Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

O σπάνιος θησαυρός που κρύβεται κάτω από το έδαφος της Ελλάδας -Πού βρίσκεται


Κρίσιμα μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή μετάβαση τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης βρίσκονται στα σπλάχνα της Ελλάδας, όπως δείχνουν έρευνες.

Στο ελληνικό υπέδαφος έχει στραφεί το βλέμμα της αυστραλέζικης εταιρείας εξερεύνησης πολύτιμων μετάλλων Rockfire Resources η οποία πραγματοποιεί ερευνητική γεώτρηση στους Μολάους Λακωνίας, αναζητώντας μέταλλα με μεγάλο εύρος εφαρμογών και ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Η Rockfire δραστηριοποιείται στην Ελλάδα υπό την 100% ελληνική θυγατρική της Hellenic Minerals IKE (Ελληνικά Ορυκτά), η οποία τον Μάρτιο του 2022 εξασφάλισε από την ελληνική κυβέρνηση 30ετούς διάρκειας άδεια εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του μεταλλείου των Μολάων.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η Hellenic Minerals ήταν η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά στον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκμίσθωση του μεταλλείου των Μολάων στην Πελοπόννησο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του κοιτάσματος και του μεταλλείου ξεκινά το 1978 όταν το ΙΓΜΕ τότε (σήμερα ΕΑΓΜΕ -Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών) ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες.

Μολάοι Λακωνίας

H πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου έγινε το 1985 από την ΜΕΤΒΑ (Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου Α.Ε.) εγκαταλείποντας ωστόσο τις όποιες προσπάθειες στα τέλη του 1989.

Η ερευνητική γεώτρηση της Hellenic Minerals στους Μολάους ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 με στόχο να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα παρελθοντικών ερευνών που συνηγορούσαν στην παρουσία υψηλών βαθμών περιεχομένων μετάλλων.

Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, η επιβεβαίωση της παρουσίας κρίσιμων μετάλλων στους Μολάους είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η Μελέτη Σκοπιμότητας που είναι προγραμματισμένη για το τρέχον έτος και στη συνέχει να τεθεί το μεταλλείο σε παραγωγική λειτουργία που αποτελεί τον απώτερο στόχο της Rockfire.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κοίτασμα υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες αργύρου, ψευδαργύρου και μολύβδου, δηλαδή μετάλλων με ευρύ φάσμα εφαρμογών στη βιομηχανία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο μόλυβδος αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών των οχημάτων, αλλά και βασικό υλικό σε συστήματα αποθήκευσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας που αποτελούν βασικούς μοχλούς της ενεργειακής μετάβασης.

γερμάνιο

Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2023 επιβεβαιώθηκε η παρουσία υψηλού βαθμού γάλλιου και γερμάνιου, δύo κρίσιμων μετάλλων τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλεκτρονικών ειδών.

Πρόκειται για πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες στην ΕΕ, η οποία ωστόσο είναι εξαρτημένη από την Κίνα. Η τελευταία, μάλιστα, η οποία παράγει το 60% του παγκόσμιου γερμάνιου και το 80% του παγκόσμιου γάλλιου στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις εξαγωγές αυτών μετάλλων στη Δύση, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη η Ευρώπη να διασφαλίσει την αυτάρκειά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, η Rockfire ανακοίνωσε ότι το γερμάνιο στους Μολάους είναι αυτό με τον υψηλότερο βαθμό που έχει συναντήσει η ίδια η εταιρεία κατά τις γεωτρήσεις της.

Την ίδια ημέρα η Rockfire, με ανάρτησή της στο Linkedin, ανέφερε ότι συνεχίζει τις γεωτρήσεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας.

Αναφορά στο γερμάνιο που βρίσκεται στο υπέδαφος των Μολάων είχε κάνει και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στα τέλη Αυγούστου 2023.

Μιλώντας στο Συνέδριο RawMat 2023, με θέμα «Κρίσιμες πρώτες ύλες: Η στρατηγική αυτονομία της χώρας», επισήμανε ότι «σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της εταιρείας (Rockfire), βρέθηκε το σπάνιο, κρίσιμο μέταλλο γερμάνιο (Ge), με πολλές χρήσεις στην υψηλή τεχνολογία, ενώ σύντομα προγραμματίζεται η ένταξή του σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου, ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να προχωρήσει, άμεσα, σε πιο συγκεκριμένες δράσεις, με τελικό στόχο την κατάκτηση της στρατηγικής αυτονομίας της χώρας, αλλά και τη συνδρομή στην αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ήταν καιρός να βγει από τον κ. Κασσελάκη ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του, είπε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια του briefing, απαντώντας σε...

Ελλάδα

Μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τους Πυροσβέστες που συνεχίζουν να μάχονται στα πύρινα μέτωπα σε Σουφλί Έβρου, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη και Κορινθία. Στη μάχη και...

Ελλάδα

Από σεισμό ταρακουνήθηκε η Άρτα το πρωί της Παρασκευής (12.07.2024) προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Ο σεισμός σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου...

Ελλάδα

Καλύτερη είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κορινθία. Οι πυροσβέστες μετά από ολονύχτια μάχη κατάφεραν να την...