ΥΛΙΚΑ
2 φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά βάλτε 2 φλ. Φαρίνα “00”, 1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα)
½ κουταλάκι αλάτι
250 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
½ φλ. γάλα
2/3 φλ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Για το σιρόπι:
1/3 φλ. ζάχαρη
1 κουταλιά ανθόνερο
¼ φλ. χυμό πορτοκαλιού
Φτιάχνετε το σιρόπι αναμιγνύοντας το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήνετε να κοχλάσουν και αμέσως κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το ανθόνερο και το αφήνετε σε μια μεριά να κρυώσει.
Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάτε για 2 λεπτά μέχρι να αφρρατέψουν. Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και βάζετε στο μίγμα 3 κουταλιές από το αλεύρι που κοσκινίσατε. Προσθέτετε το γάλα και ακολούθως το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθεί το αλεύρι. Μην το παρακάνετε. Προσθέτετε τα φιστίκια Αιγίνης και χτυπάτε λίγο να αναμιχθούν.
Βάζετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 60-70 λεπτά μέχρι το κέικ να είναι ψημένο στο κέντρο. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και με ένα ξύλινο σουβλάκι το τρυπάτε σε όλη την επιφάνειά του. Μετά, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνετε από πάνω όλο το σιρόπι. Αφήνετε το κέικ στο ταψί του για μισή ώρα.
Αφαιρείτε τα τοιχώματα του ταψιού και το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν να το σερβίρετε.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!