Όταν αναφερόμαστε στον κόσμο του κρασιού, μια λέξη που συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κρασιά υψηλής ποιότητας είναι η “κομψότητα”. Αλλά τι σημαίνει ακριβώς η κομψότητα σε σχέση με το κρασί και πώς επιτυγχάνεται αυτή η ιδιαιτερότητα;
Από την Ιουλία Κυπρή
Τα κομψά κρασιά λένε οι ειδικοί είναι εκείνα που έχουν χάρη και είναι εκλεπτυσμένα, εκφράζοντας ένα πολύπλοκο, αλλά καλά δομημένο προφίλ. Η κομψότητα για να επιτευχθεί απαιτεί συνήθως χρόνο καθώς τα κρασιά πρέπει να παλαιώσουν στη φιάλη για να αναπτύξουν το επιθυμητό επίπεδο πολύπλοκων αρωμάτων και γεύσεων. Θεωρούν ότι τα νεαρά κρασιά, ακόμη και όταν επιδεικνύουν σπουδαίες ιδιότητες από την αρχή δεν μπορούν να κερδίσουν τόσο νωρίς τον τίτλο της κομψότητας.
Τα κομψά κρασιά δεν χρειάζεται να έχουν απαραίτητα ελαφρύ σώμα, αλλά είναι συνήθως πιο συγκρατημένα και δεν αποκαλύπτουν όλες τις πτυχές τους με την πρώτη γουλιά. Η κομψότητα αναδεικνύεται μέσα από τη συνολική ατμόσφαιρα και την αίσθηση του στόματος, την υφή που αποπνέει και είναι ανάλογη με την αίσθηση που νοιώθετε στο δέρμα σας όταν φοράτε ένα λεπτό κασμιρένιο πουλόβερ, ένα μεταξωτό πουκάμισο ή όταν βλέπετε την Sylvie Guillem να κάνει πιρουέτες.
Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά ενός κομψού κρασιού είναι η εκπληκτική αίσθηση ισορροπίας του. Προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία, αυτά τα κρασιά ασκούν μεγάλη αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην είναι ενοχλητικά. Ένα κομψό κρασί δεν θα έχει σκληρές αιχμές ή σκληρές τανίνες και θα είναι ευχάριστο στον ουρανίσκο. Με λίγα λόγια τα “σκληρά” συστατικά που βρίσκονται στο κρασί: οξύτητα και τανίνες, εξισορροπούν τα “μαλακά” συστατικά: γλυκύτητα, φρούτα και αλκοόλ.
Πώς, λοιπόν, επιτυγχάνεται αυτή η κομψότητα στο ποτήρι; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την εμπειρία, όπως η επιλογή της ποικιλίας σταφυλιών, το terroir, οι τεχνικές οινοποίησης και η διαδικασία παλαίωσης. Με την ευρύτερη έννοια, μπορείτε να περιμένετε από ένα κομψό κρασί να διαθέτει λεπτές γεύσεις που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους.
Η Απόλυτη Εκφρασή της Κομψότητας
Λίγα κρασιά ενσαρκώνουν την κομψότητα περισσότερο από τα λευκά κρασιά της Βουργουνδίας. Πάρτε για παράδειγμα ένα premier cru Meursault. Αυτά τα Chardonnay διαθέτουν λεπτές αλλά πολύπλοκες γεύσεις, συχνά αναδεικνύοντας νότες λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και μια λεπτή μεταλλικότητα. Αυτά τα δυναμικά στοιχεία δημιουργούν ένα όμορφο και πολύπλοκο στόμα με μεγάλη διάρκεια. Τα κρασιά με βάση το Nebbiolo από το Πιεμόντε ( ιδίως το Barolo και το Barbaresco ) παρέχουν μια άλλη υποδειγματική απεικόνιση του όρου. Αυτά τα κρασιά είναι γνωστά για τον ελκυστικό συνδυασμό δύναμης και λεπτότητας. Τα κλασικά αρώματα αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, που περιβάλλονται από νότες πίσσας και τριαντάφυλλου, και ένας ουρανίσκος που ενσωματώνει άψογα τον κλασικό συνδυασμό στιβαρών τανινών και ζωηρής οξύτητας, διαθέτουν κομψότητα από την αρχή μέχρι το τέλος. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που μπορεί να είναι λίγο συγκρατημένο όταν είναι νεαρό, αλλά εξελίσσεται με χάρη με την πάροδο του χρόνου αναδεικνύοντας την εγγενή φινέτσα που διαθέτουν τα κρασιά αυτής της περιοχής. Συνολικά, η κομψότητα στον κόσμο του κρασιού αποτελεί μια αναζήτηση για ισορροπία και αρμονία. Από την επιλογή των σταφυλιών μέχρι τη διαδικασία παλαίωσης, κάθε βήμα στη δημιουργία ενός κομψού κρασιού απαιτεί μελέτη, τέχνη και αφοσίωση.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!