Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αυτοκίνητο

Test drive: Honda e:Ny1, το ηλεκτρικό «HR-V»


Το νέο Honda e:Ny1 σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τις κινεζικές κατασκευάστριες Dongfeng και GAC υπό το πρίσμα του πλήρους εξηλεκτρισμού του HR-V. Πόσο όμως αρμονικό μπορεί να είναι αυτό το μείγμα;

Το Honda e, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιαπωνικής μάρκας, ήταν αναμφισβήτητα ό,τι πιο χαριτωμένο είχαμε δει τα τελευταία χρόνια. Και πολύ καλό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά, η δυσμενέστατη αναλογία τιμής/μεγέθους/αυτονομίας το καταδίκασε σε εμπορική φάρσα.

Οι διαστάσεις του Honda e:Ny1 το φέρνουν στο πάνω μέρος των μικρών SUV και στη βάση των κόμπακτ SUV 

Τρόπον τινά λοιπόν, το Honda e αποτέλεσε δίδαγμα για τους Γιαπωνέζους. Tο δεύτερο 100% ηλεκτρικό μοντέλο που θα έστελναν στην Ευρώπη, χρειαζόταν να είναι ένα μικρό/κόμπακτ οικογενειακό SUV με καλή αυτονομία WLTP.

Αρκούν; Όχι απαραίτητα. Θα έπρεπε επίσης να έχει ποιότητα και η τιμή του να συμβαδίζει απόλυτα με τις υπηρεσίες που θα καλείτο να προσφέρει. Πάμε να δούμε λοιπόν, πόσα απίδια χώρεσε η ηλεκτρικός σάκος της Honda.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Αισθητικά, το Honda e:Ny1 φαίνεται τόσο κοντά στο HR-V που προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δύο SUV δεν μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα.

Με μήκος 4,39 m, το Honda e:Ny1 (αν αναρωτιέστε, προφέρεται «anyone», ο «καθένας» δηλαδή) είναι πέντε πόντους μακρύτερο από το HR-V, αλλά έχει ακριβώς το ίδιο πλάτος (1,79 m) και το ίδιο ύψος (1,58 m).

Οι διαστάσεις το φέρνουν στο πάνω μέρος των μικρών SUV και στη βάση των κόμπακτ SUV. Οπότε και σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτοκίνητα όπως το Hyundai Kona Electric (4,35 m), το Kia Niro EV (4,42 m) ή το Mazda MX-30 e-Skyactiv EV (4,40 m). Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα B/C-SUV.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η θύρα φόρτισης είναι επιβλητική διότι μπορεί να φιλοξενήσει δύο τύπους βυσμάτων ανάλογα με την αγορά. Στη χώρα μας, φυσικά χρησιμοποιείται το πρότυπο CSS.

H σχεδίασή του Honda e:Ny1 είναι ξεπατικωτούρα του HR-V, του υβριδικού SUV της γκάμας. Με μερικά όμως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Όπως η στομωμένη γρίλια στη μάσκα με τις θύρες για τη φόρτιση, η φωτεινή λωρίδα στην πίσω πόρτα που ενώνει τα φανάρια και η ειδική γραμματοσειρά για την αναγραφή «Honda» στα 100% ηλεκτρικά της φίρμας.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Οι στιλιστικές λεπτομέρειες είναι πολλές για το Honda e:Ny1, του οποίου η σωματική διάπλαση είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγάλα του ατού.

Η κύρια διαφορά προέρχεται από τα μηχανικά μέρη. Με κύριο φορέα τους έναν σύγχρονο ηλεκτρομοτέρ με 204 άλογα και 310 Nm που αντλεί ενέργεια από μια μπαταρία 68,8 kWh μεικτής και 62 kWh ωφέλιμης χωρητικότητας. Συστοιχία συσσωρευτών χημείας NMC ή ιόντων λιθίου, αν θέλετε, που προέρχεται από τον κινεζικό γίγαντα CATL.

Χάρη στα πέντε εκατοστά παραπάνω, το Honda e:Ny1 διαθέτει χωρητικότητα πορτμπαγκάζ 361 ή 344 lt έναντι 325 lt του HR-V. Δηλαδή πρόκειται για ένα μικρό πορτμπαγκάζ που στερείται ύψους και πλάτους, αναφερόμενο στην κατηγορία των Β/C SUV. 

