ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αχιβάδες (Vongole)
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 φέτες µπέικον ψιλοκοµµένες,
1 ½ κοφτή κουταλιά βούτυρο
1 φλ. πολύ ψιλοκοµµένο κρεµµύδι
½ φλ. πολύ ψιλοκοµµένο σέλινο
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκοµµένη
1 κουταλάκι φυλλαράκια από φρέσκο θυµάρι
1 φύλλο δάφνης
1 ½ φλ. ξεφλουδισµένες πατάτες σε κυβάκια/ζάρια
1 φλ. κρέµα γάλακτος
1 γεµάτη κουταλιά ψιλοκοµµένο µαϊντανό
1 γεµάτη κουταλιά ψιλοκοµµένο σχινόπρασο ή τρυφερά φυλλαράκια από φρέσκο κρεµµυδάκι
Αλάτι, άσπρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε σε µια κατσαρόλα το κρασί µε ½ φλιτζάνι νερό να βράσει, προσθέτετε τις αχιβάδες και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Τις αφήνετε για 5 λεπτά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, τις ανακατεύετε στα γρήγορα µε ξύλινο κουτάλι και ξανασκεπάζετε την κατσαρόλα. Τις αφήνετε να βράσουν για άλλα 4-5 περίπου λεπτά, µέχρι να ανοίξουν. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζετε τις αχιβάδες και κρατάτε το ζωµό τους. Τον περνάτε από ψιλό σουρωτήρι και τον µετράτε: Πρέπει να έχετε 3 φλ. ζωµό (αν όχι, τότε προσθέτετε νερό ώστε να συµπληρωθούν τα 3 φλ.).
Όταν οι αχιβάδες κρυώσουν, τις ξεκολλάτε από τα όστρακά τους, αφήνοντας αν θέλετε µερικές µε το όστρακό τους για γαρνίρισµα. Τις κρατάτε, όπως και τον ζωµό στην άκρη.
Ξεπλένετε και σκουπίζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε χαµηλή φωτιά µαζί µε το µπέικον. Το ανακατεύετε να βγάλει το λίπος του και προσθέτετε στην κατσαρόλα το βούτυρο, το κρεµµύδι και το σέλινο. Τα ανακατεύετε στη φωτιά µέχρι να µαλακώσουν τα λαχανικά, χωρίς να πάρουν χρώµα, προσθέτετε το σκόρδο και το θυµάρι και συνεχίζετε το ανακάτεµα για 1-2 λεπτά. ∆υναµώνετε τη φωτιά και ρίχνετε στην κατσαρόλα τις πατάτες και το ζωµό των αχιβάδων. Αφήνετε το µίγµα να κοχλάσει, χαµηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το σιγοβράζετε για 20 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν καλά οι πατάτες. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ανακατεύετε µέσα την κρέµα γάλακτος και τις αχιβάδες και αλατοπιπερώνετε τη σούπα (προσοχή στο αλάτι, γιατί οι αχιβάδες έχουν το αλάτι τους).
Κρατάτε τη σούπα σκεπασµένη για 1 ώρα. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά, ανακατεύετε µέσα τον µαϊντανό και το σχινόπρασο και ζεσταίνετε τη σούπα, χωρίς να την αφήσετε να κοχλάσει (µόλις εµφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασµού, την αποσύρετε από τη φωτιά). Τη σερβίρετε αµέσως, γαρνίροντάς την, αν θέλετε, µε µερικές αχιβάδες στα κοχύλια τους.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!