Ο πλούτος και η σοφία της ελληνικής υπαίθρου, με τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματά της συλλέγονται στην πιο αγνή μορφή τους και φυλάσσονται στα γυάλινα βάζα και στα χάρτινα κουτιά της Thalassa Spices. Έπειτα ταξιδεύουν εντός και εκτός Ελλάδας βρίσκοντας τη θέση που τους αξίζει στις επαγγελματικές αλλά και στις οικιακές κουζίνες της Ευρώπης και της Αυστραλία. Και όλα αυτά αδιάκοπα, με το ίδιο μεράκι και με την ίδια προσήλωση από το 2016 μέχρι σήμερα.
Με καταγωγή από τη Ημαθία και με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, ο Λάζαρος Λαζάρου επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Βέροια, για να δώσει στην αγάπη του για την μακεδονική γη, επιχειρηματική οντότητα. Συνέλεξε, λοιπόν, τα εκλεκτότερα αρωματικά, μπαχαρικά και βότανα του τόπου του και της ευρύτερης περιοχής της βορείου Ελλάδας, συστήνοντάς τα σε κάθε γωνιά της χώρας αλλά και εκτός των τειχών. Και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι θησαυροί συλλέγονται από τους ελληνικούς ορεινούς όγκους και η Βέροια, στην οποία εδρεύει η επιχείρηση, απέχει 65 χιλιόμετρα από την κοντινότερη παραλία, το logo που τα συνοδεύει προδίδει ξεκάθαρα, αύρα και ταυτότητα θαλασσινή. «Το Thalassa επιλέχτηκε γιατί στα περισσότερα μείγματα, το αλάτι είναι βασικό συστατικό» εξηγεί ο κ. Λαζάρου και συμπληρώνει «Χρησιμοποιούμε καθαρό θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές της Θεσσαλονίκης, ένα ακόμα στοιχείο, άλλωστε, που καταδεικνύει την ισχυρή ελληνικότητα των προϊόντων μας».
Μίξεις παράδοσης και ελληνικής νοστιμιάς σε γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες
Στην αρχή και στα πρώτα βήματα της Thalassa Spices, κυκλοφόρησαν στην αγορά μόλις 4 μείγματα μπαχαρικών, κυρίως για κρέας. «Ξεκινήσαμε χονδρική -όπως και συνεχίζουμε άλλωστε έτσι- με σκοπό να διοχετεύσουμε τα μείγματά μας μόνο στην Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Λαζάρου. «Εν τέλει όχι μόνο βγήκαμε στο Εξωτερικό (σε Γερμανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία και Αυστραλία), αλλά πλέον φτάσαμε να μετράμε και 12 διαφορετικούς κωδικούς, στα μείγματά μας, στην κατηγορία Ελληνική κουζίνα (σε ειδικές χάρτινες συσκευασίες), 8 στην κατηγορία Thalassa Spices (μείγματα μπαχαρικών σε βαζάκι), 7 στην κατηγορία It’s Greek (ελληνικά βότανα πάλι σε βαζάκια) και 6 στην κατηγορία Greek Herbs (σε διάφανες συσκευασίες των 15 έως 60 γραμμαρίων)».
Αυτό που ίσως εμφανίζει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι, τα μείγματα των μπαχαρικών χρωματίζονται φυσικά -και μέσα από μία λεπτομερή διαδικασία παραγωγής του κάθε μείγματος- από τα έλαια των ίδιων των μπαχαρικών, καθώς κανένας κωδικός δεν επιβαρύνεται με συντηρητικά και τεχνητά χρώματα.
Από την άλλη, όλες οι συσκευασίες συνοδεύονται από ετικέτες γραμμένες σε 3 διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά), καθότι πολλές εξ αυτών καταλήγουν σε μεγάλα εστιατόρια του Εξωτερικού στα οποία οι σεφ, όπως τονίζει ο κ. Λαζάρου «φτιάχνουν, βάση των κωδικών μας, και τα δικά τους μείγματα ανάλογα με την κουζίνα που ακολουθούν και το μαγειρικό αποτέλεσμα που θέλουν να πετύχουν. Ωστόσο, όταν αγοράζουν από εμάς π.χ. ρίγανη, το κάνουν, γιατί θέλουν να αγοράσουν μία ρίγανη 100% ελληνική, γνωρίζοντας ότι η ελληνική ρίγανη είναι η καλύτερη στον κόσμο. Με την ίδια φιλοσοφία, όχι μόνο οι εστιάτορες αλλά και οι πελάτες στα delicatessen του Εξωτερικού, με τα οποία συνεργαζόμαστε, αγοράζουν θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο με την δική μας επωνυμία ή ακόμα και τσάι του βουνού, γιατί ακριβώς θέλουν να είναι σίγουροι ότι το προϊόν που βάζουν στο ράφι τους είναι 100% ελληνικό».