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το πορτμπαγκάζ είναι μικρό για τον χαρακτήρα και το μέγεθος του αυτοκινήτου. Κάτω από το δάπεδο υπάρχει χώρος για αποθήκευση των καλωδίων φόρτισης. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρέχει και καλώδιο για φόρτιση σε οικιακή πρίζα.

Την ίδια στιγμή που τα Niro και Kona αντιπροτείνουν 475 και 466 lt αντίστοιχα, ακόμα και το MX-30 με βραχεία κεφαλή, στα 366 lt. Να σημειώσουμε δε ότι το e:Ny1 δεν επικουρείται από frunk.To μοτίβο επαναλαμβάνεται και με το πίσω κάθισμα αναδιπλωμένο. 

Το e:Ny1 περιορίζεται στα 1.176 ή 1.136 lt, πολύ λιγότερο από τα 1.300 λίτρα ενός Kona ή τα 1.392 λίτρα ενός Niro (1.171 lt το MX-30). Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι το πολύ «ελαφρύ» κάλυμμα του χώρου αποσκευών και η έλλειψη φροντίδας στην αβερκίκωτη βαφή εσωτερικά στις πίσω κολόνες.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Ο μηχανισμός της εταζέρας είναι χαρισματικός όπως και οι στηρίξεις της. Η ίδια η εταζέρα είναι πολύ οικονομικής επιλογής ή τουλάχιστον ως τέτοια την αντιλαμβάνεσαι. 

Εμπρός, τα καθίσματα έχουν σχετικά μικρό μήκος και πλάτος εδράνου, ως εκ τούτου είναι κομμάτι αφιλόξενα για ψηλά αναστήματα και εύσωμους ανθρώπους. Ένα εκτεινόμενο έδρανο θα έλυνε πάντως το μισό πρόβλημα.

Κατά τα λοιπά είναι θερμαινόμενα αλλά όχι και αεριζόμενα, και στις δύο εκδόσεις εξοπλισμού που εισάγονται στην Ελλάδα (Elegance και Advance). Αλλά μόνο το κάθισμα του οδηγού διαθέτει ηλεκτρικές ρυθμίσεις. Δυστυχώς χωρίς μνήμες, που το καθιστούν μη πρακτικό στην περίπτωση περισσοτέρων του ενός χρήστη.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η ποιότητα της σχεδίασης και η εσωτερική παρουσίαση είναι από τα δυνατά σημεία του Honda e:Ny1. Το φινίρισμα λιγότερο και η επιλογή κάποιων υλικών περισσότερο δεν υποστηρίζουν στην εντέλεια την απτή ποιότητα.

Με τις ρυθμίσεις να πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε φορά που αλλάζει ο οδηγός. Την εικόνα συμπληρώνουν οι λίγοι αποθηκευτικοί χώροι για μικροπράγματα κι ένα ντουλαπάκι συνοδηγού χωρίς βάθος.

Η παράξενη τρύπα στον εξοπλισμό δεν είναι ότι μόνο στην έκδοση Advance είναι θερμαινόμενο το τιμόνι, αλλά το ότι το κάθισμα του συνοδηγού δεν ρυθμίζεται σε ύψος. Κατά τα λοιπά, θα θέλαμε πιο παχιές τσιμούχες γύρω από τις πόρτες, και τα πλαστικά να ήταν λιγότερο άκαμπτα και γυαλιστερά.

Στο πίσω μέρος, το κάθισμα με τις πλάτες που γέρνουν προς τα πίσω προσφέρει καλό επίπεδο άνεσης και άφθονο χώρο για τα πόδια. Μόνο οι αποθηκευτικοί χώροι είναι τσουρούτικοι.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Όπως και στο HR-V, δεν υπάρχει έλλειψη χώρου για τους επιβάτες: Ο χώρος για τα πόδια είναι ισοδύναμος με αυτόν της πάνω κατηγορίας. Η μεσαία και υπερυψωμένη θέση είναι άβολη.

Τα σκληρά πλαστικά καλύμματα στις πόρτες, η ολισθηρή ταπετσαρία του καθίσματος από απομίμηση δέρματος και το υποβραχιόνιο χωρίς μεντεσέ συγκράτησης μειώνουν επίσης την αίσθηση της απτής ποιότητας.

