Τα κρασιά συνδυάζονται πολύ καλά με τα επιδόρπια αν επιλέξετε τα σωστά. Βασικός κανόνας είναι ότι το κρασί θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο γλυκύτητας με το επιδόρπιο.
Από την Ιουλία Κυπρή
Το επιδόρπιο ως το τελευταίο μέρος ενός μενού θα πρέπει να είναι το πιο εντυπωσιακό τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση. Πόσες φορές εξάλλου έχετε ξεχάσει τις ατέλειες του φαγητού ή της εξυπηρέτησης όταν σας κερδίζουν με ένα υπέροχο επιδόρπιο;
Πάβλοβα
Η κομψή και ανάλαφρη Πάβλοβα φτιαγμένη με αιθέριες μαρέγκες, φρέσκια κρέμα και σάλτσα φράουλας αναζητά κομψά κρασιά γεμάτα φρεσκάδα και χωρίς ψηλό αλκοόλ αλλά με καλή οξύτητα που να ισορροπεί τη γλυκύτητα τους όπως ένα Moschato d’ Asti ή ένα Icewine και γιατί όχι ένα Tokaji.
• Προτάσεις: MARRONE MOSCATO D’ ASTI
Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα
Επειδή τα επιδόρπια από λεμόνι έχουν φυσική οξύτητα μπορείτε να τα συνδυάσετε με πολύ γλυκά κρασιά όπως τα Ice Wines που παρασκευάζονται από λευκά σταφύλια που τρυγούνται μετά τον πρώτο παγετό. Η γλυκύτητα των κρασιών εξισορροπεί την οξύτητα στα επιδόρπια λεμονιού, κάνοντας ένα τέλειο και νόστιμο ζευγάρωμα. Επίσης οι λευκοί οίνοι καθυστερημένου τρύγου (late harvest) παράγονται από σταφύλια που τρυγούνται πολύ αργά ακόμη και μέσα στον χειμώνα. Μια ξηρή σαμπάνια συνδυάζεται εξίσου καλά με μια τάρτα λεμονιού με μαρέγκα. Οι γεύσεις μπισκότων και μπριός στη σαμπάνια ταιριάζουν με τις γεύσεις της βάσης, ενώ το άρωμα από φρυγανισμένο ψωμί της Σαμπάνιας ταιριάζει με τη ψημένη μαρέγκα.
Προτάσεις: MOSAÏQUE DEMI-SEC
Τιραμισού
Το αξιολάτρευτο ιταλικό τιραμισού διαθέτει ενδιαφέρουσες αντιθέσεις γεύσεων όπως αυτές του πικρού καφέ και του γλυκού κρασιού ή λικέρ της συνταγής, του μσκαρπόνε και των σαβουαγιάρ. Τα γλυκά κρασιά από Μοσχάτο που έχουν παλαιώσει σε βαρέλι διαθέτουν τόσο τη γλυκύτητα όσο και την ένταση για να είναι ιδανικοί παρτενέρ του τιραμισού. Ένα Μοσχάτο Λήμνου, Σάμου ή Κύπρου, ένα παλαιωμένο Vinsanto Σαντορίνης και φυσικά η κυπριακή Κουμανδαρία αποτελούν ιδανικές επιλογές. Επίσης οι γεύσεις των μούρων και των ξηρών καρπών σε ένα Ruby Port δένoυν τέλεια με τις γεύσεις του καφέ.
Προτάσεις:
• LOEL ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ALASIA
Σιροπιαστά γλυκά ταψιού
Τα πολύ σιροπιαστιά και πληθωρικά επιδόρπια όπως είναι ο μπακλαβάς, το καταϊφι, το ραβανί ή το γαλακτομπούρεκο αναζητούν πολύ γλυκά κρασιά όπως το Vinsanto Σαντορίνης. Αν τα γλυκά σας δεν κολυμπούν στο σιρόπι αλλά είναι φτιαγμένα σαν μικρές μπουκιές όπως είναι τα λιβανέζικα μπακλαβαδάκια, τα δάκτυλα, τα μικρά καττιμέρια ή πιτούλες τότε επιλέξτε ένα γλυκό Μοσχάτο Σάμου ή μια Κουμανδαρία.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!