Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Το σκοτεινό παρελθόν του «Tόνυ» και του Βέλγου που εκβίαζαν καταστηματάρχες στην Μύκονο και την Παραλιακή

Το σκοτεινό παρελθόν του «Tόνυ» και του Βέλγου που εκβίαζαν καταστηματάρχες στην Μύκονο και την Παραλιακή


Στην πιάτσα ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Τόνυ» και το παρελθόν του είχε δείξει ότι εύκολα θα τραβούσε το όπλο και οι… παρέες του δεν ήταν τα «καλύτερα παιδιά».

Ήταν Απρίλιος του 2018, όταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης θέλησαν να ελέγξουν ένα ύποπτο αυτοκίνητο αλλά ο νεαρός που ήταν κοντά στο όχημα, μόλις τους είδε άρχισε να τρέχει. Ακολούθησε καταδίωξη και ο άγνωστος τους πυροβόλησε χωρίς ευτυχώς να τραυματίσει κανέναν. Τελικά ο ατίθασος νεαρός συνελήφθη κάνοντας την πρώτη του «γνωριμία» με τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2022, ο «Τόνυ» όπως είχε γίνει γνωστός στα στέκια των κακοποιών, ήταν το θύμα μιας αιματηρής συμπλοκής στο Πανόραμα Βούλας όπου «μίλησαν» τα όπλα και τα μαχαίρια. Ο «σκληρός» Αλβανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος με δύο ακόμη δυο άτομα.

Οι πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί έλεγαν τότε ότι «είχαν συναντηθεί για να λύσουν τις διαφορές τους».

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2023, το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής περνούσε χειροπέδες στους δράστες του επεισοδίου στο Πανόραμα Βούλας, βάζοντας τέρμα στη δράση μιας αδίστακτης συμμορίας που ξυλοκοπούσε άγρια ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν υπέκυπταν στους εκβιασμούς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ζούγκλα» είχε αναφερθεί σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο Αυτοί είναι οι εκβιαστές των νοτίων προαστίων – Τα περιστατικά σε Άλιμο και Βούλα που εμπλέκονται

Το «δεξί χέρι» του «Τόνυ» ήταν ένας 42χρονος Έλληνας με το παρατσούκλι «Βέλγος», λόγω της καταγωγής του. Τον Δεκέμβριο του 2015 το όνομα του φιγουράριζε σε μια από τις τρεις σπείρες που είχαν εξαρθρωθεί από το τμήμα Εκβιαστών, καθώς «πουλούσαν» προστασία στην Αττική και εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων έχοντας και τη βοήθεια αστυνομικών.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ ήταν σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξει και χτυπούσαν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων με σιδερογροθιές, ακόμα και για ασήμαντους λόγους.

Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, μεταξύ άλλων, παρείχαν διευκολύνσεις στα μέλη των οργανώσεων ελέγχοντας αριθμούς κυκλοφορίας μέσω των υπολογιστών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πως η ΕΛΑΣ έβαλε χειροπέδες στον «Τόνυ» και τον συνεργό του, που πουλούσαν προστασία σε Μύκονο και Νότια Προάστια

Ξεκίνησαν από την Αθήνα και πήγαν στη Μύκονο για να «πουλήσουν» προστασία σε μαγαζιά κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Άλλωστε τα δυο από τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν παρελθόν στον συγκεκριμένο τομέα και ήταν γνώριμοι των διωκτικών αρχών. Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2023 με θύματα καταστηματάρχες στη Γλυφάδα και τον Άλιμο.

Ο 38χρονος Αλβανός, γνωστός με το παρατσούκλι «ΤΟΝΥ», και ο 42χρονος Έλληνας συνεργός του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «είχαν απαιτήσει από τους καταστηματάρχες στη Μύκονο για την καλοκαιρινή περίοδο συνολικά 8.500 ευρώ και είχαν λάβει 5.900 ευρώ, ενώ από τους καταστηματάρχες στην Αττική λάμβαναν εκβιαστικά από τον Νοέμβριο του 2023 το ποσό των 200 ευρώ μηνιαίως».

Αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών όμως που έχουν… «κατασκηνώσει» στο κοσμοπολίτικο νησί τους χάλασαν τα σχέδια. Αφού πρώτα άφησαν τους εισπράκτορες του κυκλώματος να γευματίσουν σε ένα μαγαζί στην Άνω Μερά Μυκόνου, μόλις βγήκαν τους ακινητοποίησαν παρά το γεγονός ότι οι δυο νεαροί αντιστάθηκαν. Στην Ηλιούπολη, συνελήφθησαν ο φερόμενος αρχηγός και το «δεξί» του χέρι καθώς οι αστυνομικοί είχαν γίνει «σκιά» τους και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν (σωματικές και σε οικίες), συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2 πιστόλια, 3 γεμιστήρες και 3 θήκες πιστολιού,
  • 103 φυσίγγια,
  • αλεξίσφαιρο γιλέκο,
  • ζώνη με θήκη πιστολιού,
  • 3 αναδιπλούμενα μαχαίρια,
  • 8 κινητά τηλέφωνα,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις,
  • το χρηματικό ποσό των 31.240 ευρώ και 105 δολαρίων και
  • I.X.E. αυτοκίνητο και 2 μοτοσικλέτες, ως μέσα διάπραξης έκνομων ενεργειών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα Σύρου ενώ η έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Η σύλληψη των εκβιαστών των Νοτίων προαστίων το 2023

Σε δημοσίευμά της η «Ζούγκλα» τον Ιούνιο του 2023, είχε γράψει:

«Αυτοί είναι οι 7 συλληφθέντες, μέλη του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε στα Νότια Προάστια και εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ.

Με ένα πλούσιο… βιογραφικό που περιλαμβάνει εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα, οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

«Τα μέλη της οργάνωσης σε πολλές περιπτώσεις διακρίνονταν από σκληρότητα, αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα, ενώ έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με το πρόσχημα “παροχής προστασίας” και της “κατά παραγγελίας και έναντι αμοιβής”, προκαλώντας επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες σε άτομα, εισπράττοντας χρηματικά ποσά.

Επίσης, απαιτούσαν από τα θύματά τους, να απευθύνονται σε αυτή «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ρόλο των εκ του νόμου αρμόδιων διωκτικών Αρχών.

Η δίωξη που ασκήθηκε για τη μεγάλη υπόθεση αφορά τα αδικήματα:

1.Εγκληματική οργάνωση

2. Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

3. Εκβίαση κατ’ επάγγελμα

4. Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη

5. Επικίνδυνη σωματική βλάβη

6.Παραβίαση του νόμου περί όπλων και

7. Αντίσταση

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή όπου παραπέμφθηκαν οι συλληφθέντες για τις απολογίες τους.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει σχετικά με τα ευρήματα στα σπίτια των μελών της οργάνωσης:

«Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εννιά (9) οικίες των μελών της οργάνωσης καθώς και σε εννιά (9) οχήματα, τα οποία αποτελούν μέσα τέλεσης των έκνομων ενεργειών τους (τέσσερις (4) μοτοσικλέτες και πέντε (5) αυτοκίνητα) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά :

πλήθος ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα οποία τα φορούσαν κατά τη διάρκεια των περιστατικών/αδικημάτων,

-8-κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,

-3.860- ευρώ,

-2- αλεξίσφαιρα,

-31- κυνηγετικά φυσίγγια,

κυνηγητικό όπλο,

σουγιάς,

σιδερογροθιά,

αναδιπλούμενο μαχαίρι,

ζευγάρι χειροπέδες,

-3- ενέσεις περιέχουσες αναβολική ουσία άγνωστης μάρκας 2,5 ml,

φιαλίδια περιέχοντα αναβολικές ουσίες,

-41-δισκία αναβολικών ουσιών καθώς και

ατζέντες-ημερολόγια με σημειώσεις που αφορούσαν την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, κατά την επιχείρηση, μέλος της οργάνωσης στη θέα των αστυνομικών τράπηκε σε φυγή ωστόσο ακινητοποιήθηκε παρότι αντιστεκόταν με κλωτσιές και γροθιές, ενώ έτερο μέλος συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων στα Χανιά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ατόμου για υπόθαλψη εγκληματία.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί -9- περιπτώσεις εκβίασης με κατά περίπτωση επιθέσεις σε βάρος καταστηματαρχών ενώ διακριβώθηκε η «παροχή προστασίας» από τα μέλη της οργάνωσης σε -9- καταστήματα».»

