέες μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια –τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα– να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πρώτες δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 5.000.
Την ίδια στιγμή, ασφαλιστική ικανότητα αποκτούν περίπου 70.000 μη μισθωτοί με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ ύψους έως 100 ευρώ, καθώς η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, αρκετοί από τους 70.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 100 ευρώ δεν το γνωρίζουν καν. Σχεδόν οι μισοί, άλλωστε, χρωστούν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ. Πλέον με τη ρύθμιση, και παρά τα χρέη, θα έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.
Να σημειωθεί ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν συνταγογράφηση και σε δομές του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ είτε να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να καταβάλλουν ανελλιπώς τις δόσεις που προβλέπει η εκάστοτε ρύθμιση.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!