Με όλους τους συνεργάτες του, ειδικά στο Εξωτερικό, ο κ. Λαζάρου φροντίζει να διατηρεί χρόνιες και διαπροσωπικές σχέσεις. Ξέρει άλλωστε και ο ίδιος πολύ καλά ότι το Thalassa Spices «πρεσβεύει στις ξένες χώρες, ένα κομμάτι της παράδοσης της Ελλάδας, των υπαίθριων θησαυρών της, που κάνουν τους Έλληνες της εξωτερικού να λησμονούν την πατρίδα τους και τους ξένους να θέλουν να γνωρίσουν τον τόπο μας, μέσα από την γαστρονομική μας κληρονομιά». Και κάπου εκεί, αναδύει από το πρόσφατο παρελθόν μία γλυκιά ιστορία: «Σε story που ανέβασε μεγάλο εστιατόριο της Αυστραλίας -καθότι στέλνουμε και εκεί τα προϊόντα μας- πρωταγωνίστησε το δικό μας ελληνικό τσάι του βουνού, το εκχύλισμα του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή ενός κέικ. Φυσικά, μία τέτοια εικόνα μόνο με συγκίνηση και χαρά κατάφερε να μας γεμίσει».
Επιστρέφοντας τη συζήτηση στην Ελλάδα και στις ντόπιες αγορές της (κρεοπωλεία, μανάβικα και ντελικατέσεν), ο κ. Λαζάρου καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Τα έτοιμα μείγματα μπαχαρικών γνωρίζουν θερμής ανταπόκρισης από την ελληνική αγορά και τη μέση Ελληνίδα νοικοκυρά, η οποία γενικά αγαπά τις έτοιμες παρασκευές. Θέλοντας, λοιπόν, η ίδια να εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα στην κουζίνα της, επιλέγει, συχνά τις δικές μας μίξεις για να φτιάξει π.χ. πεντανόστιμες πατάτες ή ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο ή ακόμα και μπριζόλες χοιρινές στη γάστρα, χωρίς μάλιστα, να χρειαστεί καν, να ανοίξει διαφορετικές συσκευασίες αρωματικών, μπαχαρικών ή βοτάνων για τις παρασκευές της».
Από τη Θράκη μέχρι τον Βόλο
Η γεωγραφική ακτίνα προέλευσης των βοτάνων και των μπαχαρικών που κλείνονται στις συσκευασίες των Thalassa Spices καλύπτει μία πραγματικά μεγάλη έκταση, κυρίως ορεινών όγκων, από τη Θράκη μέχρι και τον Βόλο. Μεταξύ άλλων, η ρίγανη και το δεντρολίβανο ταξιδεύουν από τη Θεσσαλία και από τις Σέρρες, το τσάι του βουνού από την Κοζάνη, ενώ ο δυόσμος, ο βασιλικός και τα δαφνόφυλλα συλλέγονται από την Ημαθία.
Ειδικότερα, στη σειρά ελληνική κουζίνα που συνθέτει ένα μωσαϊκό ελληνικών μειγμάτων και μάλιστα χωρίς την προσθήκη ενισχυτικών γεύσης ή συντηρητικών, ξεχωρίζουν οι εξής κωδικοί με μπαχαρικά: «Χωριάτικη» (συνοδεύει καταπληκτικά την κλασική χωριάτικη σαλάτα ή οποιαδήποτε άλλη σαλάτα εποχής), «Φέτα» (ότι πρέπει για την φέτα και το μπουγιουρντί), «Τζατζίκι» (απογειώνει την παραδοσιακή συνταγή), «Χοιρινό» ( για σουβλάκι, παντσέτες, μπριζόλες και όλα τα κρεατικά), «Ψησταριά» ( για μπάρμπεκιου και κρέατα στη σχάρα), «Νοστιμιά» (μείγμα μπαχαρικών και αποξηραμένων λαχανικών για όλες τις χρήσεις) και «Πατάτες» (για πατάτες στο φούρνο ή στο τηγάνι).
Στις γυάλινες συσκευασίες της σειράς Thalassa Spices, το «Master Grill» (για ψητά στη σχάρα), το «Extra Spicy» (για ομελέτες, σούπες, όσπρια, λαδερά, κρεατικά και σπιτικές σάλτσες arrabbiata), το «Souvlaki» (ταιριάζει, επίσης, εξαιρετικά και με πατάτες φούρνου), και το «Casserole» (ο καλύτερος φίλος των μαγειρευτών), μας κάνουν χωρίς περιστροφές και καθυστερήσεις να μπούμε στην κουζίνα. Η προϊoντική γκάμα συμπληρώνεται από τις σειρές των ελληνικών βοτάνων τα οποία εκτός από αφεψήματα, δίνουν έξτρα γεύση και νοστιμιά και στα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλά και από τις συσκευασίες Χονδρικής (HORECA) που κλείνουν μέσα τους βότανα, μείγματα και μπαχαρικά.
info
Ξενοφώντος 36, Βέροια, τηλ. 698 8103114, thalassa-spices.com
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!