Μελωμένοι γίγαντες σιγοψημένοι με πιπεριές γλυκές και πικάντικες για μια ονειρεμένη οσπριάδα.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 1.000 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς, ξεπλυμένοι και στραγγισμένοι
- 500 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 1.000 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
- 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
- 2 πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
- 10-12 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες στη γάστρα με πιπεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τους στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη και 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αδειάζουμε τους γίγαντες σε γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο του οσπρίου.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, να μείνει το φαγητό με το λάδι του και να ξεροψηθούν οι γίγαντες στην επιφάνεια.
- Τους σερβίρουμε κατά προτίμηση μέσα από τη γάστρα ή το ταψί, που τοποθετούμε στο κέντρο του τραπεζιού.
Πηγή: Γαστρονόμος
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!