Το ξίδι είναι ένας πραγματικός θησαυρός στην κουζίνα μας. Αναβαθμίζει τα πιάτα και κάνει τη μαγειρική πιο εύκολη και απολαυστική. Με ποιους τρόπους; Λειτουργεί ως συντηρητικό τροφίμων, ρυθμίζει την οξύτητα του φαγητού, προσθέτει μια τέλεια πινελιά γεύσης και έχει αμέτρητες πρακτικές χρήσεις που βοηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά να απαλλαγούμε από συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο μαγείρεμα. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε μερικά απλά αλλά θαυματουργά κόλπα που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε το ξίδι στην κουζίνα σας!
Για τέλεια αυγά ποσέ
Αυγά ποσέ: η εναλλακτική για το τηγανητό αυγό μάτι που μας έμαθαν οι μανάδες μας -και πιθανότατα και οι γιαγιάδες μας. Ίσως για κάποιους να μην είναι η πρώτη επιλογή -καθώς τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα φρεσκοτηγανισμένο αυγό που μοσχοβολά ελαιόλαδο- αλλά σίγουρα αποτελεί μια υγιεινή λύση που μας γλιτώνει θερμίδες και μας γεμίζει ενέργεια. Πώς θα τα φτιάξετε σωστά, χωρίς να διαλυθεί ο κρόκος μέσα στο τηγάνι; Το κόλπο είναι απλό: προσθέτοντας μία κουταλιά ξίδι στο νερό που βράζει, βοηθάτε τα ασπράδια να δέσουν και να μην διαλυθούν. Προτιμήστε ξίδι ανοιχτόχρωμο ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση ή και το χρώμα των αυγών.
Απογειώστε τα dressing για τις σαλάτες σας
Ο πιο εύκολος -και ίσως ο πιο γνωστός- τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το ξίδι στη μαγειρική μας. Ως βασικό υλικό που δίνει οξύτητα στις σάλτσες και τις σως, μπορούμε να το προσθέσουμε στις πιο old school επιλογές της κέτσαπ ή της μαγιονέζας αλλά και σε δροσερά dressing για τις πράσινες σαλάτες μας, όπως σε μια sour cream ή μια απλή σως γιαουρτιού. Αλλά ακόμα και αν προτιμάτε τις κλασικές γεύσεις, μια κουταλιά του γλυκού σε μια ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί επίσης άψογα σε σαλάτες ζυμαρικών με κοτόπουλο ή ψιλοκομμένα λαχανικά. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Φτιάξτε πίκλες στο σπίτι
Θέλετε να φτιάξετε πίκλες από λαχανικά αλλά σας φοβίζει η διαδικασία; Το ξίδι μπορεί να σας δώσει τη λύση με τον πιο απλό τρόπο. Αντί να χρησιμοποιήσετε αλάτι, χρησιμοποιείστε ξίδι που θα κάνει τις πίκλες έξτρα τραγανές και θα τις διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιλέξτε ένα ξίδι με οξύτητα τουλάχιστον 5% για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων (ένα λευκό ξίδι με υψηλή οξύτητα είναι η καλύτερη επιλογή).
Για πιο αφράτο ρύζι
Αν δυσκολεύεστε να μαγειρέψετε σωστά το ρύζι και καταλήγετε συχνά με ένα λασπωμένο χυλό ή με σκληρούς κόκκους ρυζιού στην κατσαρόλα σας, τότε μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσετε το παρακάτω κόλπο. Προσθέτοντας λίγο ξίδι στο νερό κατά το βράσιμο, βοηθάτε στη διάσπαση του αμύλου, επιτρέποντας στο ρύζι να απορροφήσει καλύτερα το υγρό και να γίνει πιο αφράτο. Αυτό το κόλπο λειτουργεί εξαιρετικά με το καστανό ρύζι, το οποίο συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει.
Διατηρήστε το τυρί για περισσότερο καιρό
Το τυρί είναι ένα ακριβό υλικό, συνεπώς οποιαδήποτε λύση θα καθυστερούσε την επόμενη επίσκεψή μας στο σουπερμάρκετ είναι καλοδεχούμενη! Το ξίδι μπορεί να βοηθήσει να παρατείνετε τη ζωή του κίτρινου τυριού, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη μούχλας. Απλά τυλίξτε το τυρί με μια χαρτοπετσέτα βρεγμένη με ξίδι, τοποθετήστε το σε σακούλα και αποθηκεύστε το στο ψυγείο. Το ξίδι δεν θα επηρεάσει τη γεύση του τυριού και θα το διατηρήσει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εξαφανίστε τη μυρωδιά ψαριού από τα χέρια σας
Δυστυχώς το φρέσκο ψάρι, όσο μοναδική και αν είναι η γεύση του, άλλο τόσο δυσάρεστη και πολλές φορές επίμονη μπορεί να γίνει η μυρωδιά του πριν το μαγειρέψουμε. Αν μετά το μαγείρεμα του ψαριού τα χέρια σας μυρίζουν έντονα, χρησιμοποιήστε μείγμα από ξίδι και χυμό λεμονιού για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά. Βουτήξτε τα χέρια σας στο μείγμα για μερικά λεπτά και τρίψτε τα. Η δυσάρεστη μυρωδιά θα εξαφανιστεί αμέσως.
Ζωντανέψτε την μισοτελειωμένη κέτσαπ
Εάν η κέτσαπ στο μπουκάλι σας τελειώνει, προσθέστε λίγο ξίδι. Αυτό βοηθά να τη σάλτσα να αραιώσει, διευκολύνοντάς τη να βγει από το μπουκάλι, ενώ παράλληλα προσθέτει μια ευχάριστη οξύτητα που εξισορροπεί τη γλυκύτητα της σάλτσας.
Πλύντε τα λαχανικά
Ο πλέον διαδεδομένος και ασφαλής τρόπος για να καθαρίσετε σωστά φρούτα και λαχανικά. Αφαιρεί αποτελεσματικά ο,τιδήποτε βλαβερό για τον οργανισμό, όπως βακτήρια και φυτοφάρμακα, χωρίς να αλλοιώνει την υφή και τη γεύση τους. Με ποιον τρόπο; Μουλιάστε τα σε διάλυμα με ξίδι και νερό για 10 λεπτά. Θυμηθείτε να καθαρίσετε καλά τον νεροχύτη πριν τα πλύνετε, για να μην υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης από άλλες τροφές.
Φτιάξτε τις τέλειες βραστές πατάτες
Πολλές φορές οι πατάτες παραβράζουν με αποτέλεσμα να γίνονται υπερβολικά μαλακές και να διαλύονται. Αν όμως δοκιμάσετε να προσθέσετε ξίδι στο νερό που βράζει, τις βοηθάτε να διατηρήσουν τη υφή τους, αφού το ξίδι δημιουργεί ένα προστατευτικό «στρώμα» που αποτρέπει το λιώσιμο της πατάτας.
Ξεφλουδίστε εύκολα τα βραστά αυγά
Για να κάνετε το καθάρισμα ευκολότερο, δοκιμάστε να προσθέσετε ξίδι στο νερό που βράζει. Το ξίδι βοηθά το κέλυφος του αυγού να μαλακώσει κάνοντάς το πιο εύκολο να αφαιρεθεί. Αν προσθέσετε και αλάτι στο νερό, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε λευκό ξίδι είτε μηλόξιδο. Αποφύγετε το βαλσάμικο, καθώς μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση των αυγών.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!