Οι πιο παρατηρητικοί θα δουν αμέσως ότι το ταμπλό του e:Ny1 με την οριζόντια και εκλεπτυσμένη σχεδίαση, διαφέρει ξεκάθαρα από αυτή του υβριδικού HR-V. Δύο μεγάλες οθόνες συγκεντρώνουν έτσι σχεδόν όλα τα χειριστήρια. Ψηφιακά όργανα με διαγώνιο 10,25 ιντσών που προέρχονται από το Honda e. Kαι μια δεύτερη κάθετη οθόνη με διαγώνιο 15,1 ιντσών με λειτουργικό Honda Connect και ενσωματωμένη πλοήγηση.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
To ταμπλό του e:Ny1 ξεχωρίζει από αυτό του HR-V κυρίως από τη μεγάλη κεντρική οθόνη 15 ιντσών. Η εργονομία απαιτεί χρόνο για να τη συνηθίσεις πλήρως, αλλά το όλο θέμα είναι ξεκάθαρο και ορθολογικό.

Αυτή η οθόνη χωρίζεται με βάση τα συστήματα που υποστηρίζει σε τρία μέρη: Στην κορυφή της απεικονίζεται το GPS, η κάμερα οπισθοπορείας και η συνδεσιμότητα Android Auto (ενσύρματη) και Apple CarPlay.

Στο κέντρο, εμφανίζονται οι πιο τετριμμένες πληροφορίες, όπως το on-board computer, η διαχείριση της πηγής ήχου και οι ρυθμίσεις του αυτοκινήτου. Και το κάτω μέρος της ανήκει στις ρυθμίσεις του κλιματισμού.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η οθόνη του συστήματος πολυμέσων με τα τρία οριζόντια τμήματα είναι καλά σχεδιασμένη και αρκετά πρακτική στη χρήση. Πράγμα σπάνιο για γιαπωνέζικο. Από την άλλη, τα βοηθήματα οδήγησης απαιτούν μια δαιδαλώδη διαδικασία στην απενεργοποίηση.

Όσον αφορά την απεικόνιση και το ιντερφέις, το σύστημα ενημέρωσης του ψυχαγωγίας του e:Ny1 δεν αποτελεί επανάσταση στο είδος. Τα γραφικά είναι ξεπερασμένα, αλλά η εργονομία αποδεκτή. Το θετικό σημείο τους ωστόσο είναι ότι μπορείς να απενεργοποιήσεις τις δύο πάνω ζώνες τη νύχτα, μειώνοντας έτσι τον πληροφοριακό και φωτιστικό περισπασμό.

Μπαίνοντας ακόμη πιο βαθιά στο λειτουργικό, ανακαλύπτεις ότι το GPS τσακώθηκε με την AI! Εάν του βάλεις ένα προορισμό πέρα από την εμβέλεια του αυτοκινήτου, εμφανίζεται το μήνυμα «Είναι αδύνατο να φτάσεις στον προορισμό χωρίς επαναφόρτιση του οχήματος». Αλλά χωρίς από την άλλη να σου λέει πού θα βρεις τερματικό. Ατυχής διαχείριση για ένα ηλεκτρικό, που σε αναγκάζει να ψάξεις για τερματικά στο smartphone.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Τα ψηφιακά όργανα έχουν χαμηλώσει σκόπιμα έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η θέαση του δρόμου.

Όσον αφορά τους ψηφιακά όργανα, αυτά μπορούν να εμφανίζουν το περιβάλλον γύρω από το e:Ny1 όταν είναι ενεργοποιημένα τα βοηθήματα οδήγησης. Εμφανίζονται έτσι φορτηγά, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όπως και οι γραμμές στον δρόμο και η τοποθέτηση του ηλεκτρικού Honda ανάμεσά τους. Λίγο σαν Tesla ένα πράμα…

Εκείνο που μας έκανε θετικότατη εντύπωση είναι η πληρέστατη εφαρμογή MyHonda+. Συγκεντρώνει όλες τις κλασικές λειτουργίες, όπως κλείδωμα/ξεκλείδωμα, εντοπισμός ή δυνατότητα έναρξης/διακοπής του εξαερισμού. Το επίπεδο φόρτισης και η αυτονομία σε πραγματικό χρόνο καθορίζονται σαφώς, και ένα αποκλειστικό μενού σε ενημερώνει για τον χρόνο που απομένει κατά την επαναφόρτιση.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ένα ψηφιακό κλειδί είναι επίσης μέρος της εφαρμογής. Αποθηκευμένο στην εφαρμογή λοιπόν, χρησιμοποιεί Bluetooth για να συνδεθεί στο e:Ny1. Μπορείς δε να το κλειδώσεις και να το ξεκλειδώσεις αμέσως, αλλά και να το ξεκινήσεις εισάγοντας έναν κωδικό PIN γραμμένο στο ταμπλό.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η άνεση στον δρόμο βρίσκεται ως αξία πρώτη στην ιεράρχηση του set-up του Honda e:Ny1. Και ομολογουμένως τα καταφέρνει καλά.

