Το καλοκαίρι, ειδικά τις μέρες που κάνει πολλή ζέστη, αναζητούμε εύκολες συνταγές με υλικά που έχουμε στο σπίτι ή βρίσκουμε εύκολα στην αγορά λόγω εποχικότητας. Οι παρασκευές μας ιδανικά πρέπει να μην έχουν πολύ κόπο και να μην χρειάζονται πολύ μαγείρεμα, ώστε να μη χρειαστεί να περάσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα και να ζεσταθούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ενώ μαγειρεύουμε.
Έχουμε μια εύκολη πρόταση που γίνεται αρκετά γρήγορα και ανάλογα με τον τρόπο που θα τη φτιάξετε, θα πάρει και πολύ λίγο χρόνο. Προτείνουμε μια εύκολη πίτσα με υλικά εποχής. Αν αγαπάτε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές -που είναι τώρα στην καλύτερή τους φάση- τότε αυτήν την πίτσα θα τη λατρέψετε!
Ας δούμε πώς μπορείτε να τη φτιάξετε και τι εναλλακτικές έχετε.
Για τη ζύμη
Έτοιμη ή σπιτική; Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες ζύμες για πίτσα που τις ανοίγετε στη στιγμή και τις εμπλουτίζετε με τα υλικά της επιλογής σας. Ωστόσο, αν θέλετε κάτι πιο σπιτικό, τότε είναι αρκετά εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας με απλά υλικά που έχετε σπίτι σας: μαγιά, αλεύρι, νερό, λάδι, αλατοπίπερο.
Σας έχουμε την πρόταση για να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας ζύμη για πίτσα.
Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται…
Τα λαχανικά
Στην περίπτωση που έχετε φτιάξει ζύμη για πίτσα, πρέπει ιδανικά να την αφήσετε να ξεκουραστεί, τουλάχιστον λίγο. Οπότε στο διάστημα που η ζύμη ξεκουράζετε, ασχολείστε με τα λαχανικά σας. Αφού τα επιλέξετε (προτείνουμε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές, ό,τι χρώμα έχετε, ακόμα και καυτερή). Πέρα από τα λαχανικά εποχής, μπορείτε να βάλετε και μανιτάρια. Τα πλένετε (ιδανικά έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία του πλυσίματος προτού ξεκινήσετε το ζυμάρι), τα κόβετε στο επιθυμητό μέγεθος (σε ροδέλες ή σε κυβάκια ή και όπως σας βγει) και τα σοτάρετε λιγάκι μαζί με κρεμμυδάκι, ώστε να βγει ακόμα πιο νόστιμο το αποτέλεσμα. Την ώρα του σοταρίσματος μπορείτε να προσθέσετε και τα μπαχαρικά της επιλογής σας. Πέρα από το αλατοπίπερο, ταιριάζει πολύ η ρίγανη αλλά και η πάπρικα. Όσοι αγαπούν τις εντάσεις, θα μπορούσαν να προσθέσουν και λίγο μπούκοβο (εκτός αν έχετε στο σπίτι καυτερή πιπεριά και την βάλετε στα λαχανικά σας).
Η σάλτσα ντομάτας
Υπάρχουν έτοιμες σάλτσες για πίτσα. Ωστόσο για μεγαλύτερη νοστιμιά μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα απλώς με λίγο σκορδάκι, κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά και φρέσκες ντομάτες που βρίσκονται τώρα στην καλύτερή τους φάση. Αν πάλι βαριέστε να φτιάξετε σάλτσα και δεν έχετε έτοιμη παρασκευή στο σπίτι, τότε μπορείτε απλά να κόψετε τις ντομάτες σε μεγάλες ροδέλες και να τις βάλετε πάνω στην πίτσα της. Επιλέξτε ώριμες και ζουμερές ντομάτες ώστε να βγάλουν λίγο τα ζουμιά τους και να νοστιμίσουν την παρασκευή.
Η συναρμολόγηση
Αφού το ζυμάρι έχει ξεκουραστεί, μπορούμε να κάνουμε το άνοιγμα της… τεμπέλας. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου μας και αρχίζουμε να ανοίγουμε τη βάση της πίτσας ώστε να πάρει το επιθυμητό σχήμα που θέλουμε: στρογγυλό ή μακρόστενο. Ή και οβάλ, αν σας βγει λίγο στραβή!
Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω τα λαχανικά και στο τέλος τις ντομάτες ή τα περιχύνουμε με τη σπιτική ή έτοιμη σάλτσα ντομάτας.
Και στο τέλος το τυρί
Μπορούμε να κάνουμε την πίτσα μας εντελώς βίγκαν με τα λαχανικά εποχής αλλά για τους λάτρεις του τυριού υπάρχει πάντα η επιλογή του να τρίψουν από πάνω τυρί (ή να βάλουν τριμμένο έτοιμο βέβαια).
Το ψήσιμο
Η πίτσα θέλει κανένα μισάωρο περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Τρώγεται και ζεστή αλλά και κρύα, ενώ ανάλογα με την ποσότητα που έχετε αποφασίσει να φτιάξετε, τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα, αν περισσέψει βέβαια!
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!