Το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίζεται χονδρικά σε δύο – το έμφυτο σύστημα, που είναι το πρώτο εμπόδιο ενάντια στα παθογόνα και το επίκτητο σύστημα, το οποίο τίθεται σε δράση αργότερα και αντιδρά με πιο στοχευμένο τρόπο. Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στο έμφυτο σύστημα. Τα αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος σχηματίζονται στον μυελό των οστών, ο οποίος βρίσκεται στο σπογγώδες τμήμα του οστού.
Η Dr. Catherine Vandorna από τη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής του Technion-Israel Institute of Technology ανέπτυξε μια νέα μέθοδο που επιτρέπει την παρακολούθηση του σχηματισμού ανοσοκυττάρων αίματος στο μυελό των οστών. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια οξειδίου του σιδήρου, τα οποία ακολούθησε με διάφορες απεικονιστικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της μαγνητικής τομογραφίας του ζωντανού όντος (in vivo μαγνητική τομογραφία).
Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια, δοκιμάστηκε η επίδραση της φλεγμονής σε διαφορετικά επίπεδα στον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος.
Τα ευρήματα: όσο πιο έντονη είναι η φλεγμονή, τόσο περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού αίματος σχηματίζονται στον μυελό των οστών. Με άλλα λόγια, το σώμα ανταποκρίνεται στη μόλυνση δημιουργώντας φλεγμονή – αυξάνει την ποσότητα των αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στη μόλυνση.
Το συμπέρασμα είναι ότι το οστό δεν είναι απλώς ένα «εργοστάσιο κυττάρων». Όσο πιο οξεία είναι η φλεγμονή, αντιδρά αυξάνοντας την ποσότητα των ζωτικών αιμοσφαιρίων και αυξημένη απορρόφηση νανοσωματιδίων. Από εφαρμοσμένης σκοπιάς, αυτή η ανακάλυψη θα καταστήσει δυνατή την ακριβέστερη παρακολούθηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη δυνατότητα αυτών των σωματιδίων νανομέτρων στη μεταφορά φαρμάκων, η οποία σχετίζεται με μια ποικιλία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Σύμφωνα με τη Δρ Vandorna, «Μπορούμε τώρα να παρέχουμε στους γιατρούς ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση της φλεγμονής που βασίζεται στην παρακολούθηση του μυελού των οστών. Πιστεύουμε ότι αυτή η ανακάλυψη θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί διαγιγνώσκουν διάφορες ασθένειες, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία…»
Η Dr. Kathryn Vandorna, μέλος ΔΕΠ στη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής του Technion από τον Σεπτέμβριο του 2020, ολοκλήρωσε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της στην κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ghent, Βέλγιο, και διδακτορικό στο Τμήμα Βιολογικού Ελέγχου στο Weizmann Institute of Science. Στη συνέχεια έκανε μεταδιδακτορικό στην Ιατρική Σχολή του Ηarvard. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η Dr. Vandorna έλαβε τον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο University of Eindhoven, Ολλανδία και εργάστηκε ως επισκέπτης επιστήμονας στο Εργαστήριο Naaman στο Τμήμα Βιολογικού Ελέγχου στο Weizmann Institute.
>
Dr. Kathryn Vandorna, a faculty member in the Faculty of Biomedical Engineering at the Technion since September 2020, completed a bachelor’s and master’s degree in veterinary medicine at Ghent University, Belgium, and a doctorate in the Department of Biological Control at the Weizmann Institute of Science. She then went on to do a post-doctorate at Harvard Medical School. As part of her activities, Dr. Vandorna received the title of Associate Professor in the Department of Biomedical Engineering at the University of Eindhoven, the Netherlands, and worked as a visiting scientist in the Naaman Laboratory in the Department of Biological Control at the Weizmann Institute.
H Dr. Catherine Vandorna από τη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής του Technion
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!