Το Honda e:Ny1 διατίθεται στάνταρ με μια πλούσια σειρά από βοηθήματα οδήγησης, ομαδοποιημένα υπό τον γενικό όρο «Honda Sensing». Έτσι, βρίσκουμε προσαρμοζόμενο cruise control και ενεργή διατήρηση λωρίδας, που ομού προσφέρουν ημί-αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2. Συστήματα καλά βαθμονομημένα, με στρωτή λειτουργία και την πρέπουσα απόκριση, που ανεβάζουν την εμπιστοσύνη σου προς στο σύστημα. Ωστόσο στις στροφές, η διατήρηση της λωρίδας αποκαλύπτει γρήγορα το όριό της. Το σύστημα απαιτεί η σχέση με τον οδηγό να είναι «συνεργατική». Κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της διεύθυνσης χωρίς να σβήσει το σύστημα –κάτι που δεν κάνει το Tesla, για παράδειγμα.

Όσον αφορά την ορατότητα, το Honda e:Ny1 επωφελείται από έναν μεγάλο καθρέφτη και αρκετά λεπτές κολόνες που εξασφαλίζουν εξαιρετική ορατότητα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον μεγάλο κύκλο στροφής που φτάνει τα 11,6 m! Θα μπορούσες πάντως να αφήσεις το e:Ny1 να παρκάρει μόνο του, καθώς είναι εξοπλισμένο στάνταρ στην έκδοση Advance με τέσσερις κάμερες που δίνουν θέαση σε κάτοψη 360° και στάνταρ αυτόματο σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος. Πάντα πρακτικός εξοπλισμός για στάθμευση σε στενούς χώρους, ειδικά από τη στιγμή που η ευκρίνεια της εικόνας είναι καλής ποιότητας.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Χωρίς να είναι υπερβολική, η κατανάλωση είναι τσιμπημένη. Με την μπαταρία να παρέχει μέτρια αυτονομία, που σε μικτή χρήση υπερβαίνει κατά τι τα 300 km.

Με το που πάρεις τον δρόμο, το ελαφρύ τιμόνι και η ενδοτική απόσβεση σε χαμηλή ταχύτητα εγγυώνται τη οδηγική βολή, αν όχι απόλαυση, μέσα στην πόλη. Στο Honda e:Ny1 δεν κάθεσαι ψηλά όπως κατά πλειονότητα στα SUV. Το αυτοκίνητο απέχει από το έδαφος κάνα δύο πόντους ψηλότερα από ένα τυπικό αυτοκίνητο, μόλις 14,2 πόντους. Και πάντως πολύ μακριά από τα 19 cm του HR-V. 

Φυσικά, τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα για τις αστικές υποχρεώσεις του αυτοκινήτου αν παρείχε ένα ανακτητικό φρενάρισμα της προκοπής. Με τρεις εντάσεις που ρυθμίζονται από τα paddles στο τιμόνι και με ανεπαίσθητη διαφορά μεταξύ τους, η ισχυρότερη είναι πολύ αδύναμη -ούτε λόγος για λειτουργία «one pedal». Αν δεν βάλεις πόδι στο φρένο, δεν σταματάς. Το πιο βασικό όμως, είναι ότι τα επιλεγμένο επίπεδο ακυρώνεται με την πρώτη επιτάχυνση. Εν ολίγοις, τα peddles έχουν μάλλον διακοσμητικό ρόλο…

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η Honda έχει δουλέψει ιδιαίτερα με την απόκριση του γκαζιού για να μην νιώθουν οι επιβάτες πως βρίσκονται μέσα σε σέικερ. Αίσθηση που μπορεί να προκαλέσουν οι ισχυρές ηλεκτρικές επιταχύνσεις.

