Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιατί συχνά έχουμε την ανάγκη για «κάτι γλυκό»;

Γιατί συχνά έχουμε την ανάγκη για «κάτι γλυκό»;


Σε ποιον δεν αρέσουν τα γλυκά; Τα λαχταράμε από πολύ μικρή ηλικία ενώ ακόμα ενώ ακόμα και από τις πρώτες μέρες της γέννησής μας φαίνεται πως αντιδρούμε με ευχαρίστηση σε αυτά. Μελέτες που έχουν γίνει σε βρέφη απεικονίζουν τις εκφράσεις του προσώπου τους όταν δοκιμάζουν κάτι γλυκό σε σύγκριση με άλλες γεύσεις και σίγουρα φαίνεται να το απολαμβάνουν! Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό να μας αρέσουν τα γλυκά.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι που μπορεί συχνά να μας ωθούν στην κατανάλωσή τους. Κάποιοι από αυτούς είναι:

1. Η έλλειψη ύπνου και οι ορμόνες του στρες είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν η ποιότητα του ύπνου μας είναι κακή, να αυξάνεται η ανάγκη του οργανισμού για “γρήγορη ενέργεια”, την οποία παίρνουμε φυσικά από τα γλυκά.

2. Η κακή σύσταση των γευμάτων μας. Για παράδειγμα, όταν το γεύμα μας περιλαμβάνει πολύ μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων, δημιουργείται και αντιδραστική υπεργλυκαιμία. Κάτι το οποίο σημαίνει πως όπως ανεβαίνει ξαφνικά και απότομα η γλυκόζη έτσι ξαφνικά και απότομα θα πέσει και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πιο γρήγορα το αίσθημα της πείνας.

3. Η ψυχολογία είναι το παν! Συναισθήματα όπως η λύπη, το άγχος, η στεναχώρια, μας δημιουργούν την ανάγκη για γλυκό, που θεωρούμε πως θα μας προσφέρει ευχαρίστηση, η οποία όμως θα είναι παροδική.

4. Ακόμη, και το σύνδρομο Burnout ή επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανάγκη για κατανάλωση γλυκών, κάτι που επίσης εντάσσεται στους ψυχολογικούς παράγοντες.

5. Το προ-εμμηνορυσιακό σύνδρομο ή άλλες παθήσεις: Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες νιώθουν εντονότερη την επιθυμία να καταναλώσουν γλυκά τις ημέρες πριν τον έμμηνο κύκλο.

Γιατί όμως πρέπει να τα περιορίσουμε;

Περιέχουν αρκετές θερμίδες: Καθώς τα περισσότερα περιέχουν πολύ λίπος όπως κρέμα γάλακτος ή σαντιγί ή βούτυρο αλλά και πολλή ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης, είναι πηγή πολλών θερμίδων που όταν είναι παραπάνω από αυτές που χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση του σώματός μας, να αυξάνεται δηλαδή το συνολικό μας λίπος αλλά και το βάρος μας ταυτόχρονα.

Μας δίνουν «κενές θερμίδες»: Η ζάχαρη και τα περισσότερα γλυκά ανήκουν στην κατηγορία των «κενών θερμίδων», είναι δηλαδή τρόφιμα που έχουν κυρίως θερμίδες και μόνο μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, άρα δεν προσφέρουν και πολλά στον οργανισμό, αλλά αντίθετα ρίχνουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οπότε, είναι προτιμότερο να φάμε κάτι άλλο που και θα μας χορτάσει καλύτερα αλλά και θα μας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής και μαζί με το υπερβάλλον βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα με προδιάθεση, αλλά ωθούν και σε έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πόσο συχνά μπορούμε να τα τρώμε;

Γενικώς, η σύσταση είναι να καταναλώνουμε γλυκά κυρίως σε ειδικές περιστάσεις, όπως σε γιορτές ή λοιπά χαρμόσυνα γεγονότα και όχι στην καθημερινή μας ρουτίνα. Στο σύνολο της εβδομάδας θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιτρέπεται να τρώμε 1 έως 2 μικρά γλυκά. Αυτό θα πρέπει να γίνεται συνειδητά και όχι για να καλύψουμε κάποια ανάγκη για επιβράβευση, την ανία είτε κάποιο αρνητικό ή θετικό συναίσθημα (λύπη κτλ.)

Χρήσιμο tip
Σε περιόδους που τρώτε πολλά γλυκά, όπως πριν τον έμμηνο κύκλο, φροντίζετε να πίνετε ροφήματα με λιγότερη καφεΐνη, να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, να καταναλώνετε πολλά φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης προϊόντα. Επίσης, θα μπορούσατε να καταναλώσετε γλυκά πιο τακτικά αλλά φροντίστε αυτά να είναι υγιεινά! Παρακάτω δίνονται μερικά εύκολα και νόστιμα παραδείγματα υγιεινών γλυκών με τα οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια κοινά γλυκά τρόφιμα. Πολλά από τα αυτά ενδέχεται να έχουν ίδιες θερμίδες με τα γλυκά του εμπορίου. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιο θρεπτικά και μας δίνουν μεγαλύτερο κορεσμό.

Εναλλακτικές επιλογές:

⦁ Αντί για μια φέτα κέικ εμπορίου (270 Kcal) προτιμήστε ένα σπιτικό banana bread (180 kcal).
⦁ Αντί για ένα brownie εμπορίου (240 kcal) προτιμήστε ένα σπιτικό brownie (150 kcal).
⦁ Αντί για μια μηλόπιτα του εμπορίου (411 kcal) προτιμήστε ένα κομμάτι σπιτική μηλόπιτα (106 kcal).
⦁ Αντί για ένα ρυζόγαλο του εμπορίου (234 kcal) προτιμήστε ένα σπιτικό ποριτζόγαλο (225 kcal).
⦁ Αντί για μια μπάρα δημητριακών εμπορίου (170 kcal) προτιμήστε ένα σπιτικό energy ball ( 86 kcal).

Το άρθρο της εβδομάδας


saganaki_kefalotiri_sousamia_mikri

ΘΕΜΑΤΑ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Όση αγωνία είχε το ματς μέσα στο παρκέ, τόση ομορφιά «στόλιζε» τις κερκίδες του ΣΕΦ. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης του αγώνα, συνέλαβε μια καλλονή αρκετές...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως προέβλεψε το NBC News, καθώς το κόμμα του Τραμπ αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Ουάσινγκτον. Ο...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος διευθύνει επίσης την αυτοκινητοβιομηχανία «Tesla» και την εταιρεία κατασκευής πυραύλων «SpaceX», αγόρασε το Twitter για 44 δισ. δολάρια στις...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι φήμες ότι η Apple ετοιμάζεται να εισβάλλει στην αγορά έξυπνων συσκευών για το σπίτι φαίνεται πως επιβεβαιώνονται: η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει μια...