Ήδη, καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι σημαντική άνοδος των χονδρικών τιμών σε φρέσκα προϊόντα της εποχής, κάτι που, βέβαια, μεταφέρεται και στις τιμές λιανικής στη συνέχεια.
Οι κλιματικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, τη λειψυδρία, αλλά και τα ακραία φαινόμενα με χαλαζοπτώσεις κτλ έχουν πλήξει την παραγωγή σε περιοχές με ισχυρό αποτύπωμα δημιουργώντας θετικό “υπόστρωμα” για νέες πιέσεις στις τιμές. Ήδη, σε σχέση με πέρυσι οι τιμές σε οπωρολαχανικά και φρούτα έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, κάτι που είναι “ορατό δια γυμνού οφθαλμού” με μια επίσκεψη σε καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το στατιστικό δελτίο τιμών της 25η Ιουλίου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ) καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι σημαντική άνοδος των χονδρικών τιμών σε φρέσκα προϊόντα της εποχής, κάτι που, βέβαια, μεταφέρεται και στις τιμές λιανικής στη συνέχεια. Ενδεικτικό είναι ότι τα αγγούρια (το ζευγάρι) είχαν πέρυσι επικρατούσα τιμή στα 0,50 ευρώ, ενώ τώρα έχουν τιμή στο 1 ευρώ, διπλάσια δηλαδή.
Τα βλήτα πέρυσι είχαν επικρατούσα τιμή στα 0,80 ενώ φέτος 1,10 ευρώ, οι μελιτζάνες φλάσκες, 0,60 και φέτος 0,70, οι μπάμιες 3 ευρώ και φέτος 4 ευρώ, οι πατάτες εγχώριες 0,55 και φέτος 0,58 ευρώ, οι πιπεριές χονδρές, 1,20 και φέτος 1,30 ευρώ, τομάτες 1,10 πέρυσι και φέτος 1,30, τα νεκταρίνια 1,30 πέρυσι και φέτος 1,60 ευρώ. Πτώση, πάντως καταγράφουν τα φασολάκια και τα κρεμμυδάκια.
Την ίδια ώρα, η εμφάνιση της πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε φάρμες της Θεσσαλίας, αλλά και εσχάτως ο εντοπισμός κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημιουργεί αναστάτωση στην αγορά. Μπορεί οι αρχές να είναι καθησυχαστικές, σε σχέση με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ωστόσο υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός για τυχόν επιπτώσεις στις τιμές σε λίγους μήνες και ειδικότερα την περίοδο των Χριστουγέννων.
Προς ώρας, δεν υπάρχει ζήτημα με ελλείψεις στην αγορά, ωστόσο όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της κατάστασης κι από την έκταση που θα πάρει το φαινόμενο. Τυχόν απόσυρση από την αγορά σεβαστών ποσοστων αμνοεριφίων, λόγω της νόσου, συνδυαστικά με τις εξαγωγές, σε λίγους μήνες, μπορεί να φέρει περαιτέρω άνοδο στις τιμές, που ήδη τώρα είναι “τσιμπημένες”, λόγω του κόστους παραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το στατιστικό δελτίο τιμών της 26ης Ιουλίου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ) καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι σημαντική άνοδος των χονδρικών τιμών. Έτσι, στα αρνιά το εύρος τιμών, την ίδια περίοδο πέρυσι, ήταν στα 6 – 10 ευρώ/κιλό, ενώ φέτος οι τιμές είναι από 8-11 ευρώ με επικρατούσα την τιμή των 10,50 ευρώ. Στα κατσίκια το εύρος τιμών, την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στα 6 – 8,90 ευρώ/κιλό, ενώ φέτος οι τιμές είναι από 8-10 ευρώ με επικρατούσα την τιμή των 9,50 ευρώ. Ανάλογη είναι και η εικόνα των τιμών χονδρικής και για άλλα είδη κρεάτων. Π.χ. το μοσχάρι εξωτερικού 4/μόρια έχει τιμές από 6,60 μέχρι 7,25, όταν πέρυσι ήταν μεταξύ 6,20 και 7 ευρώ, ενώ το 2022 ήταν 5,80 – 6,50. Το εγχώριο μοσχάρι 4/μόρια έχει τιμή φέτος από 6,50-7,25, πέρυσι ήταν στα 6,50 -7 ευρώ και το 2022 6-6,60 ευρώ.
Πληθωρισμός
Σημειώνεται ότι οριακή επιβράδυνση σημείωσε η ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο εφέτος, καθώς αυξήθηκε 2,3% από 2,4% τον Μάιο και έναντι αύξησης 1,8% τον Ιούνιο 2023. Παρά, επίσης, το γεγονός ότι η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού στα τρόφιμα και είδη διατροφής περιορίστηκε στο 2,1%, υπήρξαν μια ακόμη φορά η ανατιμήσεις. Ειδικότερα, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Κρέατα- γενικά (1,5%), Ψάρια νωπά (7,2%), Ελαιόλαδο (54,8%), Λαχανικά κατεψυγμένα (6,5%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,6%), Καφέ- κακάο- τσάι (1,7%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (8,1%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (3,9%).
Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Ψωμί και δημητριακά (0,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (1,4%), Άλλα βρώσιμα έλαια (11%), Φρούτα νωπά (7,4%), Πατάτες (5,7%) και Λοιπά τρόφιμα (2%), Δημοτικά τέλη (1,5%), Ηλεκτρισμό (12,2%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (2,5%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (2,8%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,7%), Εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (6,3%) και Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,4%).
Μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου εφέτος, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 2,5% τον Ιούνιο εφέτος, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2023. Παράλληλα, παρουσίασε αύξηση 1% σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!