Το omakase (お任せ) είναι ένας ιαπωνικός όρος που σημαίνει “εμπιστεύομαι” ή “αφήνω σε εσένα”. Στον κόσμο της ιαπωνικής γαστρονομίας, το omakase αναφέρεται σε ένα είδος γευστικής εμπειρίας όπου ο πελάτης αφήνει την επιλογή των πιάτων εξ ολοκλήρου στον σεφ. Ο σεφ δημιουργεί ένα μενού με πιάτα που θεωρεί πιο κατάλληλα για τη συγκεκριμένη στιγμή, χρησιμοποιώντας φρέσκα, εποχιακά υλικά και την προσωπική του έμπνευση.
Σε ένα γεύμα omakase, η εμπειρία βασίζεται στην εμπιστοσύνη προς τον σεφ και την εξειδίκευσή του. Ο σεφ συχνά προετοιμάζει τα πιάτα μπροστά στους πελάτες, ειδικά σε εστιατόρια σούσι, και τα σερβίρει σε συγκεκριμένη σειρά, με στόχο την κορύφωση της γεύσης και της υφής σε κάθε στάδιο του γεύματος.
Αυτού του είδους το γεύμα προσφέρει στους πελάτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν εξαιρετικά φρέσκες και μοναδικές δημιουργίες, ενώ παράλληλα τους απαλλάσσει από την επιλογή του τι να παραγγείλουν. Είναι μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας που συνδυάζει την τέχνη και την τεχνική του σεφ με την ατομική προτίμηση και τις ανάγκες των πελατών.
Υπάρχουν πολλά κορυφαία εστιατόρια omakase στον κόσμο, αλλά μερικά από τα πιο διάσημα βρίσκονται στην Ιαπωνία και τις μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο, η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.
Sukiyabashi Jiro (Τόκιο, Ιαπωνία)
- Ίσως το πιο διάσημο εστιατόριο σούσι στον κόσμο, το Sukiyabashi Jiro του Jiro Ono έχει αποκτήσει τρεις αστέρια Michelin και έγινε γνωστό από το ντοκιμαντέρ “Jiro Dreams of Sushi”. Ο Jiro Ono, ένας από τους μεγαλύτερους μάστερ του σούσι, προσφέρει μια εμπειρία omakase που αποτελείται από μια σειρά από προσεκτικά επιλεγμένα και εκτελεσμένα κομμάτια σούσι.
Sushi Saito (Τόκιο, Ιαπωνία)
- Το Sushi Saito θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο σούσι εστιατόριο στον κόσμο. Διαθέτει επίσης τρία αστέρια Michelin και προσφέρει μια από τις πιο εκλεπτυσμένες εμπειρίες omakase. Η φρεσκάδα των υλικών και η δεξιοτεχνία του σεφ Takashi Saito το έχουν κάνει διάσημο.
Masa (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
- Το Masa είναι το πιο ακριβό εστιατόριο σούσι στις ΗΠΑ και έχει τρία αστέρια Michelin. Το εστιατόριο του σεφ Masa Takayama στη Νέα Υόρκη προσφέρει μια πολυτελή και μοναδική εμπειρία omakase με έμφαση στα εξαιρετικά φρέσκα και ποιοτικά υλικά, πολλά από τα οποία εισάγονται απευθείας από την Ιαπωνία.
Nobu (Διεθνές)
- Το Nobu, ιδρύθηκε από τον διάσημο σεφ Nobu Matsuhisa και τον ηθοποιό Robert De Niro, και έχει εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν ειδικεύεται αποκλειστικά στο omakase, προσφέρει omakase μενού υψηλής ποιότητας που συνδυάζει παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα με μοντέρνα επιρροές.
Sushi Nakazawa (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
- Ο σεφ Daisuke Nakazawa, πρώην μαθητής του Jiro Ono, άνοιξε το Sushi Nakazawa στη Νέα Υόρκη και έχει κερδίσει μεγάλη αναγνώριση για το υψηλού επιπέδου σούσι και την εξαιρετική εμπειρία omakase που προσφέρει. Οι κριτικοί συχνά επαινούν τη δημιουργικότητα και την ακρίβεια στα πιάτα του Nakazawa.
Shuko (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
- Το Shuko προσφέρει μια μοντέρνα εκδοχή της εμπειρίας omakase, με ποικιλία δημιουργικών πιάτων. Οι σεφ Nick Kim και Jimmy Lau, μαθητές επίσης του Masa, έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό omakase που συνδυάζει παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές με καινοτόμες πινελιές.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!