Το σκοτεινό παρελθόν του «Tόνυ» και του Βέλγου που εκβίαζαν καταστηματάρχες στην Μύκονο και την Παραλιακή

Μέλη της σπείρας πίσω από δύο περιστατικά με πυροβολισμούς σε Άλιμο και Βούλα

Ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται να είναι ο άνθρωπος πίσω από τους πυροβολισμούς που είχαν ως στόχο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου πολυκατοικίας της οδού Κουμουνδούρου στον Άλιμο, περιστατικό που έλαβε χώρα την 1η Ιουνίου 2021.

Ταυτόχρονα, μέλη της ίδιας σπείρας συμμετείχαν σε αιματηρή συμπλοκή στην Βούλα στις 22 Ιανουαρίου 2022. Κατά το συγκεκριμένο περιστατικό, άνδρας άνοιξε πυρ έξω από φούρνο στη συμβολή των οδών Ερμού και Προόδου 42, με δύο άνδρες Αλβανικής καταγωγής και έναν άνδρα Ιρακινής να τραυματίζονται.

Ο «Tony» είχε συλληφθεί και το 2018

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της «Ζούγκλας» με τίτλο Συνελήφθη ο ένοπλος που πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών στην Καλλιθέα, ο 38χρονος Αλβανός είχε συλληφθεί για πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών.

Τότε είχαμε γράψει:

«Πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών που επέβαιναν σε περιπολικό σημειώθηκαν λίγα λεπτά πριν τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Καλλιθέα, στο ύψος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Αστυνομία, περιπολικό δέχθηκε σήμα από το Κέντρο προκειμένου να ελέγξει ύποπτο όχημα. Όταν έφτασε στο σημείο οι αστυνομικοί είδαν άνδρα τον οποίο προσπάθησαν να ελέγξουν.  Άρχισε να τρέχει και πέταξε στον δρόμο ένα πιστόλι, με τους αστυνομικούς να συνεχίζουν να τον καταδιώκουν.

Ο δράστης τότε έβγαλε και δεύτερο όπλο και πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών χωρίς να τραυματίσει κάποιον.

Η καταδίωξη συνεχίστηκε και ο ένοπλος συνελήφθη.

Πρόκειται για υπήκοο Αλβανίας.»

Είχε τραυματιστεί το 2022 σε συμπλοκή στη Βούλα

Όμως ο 38χρονος Αλβανός, γνωστός με το παρατσούκλι «ΤΟΝΥ», είχε απασχολήσει τις αρχές και το 2022. Τότε είχε τραυματιστεί σε συμπλοκή με πυροβολισμούς στη Βούλα. Τότε η «Ζούγκλα» είχε γράψει:

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ σήμανε στις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ειδοποιήθηκε η Άμεση Δράση για πυροβολισμούς έξω από έναν φούρνο στην περιοχή της Βούλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από φούρνο στη συμβολή των οδών Ερμού και Προόδου 42, με δύο άνδρες Αλβανικής καταγωγής και έναν άνδρα Ιρακινής, να έχουν τραυματιστεί και να έχουν μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Στο σημείο βρέθηκε ένα μαχαίρι. Η ΕΛΑΣ διενεργεί έρευνες για το περιστατικό.»

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Οικονομία

Στα 4,9 δισ. ευρώ ευρώ μειώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, έναντι 5,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα...

Μαγαζίνο

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου μίλησε στην εκπομπή «Buongiorno» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μητρότητα, τη νέα της καθημερινότητα με τον γιο της, αλλά και τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο. Αρχικά,...