Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Δήμος Ελευσίνας: Οχετός λυμάτων και αποβλήτων ο Σαρανταπόταμος

Δήμος Ελευσίνας: Οχετός λυμάτων και αποβλήτων ο Σαρανταπόταμος


Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας θυμίζει ο Σαρανταπόταμος με το ποτάμι να κινδυνεύει να αποτελέσει πρόβλημα για την δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν να μην έφταναν τα φερτά υλικά που με κάθε νεροποντή «μπουκώνουν» το πολύπαθο ποτάμι, κάποιοι ασυνείδητοι φροντίζουν να το επιβαρύνουν κι άλλο μετατρέποντάς το σε οχετό αποβλήτων και λυμάτων.

Την απόγνωσή τους εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής των Αλωνίων Ελευσίνας από τις τραγικές εικόνες που εμφανίζει ο Σαρανταπόταμος εξαιτίας της εκτεταμένη ρύπανσης που προκαλούν τόσο τα λύματα όσο και τα βιομηχανικά απόβλητα που ρίχνονται στο ποτάμι.

Η δυσοσμία και ο αφρός στο νερό, έχουν ανησυχήσει του κατοίκους που κατήγγειλαν ότι το ποτάμι που διέρχεται κατά μήκος των σπιτιών τους και φθάνει μέχρι την θάλασσα, είναι «πηγή μόλυνσης» μιας και στο συγκεκριμένο σημείο το ρέμα Σούρες ενώνεται με τον Σαρανταπόταμο. Επισημαίνουμε ότι το κομμάτι που έχει μετατραπεί σε οχετό αποβλήτων και μπαζών βρίσκεται λίγα μέτρα από το δημοτικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Ελευσίνας, έναν χώρο που επισκέπτονται παιδιά και γονείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής στην ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr τα εργοστάσια πετούν απόβλητα στον ποταμό, άγνωστοι αδειάζουν βοθρολύμματα στα νερά του, αλλά και ασυνείδητοι πολίτες πετούν μπάζα και σκουπίδια στο διάβα του ποταμού.

Μπόχα και δυσωδία σε όλη την περιοχή

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων όσο και των διερχόμενων οδηγών είναι πραγματικά έκδηλη μιας και τα στάσιμα λύματα στον ποταμό να δημιουργούν πολλά προβλήματα και αλγεινή εικόνα στους κατοίκους της περιοχής.

Οι κάτοικοι των Αλωνίων ζητούν από την δημοτική διοίκηση του δήμου Ελευσίνας να παρέμβει προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το πρόβλημα προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η υγεία των κατοίκων όσο και η προστασία του περιβάλλοντος μιας και εκτός των αποβλήτων στο ποτάμι έχουν εναποτεθεί και μπάζα.

Θα πρέπει άμεσα, Δήμος και η αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής να απαντήσουν για το ζήτημα πραγματοποιώντας τις απαραίτητες δειγματοληψίες και αναλύσεις, καθώς και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων.

Το θέμα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ελευσίνας με τον συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελευσίνας να αναδεικνύει το πρόβλημα απαιτώντας την παρέμβαση του δημάρχου όσο και των αρμόδιων κλιμακίων της περιφέρειας Αττικής.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Κωνσταντίνος Κώνστας κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου επισημαίνοντας ότι « Υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων στην περιοχή των Αλωνίων και αναφερόμαστε κύριε Δήμαρχε σε μια γειτονιά που την γνωρίζεται πολύ καλά και βρίσκεται στο κομμάτι του Σαρανταπόταμου ακριβώς απέναντι από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Υπάρχουν λοιπόν καταγγελίες για την ύπαρξη αποβλήτων. Όποια ημέρα και να επισκεφθείτε το χώρο θα το δείτε με τα ίδια σας τα μάτια. Εμείς επισκεφθήκαμε το σημείο και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία γνώμη ειδικών, να γίνουν αυτοψίες, μετρήσεις ώστε να δούμε ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα. Είναι το κομμάτι που επικοινωνεί με το ρέμα Σούρες και καταλήγει στο συγκεκριμένο σημείο. Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν πρόσβαση και θα θέλαμε να μάθουμε για τις ενέργειες σας. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και καθημερινό».

Από την πλευρά της η δημοτική διοίκηση Ελευσίνας απάντησε στον κ Κώνστα μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών όπου μεταξύ άλλων ο κ Παύλος Κουκουναράκης παραδέχτηκε είναι ενήμερος για το πρόβλημα από καιρό γνωρίζοντας ότι ρίχνονται λύματα στο ποτάμι με την μυρωδιά να είναι έντονη αλλά με βάση την προσωπική του άποψη για το θέμα τα λύματα και τα τοξικά απόβλητα που αφρίζουν το νερό του Σαρανταπόταμου δεν προέρχονται από τα εργοστάσια αλλά από κάποιον ιδιώτη που αδειάζει βοθρολύμματα στο συγκεκριμένο σημείο(!!!)

Η απάντηση του αντιδημάρχου ΤΥΔΕ Παύλου Κουκουναράκη είναι χαρακτηριστική υπερτονίζοντας ότι « Πράγματι κύριε Κώνστα εγώ είμαι ενήμερος από την αρχή έχω βρεθεί στα Αλώνια.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι μάλλον δεν είναι κάποια ένωση, κάποιου εργοστασίου που διώχνει τα λύματα, ποιο πιθανό να είναι κάποιο βυτίο το οποίο αδειάζει κάπου και αυτό ψάχνουμε σαν υπηρεσία το οποίο είναι και χειρότερο, γιατί ξέρετε όταν ένα εργοστάσιο έχει συνδεθεί με κάποιο τρόπο και αφήνει λύματα η ποσότητα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά εδώ παρουσιάζονται στα Αλώνια και χρωματισμοί των σημείων. Και η μυρωδιά υπάρχει και ο χρωματισμός υπάρχει και είναι κάτι τραγικό. Η υπηρεσία πάντως το γνωρίζει και είμαστε σε μια διαδικασία να δούμε πως θα το λύσουμε».

Η παρέμβαση από πλευράς του δήμου Ελευσίνας κρίνεται αναγκαία και θα έπρεπε ήδη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ελευσίνας Π. Κουκουναράκης να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες την άμεση διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να καταγραφή το πρόβλημα ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες δειγματοληψίες και αναλύσεις.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr παρακολουθεί το θέμα και θα επέλθει.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...