Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα κρασιά του καλοκαιριού: 20 ελληνικές ετικέτες που ξεχωρίσαμε

Τα κρασιά του καλοκαιριού: 20 ελληνικές ετικέτες που ξεχωρίσαμε


Έστω κι αν ακούγεται λίγο παράδοξο πια, προσωπικά θα επιμείνω πως κάθε εποχή του χρόνου έχει τα δικά της φαγητά. Με άλλα λόγια, δεν μπορώ να φανταστώ γεμιστά ή μπριάμ στο καταχείμωνο ή δροσερή μαρουλοσαλάτα το καλοκαίρι. Και αν κάποιος αντιτείνει πως τώρα πλέον υπάρχουν τα πάντα όλο τον χρόνο, προφανώς δεν έχει δοκιμάσει ζουμερή, υπαίθρια τομάτα στον καιρό της. Ναι, ξέρω. Μπαίνω σε ξένα χωράφια και ενδεχομένως κακοτράχαλα, οπότε επιστρέφω στο θέμα μου.

Το ερώτημα, λοιπόν, γνωστό. Τι κρασί θα πιούμε με τα καλοκαιρινά πιάτα; Σε απάντηση έχουν γραφτεί εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες άρθρα από δόκιμους ή και αρχάριους οινογράφοντες, εμού συμπεριλαμβανομένου, που χοντρικά καταλήγουν στο ίδιο τρίπτυχο. Ένα ευκολόπιοτο λευκό, ένα πιο στιβαρό για τα δύσκολα και οπωσδήποτε ροζέ. Τελεία. Άντε και κάνα ελαφρύ κόκκινο, για τους αμετανόητους. Βρίσκοντας λοιπόν κουραστικό να επαναλάβω, με πολλές λέξεις, μια από τα ίδια, απλώς θα μοιραστώ μαζί σας τα κρασιά που θα συντροφεύσουν φέτος τις διακοπές μου και που σε γενικές γραμμές δεν ξεφεύγουν από το παραπάνω τρίπτυχο. Ίσως με μια επιπλέον, αλλά μάλλον χαλαρή συνθήκη, οι τιμές τους να κινούνται σε «δροσερά» επίπεδα.

Να διευκρινίσω ότι ο αγαπημένος τόπος των διακοπών μου βρίσκεται τουλάχιστον μια ώρα οδήγησης μακριά από τον οινικό πολιτισμό, αλλά ευτυχώς και από τη βοή των τουριστικών κέντρων, οπότε η προμήθεια των κρασιών εκ των προτέρων αποτελεί αναγκαιότητα, αλλά και ευκαιρία να «ξεφορτώσω» λίγο τη μικρή μου κάβα.

Διαλέγοντας τα κρασιά, ομολογώ πως έπαθα ό,τι παθαίνω κάθε φορά που πιάνω μια φιάλη στα χέρια μου. Σχεδόν παρά τη θέλησή μου, θυμάμαι ιστορίες, άλλες σχετικές και άλλες χωρίς φανερή σύνδεση με τη συγκεκριμένη ετικέτα. Ίσως εις επίρρωσιν ότι το κρασί, εκτός από γεύση, είναι και μνήμη. Έτσι, με τη Μονεμβασιά του οινοποιείου Ουσύρα, όπου σύμβουλος-οινολόγος είναι ο Σπύρος Ζουμπούλης, γύρισα πίσω, στο τέλος της δεκαετίας του ’80, όταν ο Πάνος Ζουμπούλης, ο πατέρας του, ως οινολόγος υπέγραψε το πρώτο εμφιαλωμένο συριανό κρασί, το Κτήμα Βάτη.

