Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Στον ΟΗΕ, ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ για «τρομοκρατία»

Στον ΟΗΕ, ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ για «τρομοκρατία»


Οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών τηλεπικοινωνίας στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «τρομοκρατία» και πλέον «κανένας στον κόσμο δεν είναι ασφαλής», έκρινε χθες Παρασκευή, απευθυνόμενος σε καταγγελτικό τόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «κακοποιό» κράτος.

«Το να ανατινάσσονται συσκευές επικοινωνίας εξ αποστάσεως με μαζικό τρόπο, χωρίς την παραμικρή έγνοια για το ποιοι τις φέρουν, ή ποιοι είναι γύρω τους, είναι μέθοδος πολέμου άνευ προηγουμένου ως προς τη βαρβαρότητά της και τον τρόμο που προκαλεί», στοχοποίησε «χιλιάδες ανθρώπους διαφόρων ηλικιών στη δουλειά τους, στα σπίτια τους, στους δρόμους, σε εμπορικά κέντρα — αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρομοκρατία», τόνισε ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στο ΣΑ.

ΟΗΕ: Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει βίαιες ενέργειες όπως οι εκρήξεις φαινομενικά αθώων συσκευών

Το διεθνές δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, επέμεινε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

«Είναι έγκλημα πολέμου να διαπράττει κανείς βίαιες ενέργειες με στόχο να διασπείρει τον τρόμο μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση που οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, με αφορμή την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών και φορητών ασυρμάτων στον Λίβανο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν 2.931.

Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι αν συνεχιστεί η βία μεταξύ του Ισραήλ, της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, τότε «διατρέχουμε τον κίνδυνο να δούμε μια ανάφλεξη που θα μπορούσε να επισκιάσει ακόμη και την καταστροφή και τα δεινά των οποίων γίναμε μάρτυρες μέχρι στιγμής».

Ο Τουρκ επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς, υπ’ αυτές τις συνθήκες, τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι σύμφωνες με τις βασικές αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και των μέτρων προφύλαξης κατά την επίθεση, όπως ορίζονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Τουρκ ζήτησε να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο και τόνισε ότι εκείνοι που διέταξαν και διέπραξαν τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος έχει κανόνες».

«Το να στοχεύεις ταυτόχρονα χιλιάδες άτομα, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις ποιος έχει στην κατοχή του τις εν λόγω συσκευές, το πού βρίσκονται τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογράμμισε.

«Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο, όπου οι συσκευές επικοινωνίας μετατρέπονται σε όπλα (…) Αυτό δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα», επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή – Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει: Νεκρός από το πλήγμα στη Βηρυτό ο Ιμπραήμ Ακίλ

Εκλογές ΗΠΑ 2024: «Ο θείος μου ο Ντόναλντ πάντα ήταν ένας νταής χωρίς φίλους»

Ντένις Ρόντμαν για όλους και για όλα: Νόμιζαν ότι ήμουν γκέι λόγω των ρούχων μου, μεσολάβησα για να συναντηθεί ο Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν – Βίντεο



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Ελλάδα

Εδώ και περίπου 10 χρόνια η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM έχει σταματήσει να παράγει τα γουόκι τόκι που πιστεύεται πως ανατινάχθηκαν την Τετάρτη στον Λίβανο σκοτώνοντας...

Μαγαζίνο

Ο Πέτρος Ξεκούκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό» και μεταξύ άλλων μίλησε για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος είναι ομοφοβικός. Αρχικά, ο...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Η Volvo μπορεί να μην μεταβαίνει σε μια αμιγώς ηλεκτρική σειρά οχημάτων τόσο γρήγορα όσο είχε υποσχεθεί κάποτε, αλλά αυτό δεν...