Πεινάτε; Φτιάξτε ένα τοστ! Πόσες φορές έχετε δηλώσει παρόντες σε αυτόν τον διάλογο; Και πόσες φορές, πράγματι, ένα ή και δύο τοστ ήταν η πιο νόστιμη και βολική λύση που σας χόρτασε; Γεύμα παντός καιρού, για το πρωινό, το δεκατιανό, το βραδινό και για όλες τις ημέρες στο σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή. Κρυμμένο στην τσάντα, φρυγανισμένο, ακόμα και ως «μπόμπα» σάντουιτς σε πάρτι, για τους περισσότερους από εμάς το ψωμί του τοστ είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές στη λίστα του εβδομαδιαίου σουπερμάρκετ.
Το 2024 είναι η χρονιά για το ψωμί του τοστ
Ωστόσο, το ψωμί του τοστ πια δεν υπάρχει μόνο για να σκεπάζει τον ακαταμάχητο συνδυασμό ζαμπόν – τυρί, ούτε για να φρυγανίζεται και να αλείφεται με βούτυρο και μαρμελάδα. Πλέον, έχει γίνει ένας ευέλικτος καμβάς για μια ποικιλία γεύσεων και συστατικών, από τα αλμυρά και τα γλυκά μέχρι τα εντελώς δημιουργικά. Το 2024 ίσως είναι η πιο δημιουργική του χρονιά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει διάσημους πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Από το ταπεινό αβοκάντο τοστ μέχρι τετραγωνισμένα τάπας, αυγόφετες με φρούτα, σουφλέ με τυριά, κρος μαντάμ και κροκ μεσιέ με διάφορες παραλλαγές που γίνονται viral.
Οι νέες τάσεις στα ψωμιά του τοστ
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες συνταγές οι οποίες ακολουθούν πιστά τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις που θέλουν περισσότερα οφέλη για την υγεία και μεγαλύτερη απόλαυση.
Ζέας, ολικής άλεσης και πολύσπορα
Η τάση για πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο κατεργασμένο (γνωστό και ως «λευκό») αλεύρι, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ψωμιά του τοστ με εναλλακτικές προτάσεις όπως είναι το αλεύρι Ζέας και το ολικής άλεσης ή και με περισσότερα τους ενός σιτηρά όπως λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, βρόμη κα. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό τίθεται σε αμφισβήτηση η ορθότητα της έννοιας «ολική άλεση» και γίνεται πολύς ντόρος για το κατά πόσο ισχύει ή όχι. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας καθώς η απάντηση βρίσκεται στη λίστα των συστατικών. Αν δηλαδή αναφέρεται ως πρώτο συστατικό το αλεύρι ολικής με υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας επί τις εκατό, τότε πράγματι μπορούμε να το θεωρήσουμε αποδεκτό. Επίσης, θα πρέπει να διαβάσουμε και τα υπόλοιπα συστατικά ώστε να βεβαιωθούμε ότι στη συνέχεια δεν περιέχεται σιτάλευρο.
Χωρίς γλουτένη
Με την αύξηση των διαγνώσεων δυσανεξίας στη γλουτένη και την κοιλιοκάκη, αυτές οι προτάσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και παρατηρείται πως τις προτιμούν ακόμα και οι καταναλωτές που ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Παρασκευάζονται με εναλλακτικά άλευρα όπως αλεύρι ρυζιού, αμυγδάλου, καρύδας κα.
Βιολογικά αρτοσκευάσματα χωρίς πρόσθετα
Πλέον οι καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι για τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Αυτή η τάση έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα απαλλαγμένα από συντηρητικά, πρόσθετα και τεχνητές γεύσεις, παρασκευασμένα με συστατικά που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Σε αυτή την τάση ανήκουν και τα τρόφιμα «καθαρής ετικέτας» (clean label) τα οποία περιλαμβάνουν ανοιχτή και μικρή λίστα με γνώριμα και φυσικά συστατικά.
Νοσταλγία και γεύση
Με την τάση «θέλω να γυρίσω στα παλιά» που νοσταλγεί το παρελθόν και επαναπροσδιορίζει τις ρίζες μας, αλλά και την ανάγκη για περισσότερη απόλαυση, λανσάρονται στην αγορά τρόφιμα που αφηγούνται την παράδοση, ανεξάρτητα εάν αφορά ιστορίες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Έτσι βρίσκουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ ψωμιά του τοστ με προζύμι, διπλοζυμωτά, με ζύμη brioche, και τα οποία συχνά εμπλουτίζονται με συστατικά όπως ελαιόλαδο ή και γάλα.
Τι κρύβεται στο ψωμί του τοστ
Όσο η τεχνολογία των τροφίμων εξελίσσεται, οι βιομηχανίες βρίσκουν πιο θρεπτικές και υγιεινές λύσεις που διατηρούν όλη τη γεύση, την φρεσκάδα και τη μεγάλη διατηρησιμότητα που απαιτείται για ένα τρόφιμο που βρίσκεται στο ράφι. Για όσα κρύβονται στα ψωμιά του τοστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουμε κάνει διεξοδική έρευνα και μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα σε προηγούμενο άρθρο μας για το ψωμί του τοστ.