Στην ίδια περίπου δεκαετία, με πήγε και το Αγιωργίτικο της Μπουτάρη, όταν η τότε κραταιά οινοποιία επεκτεινόταν γρήγορα στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας αλλάζοντας τους κανόνες της αγοράς. Τους ίδιους συνειρμούς προκαλεί, από διαφορετικούς δρόμους ίσως, το ροζέ Μιας Πεταλούδας Τίναγμα, μια και ο Γιάννης Βογιατζής για σχεδόν 40 χρόνια συνδέεται με την εταιρεία Μπουτάρη ως επικεφαλής οινολόγος – και άλλα πολλά.
Βάζω τέλος σε αυτό το γαϊτανάκι της μνήμης με τον Πετρουλιανό του οινοποιείου Βατίστα, πηγαίνοντας μέχρι τα Κύθηρα της δεκαετίας του ’90, εκεί προς τα τέλη της, και τον Πετρολανό του οινοποιείου Ράικου (δεν υπάρχει πια), την πρώτη πιστεύω εμφιάλωση της ποικιλίας. Περίπου την ίδια εποχή, η αείμνηστη οινολόγος Μαίρη Φλεριανού, σύμβουλος τότε στον αμπελώνα Βατίστα, έκανε τις πρώτες δοκιμές με τον Πετρουλιανό και την Κυδωνίτσα.

Παρακάτω θα βρείτε 20 προτάσεις μέσα από μια προσωπική επιλογή:

Roditis Fox Λευκό 2022
Πάτρα ΠΟΠ, Οινοποιείο Αχαιών
Η οικογένεια Κατσικώστα αξιοποιεί τον ορεινό Ροδίτη Αλεπού της Αιγιαλείας, δίνοντας ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από τη μακρά παραμονή του μούστου σε επαφή με τα στέμφυλα. Χρώμα του παλιού χρυσού με πορτοκαλί ανταύγειες και αρώματα ζαχαρωμένων φρούτων, πορτοκαλιού και ροδάκινου. Αυστηρό στο στόμα, με διακριτικές τανίνες, δύναμη, όγκο, καλή οξύτητα και ευχάριστα υφάλμυρο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €22

Monolithos Λευκό 2023
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Κτήμα Μπαϊρακτάρη
Συνδυάζοντας τρεις ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και το λευκό Μοσχάτο, που καλλιεργούνται στην ορεινή Κορινθία, ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης προσφέρει ένα χαριτωμένο κρασί για το καθημερινό τραπέζι. Κιτρινοπράσινο λαμπερό χρώμα, φρέσκα αρώματα φρούτων στη μύτη, και ανάλαφρο, δροσερό στόμα με λεμονάτη οξύτητα και καλής διάρκειας φρουτώδες τελείωμα.
Τιμή: περίπου €9

PetNat 2023
Ημιαφρώδης Ξηρός Ερυθρωπός Οίνος, Οινοποιείο Μποσινάκη
Το πρώτο κρασί της κατηγορίας PetNat (από το γαλλικό Pétillant Naturel ή Ημιαφρώδες Φυσικό) από την ποικιλία Μοσχοφίλερο. Φωτεινό ρόδινο στο χρώμα, με πλούσιο, αν και λίγο σύντομο, αφρισμό και αρώματα που θυμίζουν τριαντάφυλλο, κίτρο και λάιμ σε φόντο φρεσκοψημένου ψωμιού και μπριός. Χαριτωμένο και ανάλαφρο στο στόμα, με ευχάριστη οξύτητα που χαρίζει δροσιά και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €18

Αγιωργίτικο 2022
Νεμέα ΠΟΠ, Οινοποιία Μπουτάρη
Μια τυπική έκφραση Νεμέας δεξαμενής, με πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής, από ένα ιστορικό ελληνικό οινοποιείο. Βαθυκόκκινο, λαμπερό χρώμα, μέσης πυκνότητας και αρώματα κερασιού, άγριας φράουλας, δαμάσκηνου και πικάντικων βοτάνων στη μύτη συναντούν την ισορροπημένη γεύση στο μεσαίου όγκου στόμα, με τις ευγενικές τανίνες, το ικανό φρούτο και την ευχάριστη επίγευση.
Τιμή: περίπου €9

Διαμαντόπετρα Ροζέ 2023
Κρήτη ΠΓΕ, Οινοποιείο Διαμαντάκη
Τα αδέλφια Διαμαντάκη, αφού μας έδωσαν το ερυθρό Πετάλι, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κόκκινες εκφράσεις του Λιάτικου, προσθέτουν και μια ροζέ εκδοχή της στη σειρά Διαμαντόπετρα. Λαμπερό, ρόδινο χρώμα, εκδηλωτική μύτη με περάσματα φράουλας, κόκκινων φραγκοστάφυλων και κερασιών και στόμα γεμάτο, που ισορροπεί ανάμεσα στη φρεσκάδα και το πάχος, με πυκνό φρούτο και εξαιρετική διάρκεια.
Τιμή: περίπου €13

