Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια δημοφιλής τεχνική μαγειρέματος που βοηθά να ετοιμάσουμε γεύματα θρεπτικά και γευστικά, διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά των υλικών. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί ατμομάγειρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό: ο ατμομάγειρας μπαμπού, ο μεταλλικός και ο ηλεκτρικός. Ας δούμε παρακάτω τον τρόπο λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά της κάθε συσκευής ώστε να επιλέξουμε εκείνον που ταιριάζει καλύτερα στις δικές μας μαγειρικές ανάγκες.
Μπαμπού ατμομάγειρας: Η παραδοσιακή επιλογή
Ο ατμομάγειρας από μπαμπού χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ασιατική κουζίνα. Είναι ιδανικός για όσους εμπιστεύονται τα φυσικά υλικά για τη μαγειρική τους. Το μπαμπού απορροφά την υγρασία, βοηθώντας τα τρόφιμα να μαγειρευτούν ομοιόμορφα χωρίς να κρατούν υπερβολική υγρασία στο εσωτερικό τους που αλλοιώνει την υφή και τη γεύση τους. Τα καλάθια του μπαμπού τοποθετούνται απευθείας πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει κάνοντας αφήνοντας τον ατμό να κυκλοφορήσει γύρω από τα υλικά και να τα μαγειρέψει ομοιόμορφα.
Μεταλλικός ατμομάγειρας: Η ανθεκτική επιλογή
Αν ψάχνετε κάτι πιο ανθεκτικό, ο μεταλλικός ατμομάγειρας είναι η λύση. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε απευθείας στη φωτιά και είναι ιδανικός για γρήγορο μαγείρεμα. Προσφέρει μακροζωία, αλλά είναι λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον από τον ατμομάγειρα μπαμπού. Ως προς τον τρόπο χρήσης, μοιάζει με εκείνον του καλαθιού από μπαμπού, αφού τοποθετείται μέσα στην κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα τρόφιμα πάνω σε αυτόν.
Ηλεκτρικός ατμομάγειρας: Η εύκολη επιλογή
Για όσους επιζητούν την ευκολία, ο ηλεκτρικός ατμομάγειρας είναι η καλύτερη επιλογή. Διαθέτει λειτουργίες όπως χρονόμετρο και διατήρηση της θερμοκρασίας, που κάνουν το μαγείρεμα πιο άνετο. Παρόλα αυτά, οι πλαστικές του επιφάνειες μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτικές στη θερμότητα όσο το μπαμπού ή το ανοξείδωτο ατσάλι, υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένοι οι υπόλοιποι ατμομάγειρες.
Πού μπορούμε να τους βρούμε
Σε φυσικά καταστήματα με είδη μαγειρικής και ηλεκτρικών ειδών (για τον ηλεκτρικό ατμομάγειρα) και σε αντίστοιχα online shops. Φροντίστε στο κατάστημα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να αγοράσετε τη συσκευή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
Χωρητικότητα και κόστος αγοράς
Οι τιμές για έναν μπαμπού ατμομάγειρα κυμαίνονται από περίπου 5 ευρώ για ένα καλάθι και από 20-25 ευρώ για περισσότερα. Έναν μεταλλικό ατμομάγειρα μπορούμε να τον βρούμε στην αγορά περίπου 3-5 ευρώ ενώ ο φθηνότερος ηλεκτρικός ατμομάγειρας κοστίζει 18 ευρώ και ο ακριβότερος περίπου 140 ευρώ. Όσον αφορά την χωρητικότητα, ο ηλεκτρικός ατμομάγειρας έχει τα πρωτεία, αφού στα καλάθια του μπορεί να μπει φαγητό έως και 12 λίτρων.
Ανάλογα με τις καθημερινές σας ανάγκες, τις περιβαλλοντικές σας ανησυχίες και φυσικά τον μηνιαίο προϋπολογισμό, μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς. Είτε προτιμήσετε το φυσικό υλικό του μπαμπού, το ανθεκτικό μέταλλο ή τον εύκολο στη χρήση ηλεκτρικό ατμομάγειρα, κάθε επιλογή θα έχει το ρόλο της στην κουζίνα σας.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!