Πάμε σουπερμάρκετ στον διάδρομο με το ψωμί του τοστ
1. Κατσέλης Διπλοζυμωτό Ολικής
Το Διπλοζυμωτό Ολικής της εταιρείας Κατσέλης, παρασκευάζεται με διαδικασία διπλής ζύμωσης που αφήνει το χρόνο στο προζύμι να ξεκουραστεί και να ωριμάσει, πριν ξαναζυμωθεί. Περιέχει: προζύμι με άλευρα ολικής άλεσης (μαλακό και σκληρό σιτάρι) σε ποσοστό 37%, αλεύρι πετρόμυλου από σκληρό σιτάρι 11% και από μαλακό 11%, ελαιόλαδο 1,4%, αλάτι, σιρόπι ζαχαρότευτλου, μαγιά και ασκορβικό οξύ.
2. The brioche toast
Μια διαφορετική πρόταση με νοσταλγική διάθεση και γεύση που έχει αγαπηθεί πολύ, έρχεται στα ράφια από την εταιρεία Κρις Κρις. Η αφράτη και ελαφρώς μαστιχωτή ζύμη με την βουτυράτη και ταυτόχρονα γλυκιά γεύση έχει το δικό της φανατικό κοινό που θέλει να την απολαμβάνει κυρίως με αλμυρό περιεχόμενο. Περιέχει: αλεύρι σίτου 45%, ζύμη αρτοποιίας, ζάχαρη, ηλιέλαιο, γλουτένη, υγρό προζύμι, κόμμι ξανθάνης, βούτυρο 1%, παστεριωμένο αυγό σε σκόνη, γαλακτωματοποιητές, αλεύρι φάβας, σταθεροποιητές, συντηρητικά και αιθέριά έλαια.
3. Πολύσπορο Χωρίς Γλουτένη
Για τους λάτρεις των τοστ που αποφεύγουν, για τον οποιοδήποτε λόγο, την γλουτένη χωρίς να στερούνται την απόλαυση, η εταιρεία Παπαδοπούλου προτείνει αφράτες φέτες ζυμωμένες με προζύμι. Περιέχει: άμυλο καλαμποκιού, νερό, προζύμι 16% (νερό, αλεύρι ολικής άλεσης φαγόπυρου, αλεύρι ρυζιού, αλεύρι φαγόπυρου, αλεύρι κινόα, μαγιά), ηλιέλαιο, λιναρόσπορος 2,4%, ηλιόσπορος 2,4%, ζάχαρη, ίνες ψύλλιου, εκχύλισμα βύνης κριθαριού χωρίς γλουτένη, αλάτι, πυκνωτικά μέσα, μαγιά, γαλακτωματοποιητές, πρωτεΐνες σόγιας και αρωματικές ύλες.
4. Με αλεύρι Ζέας αλεσμένο σε πετρόμυλο
Η εταιρεία Καραμολέγκος προτείνει μία σύγχρονη εκδοχή με έμφαση στην επώνυμη αναφορά του αγροκτήματος που παράγει το αλεύρι Ζέας. Στα συστατικά περιέχει: αλεύρι πετρόμυλου ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι 44%, νερό, φυσικό προζύμι 9,3% (αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι 50%, νερό, μαγιά), μαγιά, συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού, κραμβέλαιο, αλάτι, ξίδι, μέλι, μείγμα μπαχαρικών (πίτυρο σίκαλης, κύμινο, κόλιανδρο, γλυκάνισο) καθώς και: νιφάδες δίκοκκου σιταριού για το πασπάλισμα (επίπαση).
5. Κλασικό – Αμερικάνικου τύπου
Παλιάς κοπής Αμερικάνου τύπου ψωμί του τοστ που στη συσκευασία βασίζεται στο αφήγημα της αμερικάνικης αρτοποιητικής παράδοσης με σιτάλευρο και προσθήκη χημικών συντηρητικών. Περιέχει: Σιτάλευρο 66%, νερό, μαγιά, κραμβέλαιο, ζάχαρη, αλάτι, ρυθμιστής οξύτητας: Ε262 (οξικό νάτριο), συντηρητικό: Ε200 (σορβικό οξύ), άρωμα, αιθανόλη αλκοόλη. Μπορεί να περιέχει ίχνη από γάλα και σόγια.
6. Ολικής άλεσης με πρόσμιξη σικάλεως
O φούρνος του Μήτση βρίσκεται στο Μαρούσι και είναι ξακουστός για τα προζυμένια καρβέλια του, και ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους κατοικούν στις γύρω περιοχές. Πλέον το ψωμί του τοστ κυκλοφορεί συσκευασμένο, είναι περιορισμένης παραγωγής και θα το βρείτε σε επιλεγμένα σημεία. Περιέχει: αλεύρι ολικής άλεσης, σίκαλη, μαγιά, προζύμι και αλάτι.
7. «Χωριάτικο» ψωμί τοστ χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη
Το ψωμί του τοστ που παράγει η εταιρεία Schar έχει ρουστίκ ύφος που ξεφεύγει από τα αυστηρά όρια της τετράγωνης φέτας και θυμίζει περισσότερο καρβέλι χωρίς καλούπι. Είναι κατάλληλο για όσους αποφεύγουν την γλουτένη και τη λακτόζη και στα συστατικά περιέχει: άμυλο καλαμποκιού, νερό, προζύμι από αλεύρι ρυζιού, αλεύρι φαγόπυρου 8%, αλεύρι και σιρόπι ρυζιού, άμυλο ρυζιού, φυτικές ίνες (ψύλλιο), πρωτεΐνη σόγιας, αλεύρι σόργου (από αλεσμένους σπόρους) 2,1%, πυκνωτικό: υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη, μαγιά 1,8%, αλάτι και ζάχαρη.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!