Χίλια Κλήματα Λευκό 2023
Θεσσαλία ΠΓΕ, Θ. Καραθάνος
Σπάνιο κρασί από το μικρό αμπέλι του Θάνου Καραθάνου, που τον γνωρίζουμε βέβαια από το έξοχο παλαιωμένο απόσταγμά του, το Puro. Ο συνδυασμός Ασύρτικου, Μαλαγουζιάς και «κόκκινου» Ροδίτη δίνει χρώμα χρυσόξανθο, λαμπερό, με πράσινες ανταύγειες και ευγενικά αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Στο στόμα επικρατεί η κομψότητα, με λεμονάτο φρούτο, λογισμένη οξύτητα και καλή διάρκεια.
Τιμή: περίπου €13,50

Kompsos Ροζέ 2023
Ποικιλιακός Οίνος, Καραβιτάκης
Το οινοποιείο στα Ποντικιανά Χανίων προτείνει μια ροζέ εκδοχή του Λιάτικου, της πανάρχαιας κρητικής ποικιλίας, που έμεινε σε παρατεταμένη «χειμέρια νάρκη» μέχρι πρόσφατα. Σκούρο σομόν χρώμα και απρόσμενα πλούσια αρωματική παρουσία με νύξεις φράουλας, λουκουμιού τριαντάφυλλου, κίτρου και νεραντζιού. Δροσιστική οξύτητα, ελαφρύ σώμα και νόστιμο, φρουτώδες τελείωμα.
Τιμή: περίπου €12

Moinoterra Ροζέ 2023
Κρήτη ΠΓΕ, Moinoterra
Το ολοκαίνουριο οινοποιείο Moinoterra, στην περιοχή των Αρχανών του Ηρακλείου, κάνει αίσθηση με τις πρώτες του εμφιαλώσεις. Διαλέγουμε το ροζέ που παντρεύει τις κόκκινες ποικιλίες Μαντηλάρι και Κοτσιφάλι με το λευκό Μοσχάτο Σπίνας. Φωτεινό ρόδινο χρώμα, εκφραστική μύτη με νύξεις τριαντάφυλλων, λεμονανθών και κόκκινων φρούτων, ισορροπημένο στόμα με πυκνή δομή, φρούτο, νεύρο, όγκο και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου €14,50

Φεγγίτες Ροζέ 2023
Δράμα ΠΓΕ, Οινογένεσις
Ο Μπάκης Τσάλκος, οινολόγος με μακρά θητεία στους αμπελώνες της ανατολικής Μακεδονίας, υπογράφει αυτό το ιδιαίτερο ροζέ που, παρότι στη σοδειά του 2023 φαίνεται να έχει «κατεβάσει στροφές» στην αρωματική ένταση, παραμένει απολαυστικό. Λαμπερό σομόν χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες, διακριτικές τριανταφυλλένιες νότες στη μύτη και δροσιστική οξύτητα στο στόμα, μαζί με υπόσταση, φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €12,50

Μονεμβασιά Λευκό 2023
Κυκλάδες ΠΓΕ, Οινοποιείο Ουσύρα
Ο Σκωτσέζος Edward Maitland-Makgill-Crichton και η σύζυγός του Eileen δημιούργησαν το μικρό τους οινοποιείο στη Σύρο, επενδύοντας αποκλειστικά σε ελληνικές ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά τους σε κερδίζει με το χρυσοκίτρινο λαμπερό χρώμα, τη νεανική μύτη σε τόνους αχλαδιού, μήλου, εσπεριδοειδών και ανανά, αλλά και την ισορροπημένη, ευχάριστη γεύση που συνδυάζει ζωντάνια, φρούτο, υπόσταση και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €15

