Μετά από 50 χρόνια αποτυχίας να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, η Γαλλία θέλει να μειώσει το έλλειμμά της το επόμενο έτος με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.
Όμως το σφίξιμο στο ζωνάρι εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη, λένε αναλυτές και επιχειρήσεις, σε ένα οικονομικό κλίμα που μπορεί να είναι τόσο εύθραυστο όσο και η κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη, όπου η σχετική ευρωστία της Γαλλίας λειτούργησε ως προπύργιο έναντι μιας απότομης επιβράδυνσης στη Γερμανία.
Ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε αυτόν τον μήνα μια δημοσιονομική δέσμη μέτρων που αποσκοπεί στη μείωση του ελλείμματος από 6,1% φέτος σε 5% μέχρι το τέλος του 2025.
Ο Μπαρνιέ πιστεύει ότι οι προτάσεις του όχι μόνο θα βάλουν τη Γαλλία σε τροχιά για την επίτευξη του ορίου ελλείμματος 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2029, αλλά και θα καταστήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ικανή να αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2025 – ένα επίπεδο παρόμοιο με αυτό που προβλέπει η κυβέρνηση για φέτος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ενώ λένε ότι οι περικοπές δαπανών θα είναι σημαντικές, οι υπουργοί υποστηρίζουν επίσης ότι οι αυξήσεις φόρων στις μεγάλες εταιρείες και τους πλούσιους θα είναι «στοχευμένες και προσωρινές», θωρακίζοντας τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.
«Στην τρέχουσα, επείγουσα κατάσταση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες και το έλλειμμα», δήλωσε ο Μπαρνιέ, ο οποίος έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!