Το Honda e:Ny1 πατά πάνω στην παλτφόρμα «e:N Architecture F» που εξελίχτηκε από κοινού με την κινεζική Dongfeng. Πρόκειται για μια βασική αρχιτεκτονική που συνδυάζει McPherson εμπρός με άκαμπτο άξονα πίσω. Μια συνταγή που προφανώς δεν περιγράφει ένα υπέρ-δυναμικό αυτοκίνητο. Όχι πως απέχει από τον ανταγωνισμό του, καθώς η οδική συμπεριφορά θυμίζει αυτή των Hyundai Kona και Kia Niro που έχουν παρόμοια ισχύ.

Το εμπρός μέρος χάνει εύκολα την ελκτική πρόσφυσή του στην έντονη επιτάχυνση και η κύλιση είναι αρκετά έντονη. Όμως το χαμηλό κέντρο βάρους και η περιορισμένη μάζα (1.730-1.752 kg) δίνουν μια καλή ισορροπία και συμβάλλουν έτσι ώστε το ηλεκτρικό Honda να μη γέρνει υπερβολικά.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα άμεσο, το ελαφρύ τιμόνι αποδεικνύεται αρκετά ακριβές. Και το φρενάρισμα είναι προοδευτικό, με απόλυτα φυσική αίσθηση του πεντάλ και μακριά από τη σπογγώδη και ετερογενή αίσθηση πολλών ανταγωνιστών. Σε δρόμους με έντονες ανισομέρειες, η ανάρτηση κάνει μικρές αναπηδήσεις στην έκταση, αλλά παραμένει αρκετά άνετη.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Πιέζοντας, το e:Ny1 δεν είναι αυτό που θα έλεγες «δυναμικό», αλλά παραμένει πειθαρχημένο και καθησυχαστικό. Παρόλα αυτά, δεν ξεχωρίζει τόσο στην κατηγορία του όσο το Civic στη δική του.

Στις τριψήφιες ταχύτητες, η ηχομόνωση είναι σωστή μέχρι περίπου τα 130 km/h. Από εκεί και πάνω ξεκινούν να ακούγοντας συριγμοί στους καθρέφτες και στις κολόνες, όχι πάντως κάτι το ενοχλητικό.

Το Honda e:Ny1 διατίθεται με μια και μόνη επιλογή ηλεκτρομοτέρ με 204 άλογα και 310 Nm που στέλνονται στους εμπρός τροχούς. Με το χαμηλό βάρος και αναλογία 8,6 kg/PS, το αυτοκίνητο γράφει 7,6” στο σπριντ των 0-100 km/h. Και η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 160 km/h. Αποδεκτές επιδόσεις για ηλεκτρικό αυτοκίνητο του είδους, αλλά μακριά από τους σπρίντερ των EV, όπως το μεγαλύτερο C-SUV αλλά και φθηνότερο, Tesla Model Y.

Και τώρα ερχόμαστε στο υπαρξιακό ερώτημα. Τι καίει το Honda e:Ny1; Η απάντηση είναι «από αρκετά έως πολύ». Η απουσία μάλιστα αντλίας θερμότητας, παρόλο που η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 8 οC κατά τη δοκιμή σαφώς επιβάρυνε την κατανάλωση. Με κάμποσες κιλοβατώρες να ξοδεύονται για τη θέρμανση της καμπίνας και της μπαταρίας. Με αστικά καθήκοντα λοιπόν, δηλαδή μέσα και περί την πόλη, το ηλεκτρομοτέρ ζητά περί τις 19 kWh/100 km. Που ερμηνεύεται σε αυτονομία 330 km.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Και στην εθνική με τη νόμιμη ταχύτητα, χρειάζεσαι 24-25 kWh/100 km, κατανάλωση που περιορίζει την αυτονομία στα 250-260 km. Θεωρητικά βέβαια, καθώς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσεις να φτάσεις τσίμα τσίμα σε ένα τερματικό στον αυτοκινητόδρομο.

Εδώ όμως βρίσκεται και το μέγα ζήτημα, καθώς το BMS του συσσωρευτή επιτρέπει ισχύ φόρτισης σε DC μέχρι τα 78 kW. Που σημαίνει ότι για να ανέβεις από το 10% στο 80% χρειάζεσαι τρία τέταρτα της ώρας. Τα πράγματα βελτιώνονται αν μιλάμε για οικιακό ή δημόσιο Wallbox, καθώς ο εσωτερικός φορτιστής επιτρέπει μέχρι 11 kW. Οπότε μέσα σε έξι ώρες μπορείς να ανέβεις από το 10% στο 80%. Επίδοση που βρίσκεται λίγο πάνω από τον μέσο όρο των EV.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Οι ζάντες αλουμινίου Black cut με λάστιχα 225/50 R18 είναι στάνταρ και στις δύο εκδόσεις εξοπλισμού του Honda e:Ny1.

Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στον κατάλογο της ελληνικής αντιπροσωπείας δύο εκδόσεις εξοπλισμού. Που κατά την στρατηγική επιλογή της Honda για την Ευρώπη, από τη «βασική» Elegance των €53.900 ο εξοπλισμός είναι πληθωρικός. Τα πρόσθετα στοιχεία της πλούσιας Advance των €58.300 έρχονται να καλύψουν τις πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις με θερμαινόμενο τιμόνι, κάμερα πολλαπλών προβολών, 12 αισθητήρες στάθμευσης, premium ηχοσύστημα και πανοραμική γυάλινη ηλιοροφή.

H τιμή του Honda e:Ny1 οπωσδήποτε δυσκολεύει την εμπορική σταδιοδρομία του. Από τη μια έρχεται το μεγαλύτερο, πολύ πιο ισχυρό και φθηνότερο Tesla Model Y (από €42.990). Και από την άλλη το Nia Niro που στη ακριβότερη έκδοση Special Edition στοιχίζει €50.990. Kαι το Hyundai Kona που επίσης στην high-end έκδοση Limited κοστίζει €53.290, αλλά με την τρέχουσα έκπτωση κατεβαίνει στις €48.290. Ειδικά τα κορεατικά μοντέλα είναι καλύτερα στην απτή ποιότητα και προσφέρουν 7ετή εγγύηση ή 150.000 km το πρώτο και 5ετή εγγύηση με απεριόριστα χιλιόμετρα το Hyundai. Έναντι πέντε ετών ή 100.000 km για το e:Ny1.

Test drive: Honda e:Ny1, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Η τελική κρίση μας λέει ότι το Honda e:Ny1 δεν υπονομεύεται ούτε από την απουσία route planer ούτε από την απουσία αντλίας θερμότητας ούτε από την αργή φόρτιση DC ούτε από το μικρό πορτμπαγκάζ ούτε… Σε όλα του βρίσκεται στον μέσο όρο ή και λίγο πάνω από αυτόν, αλλά με ανάρμοστο τίμημα.

Honda e:Ny1

Τι λέει το DRIVE Το e:Ny1 αδυνατεί να ταρακουνήσει την κατηγορία του. Ο ανταγωνισμός κάνει τα κάνει ίδια και καλύτερα και κυρίως φθηνότερα.
Τιμή     Από €53.900
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τεχνολογία ΒEV, ηλεκτρικό σύγχρονο μοτέρ μόνιμου μαγνήτη, μπαταρία ιόντων λιθίου 68.8 kWh (61,9 ωφέλιμες), κίνηση εμπρός, κιβώτιο μιας σχέσης
Απόδοση  204 PS @ 4.621-5.000 rpm, 310 Nm @ 0-4.621 rpm 
Διαστάσεις 4.387 x 1.790 x 1.584 mm
Χώρος αποσκευών 344/361-1.136/1.176 lt
Βάρος 1.730/1.752 kg
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 7,6″ 
Τελική ταχύτητα 160 km/h
Μέση κατανάλωση* 20,6 kWh/100 km
Aυτονομία* 300 km
ΦΟΡΤΙΣΗ  
DC 50 kW, 10-80% 68′
DC 100 kW, 10-80% 46′
AC 7,4 kW, 0-100% 10,0 ώρες
AC 11 kW, 0-100% 6,7 ώρες
*Mετρήσεις DRIVE
Φωτογραφίες Θανάσης ΚουτσογιάννηςΠηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών...

Πολιτική

Διαδέχονται η μια την άλλη οι αποκαλύψεις για την…απόβαση των Αλβανών στο Γαλάτσι λόγω της έλευσης του Έντι Ράμα Νέα ντοκουμέντα για την…απόβαση Αλβανών...

Συνταγές

Οι κριτές του βρετανικού MasterChef σοκαρίστηκαν με το πιάτο που τους έφερε διαγωνιζόμενος. Οι τηλεθεατές του MasterChef έμειναν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι αφού ένας διαγωνιζόμενος...

Οικονομία

«Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, διότι δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων. Δεν είναι μόνιμη αυτή η μείωση,...