Μέτρον Άριστον Λευκό 2022
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Παπαντώνης
Παντρεύοντας τον Ροδίτη με το Chardonnay από τον αμπελώνα του στο Μαλανδρένι του Άργους, ο Αντώνης Παπαντώνης δημιουργεί τη μοναδική λευκή ετικέτα του οινοποιείου του. Ξανθοπράσινο, λαμπερό χρώμα και φρέσκα φρουτώδη αρώματα, που θυμίζουν λεμόνι, βερίκοκο, ροδάκινο και ανανά, μαζί με μια αύρα ορυκτών. Στόμα αρμονικό, καλοδομημένο, με όγκο, πολυπλοκότητα και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου €11,50

Panochori Λευκό 2023
Επιτραπέζιος Οίνος, Πάνος Σαρρής
Μια εύκολα προσεγγίσιμη εκδοχή της κεφαλλονίτικης Ρομπόλας που εμφιαλώνεται αφιλτράριστη. Χρυσοκίτρινο χρώμα και φινετσάτη μύτη με νύξεις περγαμόντου, λάιμ, χαμομηλιού, μήλου και γκρέιπφρουτ, μαζί με μια αύρα ορυκτών. Σχετικά ελαφριά στην πρώτη επαφή στο στόμα, ξεδιπλώνει στη συνέχεια ένα λεπτό πέπλο τανινών, που μαζί με την ικανή οξύτητα δομούν το σώμα της. Ευχάριστο λεμονάτο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €20

Ασύρτικο 2023
Σαντορίνη ΠΟΠ, Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος
Ένα καθαρόαιμο Ασύρτικο της Σαντορίνης από αμπέλια πολύ μεγάλης ηλικίας και την υπογραφή του Γιάννη Τσέλεπου. Στο ποτήρι έρχεται με χρώμα λαμπερό αχυροπράσινο και αρώματα που θυμίζουν ξύσμα λεμονιού, πράσινο μήλο και βότανα, σε φόντο τσακμακόπετρας. Κοφτερή οξύτητα στο στόμα, που υποστηρίζεται από πυκνή δομή, φρούτο και διακριτικότατες τανίνες. Εντυπωσιακή διάρκεια, βάθος και πολυπλοκότητα.
Τιμή: περίπου €32

Mater Natura 21 Λευκό 2022
Λήμνος ΠΟΠ, Β. Βαϊμάκης
Ο Βασίλης Βαϊμάκης, πρωτοπόρος της φυσικής οινοποίησης στην Ελλάδα, δημιουργεί μια εντυπωσιακή, σε πολυπλοκότητα και χαρακτήρα, εκδοχή του Μοσχάτου Αλεξανδρείας από τη Λήμνο, χωρίς παρεμβάσεις και φιλτράρισμα. Βαθύ χρυσό χρώμα και εκφραστική μύτη όπου περνούν ζαχαρωμένα φρούτα, αγιόκλημα, ροδάκινα, κίτρο και γλυκό σταφύλι. Λεπτές τανίνες στο γεμάτο στόμα, θέρμη, δύναμη, βάθος και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €18

Πετρουλιανός 2023
Λακωνία ΠΓΕ, Ι. Βατίστας
Ο Πετρουλιανός είναι μια σπάνια λευκή ποικιλία σταφυλιού, με καταγωγή μάλλον από τα Κύθηρα, όπου λέγεται Πετρολανός. Το οινοποιείο Βατίστα, ήδη από τη δεκαετία του ’90, επένδυσε σε αυτήν και πρόσφατα παρουσίασε την πρώτη μονοποικιλιακή εμφιάλωση που αξίζει να δοκιμάσει κανείς για τα ντελικάτα φρουτώδη αρώματα σε ελαφρά βοτανικό φόντο και την ήπια, ισορροπημένη γεύση της.
Τιμή: περίπου €12,50

Μιας Πεταλούδας Τίναγμα Ροζέ 2023
Μακεδονία ΠΓΕ, Οινοποιία Βογιατζή
Αυτό το ροζέ, ευτυχής συνάντηση Ξινόμαυρου, Μοσχόμαυρου και Τσαπουρνάκου, με την υπογραφή του Γιάννη Βογιατζή, έρχεται με χρώμα ανάμεσα στο ρόδινο και το τριανταφυλλί. Στη μύτη ζωηρά αρώματα τριαντάφυλλου, κερασιού, λευκού ροδάκινου και φραγκοστάφυλου, σε πικάντικο φόντο, δίνουν τον τόνο. Στο στόμα ισορροπεί άψογα ανάμεσα στην οξύτητα, στη δύναμη, στο φρούτο και την ένταση.
Τιμή: περίπου €11

