Φέτος η παραλιακή ζώνη της Αθήνας και δη εκείνη της Γλυφάδας έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα καινούργια μαγαζιά, που δημιουργούν και θόρυβο γύρω από το όνομα τους, είναι πολλά και όλα έχουν κάτι να πουν – άλλα πολλά, αλλά λίγα. Το Manko Athens, το οποίο βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα του ξενοδοχείου One & Only Aesthesis αν μην τι άλλο έχει σίγουρα να μας πει και να μας προτείνει πολλά.
Τα πάντα σε αυτό το εστιατόριο είναι προσεγμένα με έναν όμορφο και πολυτελή τρόπο. Από την πολύ εντυπωσιακή είσοδο του με τα δεκάδες πολύχρωμα σχοινιά και την μεγάλη ξύλινη πόρτα μέχρι την του διακόσμηση του εξωτερικού ντεκ και τα πολλά τραπέζια. Εδώ, να κάνω μια μικρή παρένθεση και να πω ότι ίσως τα τραπέζια θα μπορούσαν να ήταν λιγότερα και να είχα μια μεγαλύτερη απόσταση το ένα με το άλλο. Επιστρέφω όμως στην τοποθεσία του Manko. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στο κύμμα και η θέα που προσφέρει μοναδική. Αν βρεθείτε την ώρα που ο ήλιος βουτά μέσα στα νερά του Αργοσαρονικού, οι εικόνες είναι μοναδικές. Σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα προσθέστε και τις προσεγμένες μουσικές επιλογές, τον χαμηλό φωτισμό (λίγα παραπάνω φώτα δεν θα ενοχλούσαν) αλλά και το άψογο, γρήγορο και ευγενικό σέρβις.
Πάμε στα τις κουζίνας, που είναι ένα ακόμα δυνατό χαρτί του Manko. Αυτή φέρνει την υπογραφή του Περουάνου σεφ Juan David Ocampo – το concept όμως υπογράφει ο συμπατριώτης του, σεφ Gaston Acurio. Δεν κάνει αμιγώς nikkei καθώς παρουσιάζει και μια άλλη εικόνα της κουζίνας της χώρας του. Έτσι, δεν περιορίζεται μόνο στα γνωστά πλέον σε όλους, ceviche και tiradito. Υπάρχει, για παράδειγμα, οι περουβιανές μπουκιές (bites). Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το καλαμάρι chicharron, που θα σας το πρότεινα να δοκιμάσετε. Τραγανό, με εξαιρετικό πανάρισμα με μικρές δόσεις από μαύρο σκόρδο που του δίνουν μια έξτρα ενδιαφέρουσα πινελιά. Ίδιας φιλοσοφίας, δηλαδή μιας μπουκιάς, είναι και τα μικρά burger από κινόα με το αφράτο, βουτυράτο ψωμί τους, το νόστιμο chutney αχλάδι και το ελαφρώς καυτερό aioli με πιπέρια rocoto. Νόστιμο ήταν επίσης και το χταπόδι antichchero με τον καπνιστό χαρακτήρα του και τον ωραίο πουρέ πατάτας με παρμεζάνα. Αν και εδώ έχω να πω ότι η υφή του χταποδιού ήταν απρόσμενα μαλακή.
Μιλώντας για τα ceviche τώρα που είναι τέσσερα στον αριθμό. Εκτός από το κλασικό δοκίμασα και εκείνο με το ajo blanco το οποίο δεν φτιάχνεται μόνο με ψάρι αλλά και με καραβίδα, που έδινε μια πιο βουτυράτη αίσθηση. Με πολλές οξύτητες, μπόλικο κόνδιαρνο που χάριζε φρεσκάδα και leche de tigre το οποίο είχε για βάση του την ισπανική κρύα σούπα ajo blacno που φτιάχνεται με αμύγδαλο. Το κλασικό από την άλλη είχε επίσης την οξύτητα που αναζητά κανείς σε ένα τέτοιο πιάτο, οι φέτες του ψαριού ήταν σχετικά μεγάλες (όπως συνηθίζεται να είναι και στην αυθεντική συνταγή του ceviche) αλλά του έλειπε το καυτερό στοιχείο. Τέλος, το tiradito ταραμοσαλάτα όπως το έχουν ονομάσει ήταν ένα πιάτο που σίγουρα θα το ζητήσω και στην επόμενη επίσκεψη μου. Με καπνιστή παλαμίδα, κομμάτια από αβοκάντο που συνδυαζόταν ευχάριστα με την ελαφριά ταραμοσαλάτα σε ένα δροσερά όξινο αποτέλεσμα.
Το Manko, λοιπόν, είναι ένας all day χώρος με εντυπωσιακή διακόσμηση, ωραίες μουσικές, και ειδυλλιακό περιβάλλον. Τα πιάτα που προσφέρει έχουν ως βάση την περουβιανή κουζίνα, που ίσως να τους λείπουν οι πολλές εντάσεις, όμως έχουν χαρακτήρα και νοστιμιά. Είναι σίγουρα μια φρέσκια και διαφορετική πρόταση και ένας καλός λόγος για να κατέβει κανείς μέχρι τα νότια της πόλης.
info
One & Only Aesthesis, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Γλυφάδα, τηλ. 216 686 1900
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!