Ίαμα Λευκό 2023
Εύβοια ΠΓΕ, Βρυνιώτης
Το αγαπημένο λευκό έρχεται με νέα εμφάνιση σε κομψή, ψηλόλιγνη φιάλη που θυμίζει λίγο Αλσατία. Στην ποικιλιακή σύνθεση, δίπλα στο Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά, προστέθηκε 15% κόκκινου Βραδυανού σε λευκή οινοποίηση, που χάρισε επιπλέον όγκο. Αχυροπράσινο, με ευχάριστη μύτη σε τόνους λεμονανθών, ροδάκινου, πεπονιού και πικάντικων βοτάνων. Αρμονικό στόμα με δροσερή οξύτητα, φρούτο και υπόσταση.
Τιμή: περίπου €13

Moscato d’ Ifestia Ημιαφρώδης Ημίξηρος Λευκός Οίνος
Πέτρος Χατζηγεωργίου
Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας από τους αμπελώνες της Λήμνου μεταμορφώνεται σε ένα χαμηλόβαθμο – μόλις 8,5% – κρασί με λεπτό αφρισμό και χρυσοκίτρινο χρώμα, που κοιτάζει στα μάτια οποιοδήποτε ιταλικό Moscato d’Asti. Φρέσκα ποικιλιακά αρώματα τριαντάφυλλου, ώριμου ροδάκινου και μελιού στη μύτη και ισορροπημένη γλύκα στο στόμα, με δροσιστική οξύτητα, φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €11

Mosaic Λευκό 2023
Πλαγιές Πάικου ΠΓΕ, Κτήμα Χατζηβαρύτη
Από τους βιολογικούς αμπελώνες του κτήματος στην περιοχή της Γουμένισσας και από τον συνδυασμό Ροδίτη, Ξινόμαυρου σε λευκή οινοποίηση και Sauvignon Blanc, έρχεται αυτό το αξιαγάπητο κρασί με χρυσοπράσινο λαμπερό χρώμα και εκφραστική μύτη σε τόνους εσπεριδοειδών και βερίκοκου. Παιχνιδιάρικο και ανάλαφρο στο στόμα, με καλό φρούτο και ευχάριστο λεμονάτο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €7,50

Κτήμα ΖΙΝΙΔΕΟS Ροζέ 2022
Πέλλα ΠΓΕ, Κ. Γάτσος – Α. Παπαπέτρος
Ξινόμαυρο, σε ροζέ οινοποίηση, από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Ζην Ηδέως, δίπλα σχεδόν στα Λουτρά Πόζαρ. Χρώμα που θυμίζει τη σάρκα του σολομού και τυπικά ποικιλιακά αρώματα, με πρωταγωνιστές τα κόκκινα φρούτα του δάσους, τα φύλλα τομάτας και την πιπεριά, σε απαλό φόντο γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα λεπτές τανίνες, τονισμένη οξύτητα, φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €12,50

Το άρθρο της εβδομάδας


Summer,Salad,Of,Watermelon,,Feta,Cheese,And,Fresh,Mint,Leaves

FOOD SCIENCE

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύψεων συνέχεια για τους θανάτους των παιδιών στην Αμαλιάδα με γονείς και στενούς συγγενείς δύο ακόμα μωρών και ενός τρίχρονου παιδιού που σώθηκαν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Το grid της Formula 1 ετοιμάζεται για μια νέα άφιξη το 2026, καθώς η GM/Cadillac εξασφάλισε τελικά μια θέση στην πιο...

ΚΟΣΜΟΣ

Παραδόθηκε ο ένας εκ των δύο κατηγορούμενων για τον θάνατο του 54χρονου, που απεβίωσε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου της ‘Αρτας στις 14 Νοεμβρίου, λίγες...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με 18 αναμετρήσεις σε δύο ημέρες συνεχίζεται η δράση στη League Phase του Champions League. Συγκεκριμένα 9 αναμετρήσεις την Τρίτη (26/11) και ισάριθμες την...